Gündem 10 bin genç 57. Alay’ın izinde

10 bin genç 57. Alay’ın izinde

26.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çanakkale Kara Savaşları’nın 102’nci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen 57. Alay Vefa Yürüyüşü’nün kapanış töreni, Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’nde yapıldı. Törene 10 bin kişi katıldı

10 bin genç 57. Alay’ın izinde

Çanakkale Kara Savaşları’nın 102’nci yıldönümü anma törenleri kapsamında, yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla 57. Alay

10 bin genç 57. Alay’ın izinde
Vefa Yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da katıldı.

Çanakkale Savaşları sırasında yarbay olan Mustafa Kemal’in, düşman çıkarmasını haber alınca, 57. Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve “Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum” sözleriyle tarihe geçen 25 Nisan 1915 sabahı, dün adeta yeniden yaşandı. Tarihi Gelibolu Yarımadası Kocadere Köyü Kamp Alanı’nda, şafak vakti şehitlere saygı için top atışı yapıldı. Top atışıyla uyanan gençler, 102 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kıldı. Ardından yürüyüşe katılanlara şehit düşen 57. Alay askerlerinin son yemeği olan kırık buğday çorbası dağıtıldı.

6 kilometre yürüdüler

Yürüyüşe katılan gençlerin el ve kollarına ay yıldız formunda kına yaktıkları gözlendi. “Onbeşliler Çanakkale Yolu”nda projesi kapsamında şehitlikleri ziyaret eden ve Kosova’dan gelerek kampa katılan 15 yaşındaki 120 öğrenci de yürüyüşte yer aldı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve çok sayıda rütbeli askerin de aralarında yer aldığı katılımcılar, saatler 06.00’yı gösterdiğinde Kocadere Köyü’nden yürüyüşe geçti. Güzergâh boyunca gençlerin, Çanakkale Savaşları sırasında dedelerinin yaşadıklarını daha iyi hissedebilmeleri için ses bombaları ve sis fişekleri atıldı. Bazı gençler de savaşı canlandıran küçük gösteriler yaptı.

Atlı süvari birliklerinin de yer aldığı, 1.5 saat süren 6 kilometrelik yürüyüş, Conkbayırı’nda sona erdi.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu’nun yaklaşık 5 bine yakın izcisiyle katıldığı yürüyüşte yavru kurtlar, sırtlarında ‘Dedeciğim ben geldim’ yazılı cepkenleriyle kilometreleri aşmanın gururunu yaşadı.

Haberin Devamı

Tüm yurtta vefa yürüyüşü

57. Alay Vefa Yürüyüşleri, 81 ilde düzenlendi. İstanbul’da Eyüp Sultan Camii’nde sabah namazının ardından bir araya gelen gençlere 57’nci Alay askerlerinin son yemeği kırık buğday çorbası dağıtıldı. Grup daha sonra ellerinde Türk bayraklarıyla Edirnekapı Şehitliği’ne doğru yürüdü. İzmir’deki yürüyüş Konak Camii’nde kılınan sabah namazının ardından başlayarak Gündoğdu Meydanı’na kadar sürdü. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı 102 metrelik Türk Bayrağı Gündoğdu Meydanı’na kadar omuzlarda taşındı.

Edirne’deki yürüyüşte de 102 metre uzunluğundaki dev Türk Bayrağını açan öğrenciler 3 kilometre uzaklıktaki Balkan Şehitliği’ne yürüdü. Ağrı’da da yüzlerce kişi, ellerindeki Türk bayraklarıyla Abide Meydanı’na kadar yürüdü. Burada Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, şehitlere dua edildi. Trabzon’da 150 metrelik Türk bayrağını taşıyan vatandaşlar İskenderpaşa Camisi’ne kadar yürüdü.

Haberin Devamı

SOLOTÜRK alkış topladı

Yürüyüşün kapanış töreni, Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’nde yapıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın anıta çelenk koymasıyla başlayan etkinlikte saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

10 bin genç 57. Alay’ın izinde


Kılıç, buradaki programda, “57. Alay Vefa Yürüyüşü”ne yurdun dört bir yanından gelerek katılan gençlere teşekkür etti. Çanakkale’nin herhangi bir muharebe değil, Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun ön sözü olduğunun altını çizen Kılıç “Çanakkale, bir milletin tabiri caizse yedi düvelin yüklendiği noktada ve en üstün teknolojiyle donanmış olan düşmana karşı bir milletin sadece ama sadece yüreğindeki vatan, millet, bayrak sevgisi ve inancıyla direndiği, onu orada durdurduğu bir destandır” dedi. Program, şehit mezarlarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

10 bin genç 57. Alay’ın izinde