Edirne 1. Uluslararası Balkan Kimya Kongresi Başladı

1. Uluslararası Balkan Kimya Kongresi Başladı

18.09.2018 - 14:02 | Son Güncellenme:

.

1. Uluslararası Balkan Kimya Kongresi Başladı

EDİRNE (AA) - 1. Uluslararası Balkan Kimya Kongresi, Trakya Üniversitesinde başladı.

Haberin Devamı

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Balkan Kongre Merkezinde Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Topluluğu'nun müzik dinletisiyle başlayan kongrenin açılışında konuşan Kongre Başkanı Prof. Dr. Mesut Kaçan, amaçlarının Balkan ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden bilim insanlarını bir araya getirmek olduğunu belirtti.

Trakya Üniversitesinin yönünü Balkanlar'a çevirmiş, etkinlik sahasını Balkan coğrafyasında geliştirmeyi kendisine hedef edinmiş ve akredite olmuş bölümleriyle uluslararası nitelikte akademik eğitim veren bir kurum olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Kaçan, "Balkan coğrafyasından ülkemize gelen öğrencilerin ilk tercihinin Trakya Üniversitesi olması ve üniversitemizin en çok Balkanlı öğrenciye sahip olması bunun açık göstergesidir. Bizler, üniversitemizin misyon ve vizyonuna paralel faaliyetlerimizi arttırarak devam ettirmek istiyoruz." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise 12'si Balkan ülkelerinden olmak üzere 21 farklı ülkeden 50 katılımcının yaklaşık 300 bildiriyle bilime katkı sunacağı bir kongreye Trakya Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

Osmanlı ve medeniyetini en iyi anlatan şehirlerden biri olan Edirne'nin sahip olduğu hoşgörüyle tarih boyunca çok uluslu ve çok kültürlü bir anlayışa ev sahipliği yaptığını ifade eden Tabakoğlu, şunları kaydetti:

"Selimiye Camisi, II. Bayezid Külliyesi gibi eserlerin yanında Avrupa'nın en büyük 2. sinagogu ve halen kullanılan iki kilisesi ile Edirne, bu çok kültürlü, çok uluslu, çok inançlı medeniyetin en önemli temsilcisidir. Edirne, özellikle Balkanlar'a yakınlığı, tarihi ve kültürel bağlarıyla, aslında bir Balkan şehridir. Bu yüzden de üniversitemiz yönünü Balkanlar'a çevirmiştir. Bugün ülkemizde yaklaşık 210 üniversite var. Ancak Balkanlar söz konusu olduğunda akla ilk gelen Trakya Üniversitesidir. Trakya Üniversitesinin kuruculuğunu üstlendiği Balkan Üniversiteler Birliği, bugün yoluna 70 üyesiyle büyük ve etkili bir oluşum olarak devam etmektedir. Yakın gelecekte bu sayının 100 üyeye yükseleceğine inanıyoruz. Üniversitemizde eğitim gören 3 bin 300 uluslararası öğrencimizin yaklaşık 3 bini Balkanlardan. Bu sayıyı daha da artırmak için çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Ayrıca, bünyemizde bir de Balkan Araştırmaları Enstitüsü bulunuyor. Trakya Üniversitesi olarak, Balkan coğrafyasında bilimde, sağlıkta, kültürde, sporda her alanda iş birliğini önemsiyoruz. Balkan ülkeleri arasındaki birlik ve beraberliğin artmasında üniversitelerin işlevi çok önemli. Üniversitemiz adına önemli ve anlamlı bir gün. Kimya alanında özellikle Balkanlar'ı ilgilendiren ve ülkemiz başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden gelen, alanında yetkin bilim insanlarını bir araya getiren önemli bir çalışma söz konusu."

1. Uluslararası Balkan Kimya Kongresi, 20 Eylül Perşembe gününe kadar düzenlenecek sunum ve oturumlarla devam edecek.