Yaşam 10 bin kelebeğin Konya’ya göç hikayesi

10 bin kelebeğin Konya’ya göç hikayesi

02.03.2015 - 09:28 | Son Güncellenme:

Kelebeklerin göç hikayelerinde ana etken hava şartları. Havaların soğumasıyla birlikte, Malezya’da, Güney Amerika’da, Güney Kanada’da yaşayan bazı kelebek türleri daha sıcak bölgelere göç ediyor.

10 bin kelebeğin Konya’ya göç hikayesi

Kışın baş göstermesiyle birlikte yaklaşık 5000 km’lik bir mesafeyi kateden bu narin varlıklar için fırtınalar ve türlü tehlikelerle dolu bir yolculuk başlıyor. Ancak Konya’ya göç eden 10 bin kelebeğin hikayesi ise biraz daha farklı.

Konya'da tropikal bitkiler yetiştirilecek

Malezya’dan İngiltere’ye, Hollanda’dan Meksika’ya kadar dünyanın dört bir yanından farklı türlere ait 10 bin kelebek Konya’da inşa edilen Tropikal Kelebek Bahçesi için bir yolculuğa çıkıyor. Oldukça hassas bu canlıları tropikal iklimden binlerce kilometre uzakta, Konya’da ağırlamak kolay değil elbet. İşte bunun için yaklaşık iki yıldır titiz bir çalışma sürdüren Selçuklu Belediyesi, 385.000 m²’lik devasa bir alanda kelebeklerin gece ve gündüz ihtiyaç duyabilecekleri her şeyi ince ince planlıyor.

Haberin Devamı

630 ton çeliğin, her biri farklı ölçülerde 1500 adet camın kullanıldığı inşaatta sadece teknik ekipler değil, bilimsel alanlarda uzman isimler çalışıyor. Çünkü kelebeklerin Konya’da yaşayabilmeleri için sıcaklığın yaz kış 26 (±1) derece ve nem oranının ise %85 (±5) olması gerekiyor. Aynı zamanda kelebeklerin yönlerini bulmaları için de UV ışınlarının maximum oranda geçişini sağlayan özel PVB malzemesi kullanılıyor.

Kelebek şeklinde tropikal sera inşa ediliyor

Çalışmaların titizlikle yürütüldüğü bu heyecan verici serüvende sona yaklaşıldığını söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altaymayıs ayında Tropikal Kelebek Bahçesi’nin ve dünya üzerindeki tüm kelebek türlerinin sergileneceği Aşkın Kanatları Kelebek Müzesi’nin hazır olacağını belirtti. “Kelebek şeklinde inşa edilen serada kelebeklerin özgürce uçuşabileceği bir alan oluşturuluyor. Yine içerisinde oluşturacak botanik park ile birlikte Türkiye’de ilk defa yağmur ormanlarıyla ilgili bir alan inşa ediliyor.

Haberin Devamı

Böylece bütün bu projenin isminin ortaya çıkmasını sağlayan kelebekler de burada uçuşacak. 7 bin 600 metrekare kullanım alanı bulunan Aşkın Kanatları Müzesi’nde; kelebeklerin doğal yaşamlarının gözlemlenebileceği tropikal kelebek bahçesinin yanı sıra, aynı anda ziyaretçilerin kelebeklerin koza oluşumlarını da izleyebilecekleri bölümler, tropikal bitki türlerinin yetiştirilebileceği üreme çiftliği, değişik böcek türleri ile ilgili görsel objelerin olduğu koza şeklinde dizayn edilmiş mekanlardan oluşan böcek müzesi, kelebeklerin yaşam döngüleri ile projeksiyonlu sunumlarının olacağı sinema salonu, müzeyi ve kelebekleri hatırlatan ürünlerin yer aldığı mağazalar, kafeteryalar yer alacak.” dedi.




Yazarlar