Adana "1. Uluslararası Çocuk Hakları Zirvesi"

"1. Uluslararası Çocuk Hakları Zirvesi"

20.11.2017 - 17:27 | Son Güncellenme:

.

1. Uluslararası Çocuk Hakları Zirvesi

ADANA (AA) - Adana Kent Konseyi tarafından düzenlenen "1. Uluslararası Çocuk Hakları Zirvesi" yapıldı.

Haberin Devamı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 75. Yıl Sanat Galerisinde gerçekleşen zirvenin açılışında, çocuk unsurunun sağlıklı bir toplumun inşasında en önemli öge olduğunu belirtti.

Çocukluğu sağlıklı geçen bireylerin ilerde sağlıklı toplum oluşturacağına, topluma sağlıklı katkı koyacağına işaret eden Sözlü, nihayetinde kadın, çocuk ve insanların ezildiği toplumlara bakıldığında refah toplumunu yakalayamamış, eğitimde geri kalmış olduklarının görüldüğünü dile getirdi.

Çocuk işçiliğinde en önemli sorunun "geçim sıkıntısı" olduğunu ifade eden Sözlü, "Niçin çocuk işçi vardır? Anne ve babası sağlıklı bir iş bulamadığı için çocuk işçi vardır. Sağlıklı düşünen hiç bir aile çocuğunu sokağa bırakmaz ama şunu ifade etmek istiyorum; Türkiye'de bir çıraklık geleneği var. Çocuk işçiyle çıraklık geleneğini karıştırmamak lazım. Eğitim hayatından ayrılmış, reşit olmayan o çocuğun gerçekten öğrenme ortamını tesis etmek üzere sağlıklı çıraklık ortamını bir kere yasal şekilde ifade edebilmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Burak İnceoğlu da dünyada 200 milyondan fazla çocuğun çalışmak zorunda bırakıldığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkede 893 bin çocuk işçi bulunduğunu, bunların yüzde 44'ünün tarım işçisi olduğunu, 6 - 18 yaş arası 400 bin çocuğun tarımda mevsimlik işçi olarak çalıştığını ifade eden İnceoğlu, bu çocukların elverişsiz şartlarda çadırlarda yaşadığını kaydetti.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odalar birliği Başkanı Nihat Sözütek de tarım sektöründe yoksul insanların mevsimlik işçi olarak göçünü alan Adana'da, çocuk işçi sorununun aşılması ve çözüme katkı sağlanması için zirvenin faydalı olacağına inandığını belirtti.

Konuşmaların ardından Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu sosyal politika uzmanı Melih Akın "Çocuk hakları ve iş ilkeleri", Uluslararası Çalışma Örgütü program yöneticisi Nejat Kocabay "Dünya üzerinde çocuk işçiliği", Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Eğitim ve planlama Müdürü Ersin Arsantaş "Geçmişten günümüze usta-çırak ilişkisi" konularında bilgiler verdi.