Gündem 10 barajın doluluk oranı yüzde 58

10 barajın doluluk oranı yüzde 58

11.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul ve çevresinde normalin 3-7 derece üzerinde seyreden sıcaklık değerleri baraj ve dere yataklarındaki doluluk oranını da olumsuz etkiliyor.

10 barajın doluluk oranı yüzde 58

İstanbul’a su sağlayan 10 barajın doluluk oranı yaz başında yüzde 81 iken dün itibariyle bu oran yüzde 58’e düştü.

Buharlaşma da etkili

Barajlardaki su seviyesinin yüzde 58’lere düşmesini buharlaşma ve aşırı tüketime bağlayan Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, “İstanbul’da yazın ortalama 2.7 milyon metreküp su tüketilir, bu miktar kış mevsimindeki herhangi bir güne göre yarım milyon metreküp daha fazla tüketim demektir. Ayrıca barajlardaki su seviyesinde buharlaşmayı da göz ardı etmemek lazım” dedi.

Geçtiğimiz 5 ayın, son 136 yılın en sıcak dönemi olduğunu belirten Köse, “Türkiye’de bu iklim durumundan nasibini aldı. Sıcaklıklar mevsim normallerinin 5 derece üzerinde seyrediyor. Marmara bölgesinde bu yıl mevsim normallerinin altında seyreden yağışın da etkisiyle barajlar yüzde 58’ler seviyesine geriledi. Eylül ortalarından itibaren sonbahar yağışlarının başlamasıyla mart ayında barajlar dolar ve yüzde yüz doluluğa tekrardan ulaşır” dedi.

Haberin Devamı

‘Suyu doğru kullanmalıyız’

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Murat Türkeş de şunları kaydetti: Sıcaklığın yüksek olması buharlaşmayı da beraberinde getirdiğinden su seviyesi yüzde 58’lere indi. Eylül sonu gibi yağışlarının baş göstermesiyle barajların seviyesi yeterli düzeye gelecektir. Yüzde 58 barajlar için kritik bir seviye değil. Toplumun suyu doğru kullanmasını, gereksiz haracamalardan kaçınmasını sağlamalıyız. Vatandaşların suyu tüketirken hassasiyet göstererek aşırı tüketimden kaçınması lazım” dedi.