Ankara "1. Ulusal Apiterapi Kongresi"

"1. Ulusal Apiterapi Kongresi"

17.12.2017 - 18:45 | Son Güncellenme:

Apiterapi konusuna akademik ilgiyi arttırmak ve toplumsal bilincin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen kongrede, konunun uzmanları paylaşımlarda bulundu

1. Ulusal Apiterapi Kongresi

İSTANBUL (AA) - Apiterapi konusuna akademik ilgiyi arttırmak ve toplumsal bilincin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen "1. Ulusal Apiterapi Kongresi" sona erdi.

Haberin Devamı

Beykoz'da bir otelde uluslararası katılımla gerçekleştirilen kongrede, konunun uzmanları bal, polen, bal mumu, arı sütü, propolis, arı zehiri ve diğer arı ürünlerinin sağlık koruyucu ve iyileştirici olarak kullanıldığı geleneksel bir terapi yöntemi olduğu belirtilen apiterapiyi anlattı.

Apiterapi Derneği, Beykoz Kaymakamlığı, Beykoz Belediyesi, Medipol Üniversitesi, Beykoz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Yöntem iş birliğiyle düzenlenen kongrede, apiterapi alanında uzmanlaşarak apiterapi merkezlerinde görev almak isteyen 20 doktor, "Apiterapi Eğitim Sertifikası" aldı.

Kongrede, katılımcılar apiterapinin ulusal ve uluslararası alanda sağlık ve ticaret açısından önemine değinen konuşmalar yaptı.

Haberin Devamı

- "Her zaman arıcılarımızın yanındayız"

Beykoz Belediyesi Başkan Yardımcısı Salim Öztürk, ilçede arıcılığın gelişmesi ve balda kalitenin artması için arıcılığa her yıl destek verdiklerini söyledi.

Balın milli servet olduğuna inandıklarını belirten Öztürk, "İlçemizdeki arıcılara her yıl dünya standartlarında kovan dağıtıyoruz. Bugüne kadar 5 bin 800 kovan dağıttık. Hedefimiz 15 bin kovan. Verdiğimiz desteklerle balda kalite arttığı gibi arı ürünleri de çeşitlenecek. Ülkemizde de uygulanacak olan apiterapiyle nice hastalara şifa verilmesini diliyorum.” diye konuştu.

Bal üreticisi Saim Ahmet Gürel ise tamamlayıcı tıp olan apiterapi için bal üreticilerine düşen görevin, kaliteli arı ve arı ürünleri ilgililerine sunmak olduğunu vurguladı.

Gürel, hastanelerde apiterapi bölümlerinin açıldığını kaydetti.

- "Propolisin kanser tedavisinde kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor"

Ahmet Yaşar Dilmaç ise balın sahte olup olmadığının laboratuvar ortamında anlaşılabileceğini ifade etti.

Tüketicilerin bazı kriterlerle de kaliteli balı sahtesinden ayırabileceğine işaret eden Dilmaç, "Tüketici, bal alacağı zaman fiyat kriteri belirlemeli, yani 35 liranın altında olan balın doğal olma ihtimali yoktur." dedi.

Arı ürünlerinin insanları hastalıklardan koruduğunu söyleyen Dilmaç, "Arı ürünlerini ilk etapta koruyucu ürünler olarak tüketmeli. Doğal üretim olduğu takdirde balı belli dozları aşmayacak şekilde şeker, astım ve bronşit gibi hastalıkları olan insanlar kullanabilir. Ayrıca arıların bitki sap, yaprak ve tomurcuklarından topladığı güçlü antibakteriyel ve antioksidan etkilere sahip bir ürün olan propolisin kanser tedavisinde kullanımına yönelik ciddi çalışmalar yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Kongre kapsamında, "Türkiye-Ukrayna Apiterapi Zirvesi" de gerçekleştirildi.