Ekonomi 10 bin liralık hurda teşviği

10 bin liralık hurda teşviği

03.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Uzun zamandır otomotiv sektöründe tartışılan ve beklenen ikinci el yaşlı araçların trafikten çekilmesi karşılığında, yeni araç alımının teşviki amacıyla ÖTV indirimi sağlanabilmesine yol açacak açıklama, dün bizzat Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapıldı.

10 bin liralık hurda teşviği

Yapılan açıklamayla göre, eski araçların trafikten çekilmesi ve yeni araç alımının teşviği amacıyla, “31 Aralık 2019 tarihine kadar” uygulanmak üzere; 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonların, ihracatı veya imha merkezlerine teslim edilmesi suretiyle trafikten kaydı silinip hurdaya ayrılması karşılığında, araç sahiplerine, yeni araç alımında 10 bin TL’yi aşmamak kaydıyla ÖTV indirimi sağlanabilmesi imkanı getiriyor. Sektör temsilcileri, bu konudaki ‘uygulama yönetmeliği’ne göre hareket edileceğini vurguluyor.

Haberin Devamı

Elektrikliye ÖTV

Öte yandan torba tasarıyla, bugüne kadar ‘tanımlı olmadığı için’ Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden muaf olan elektrikli araçlardan da bundan böyle MTV alınacak. Ancak Ağbal, elektrik motorlu araçlardan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin, panelvanların ve motosikletlerin, daha düşük olarak, diğer taşıtlar için uygulanan MTV’nin % 25’i oranında vergilendirileceğini belirtti.

Otomotiv sektörü temsilcileri, hurda araçların trafikten çekilmesi karşılığında yeni araç alımında ÖTV indirimi getirilmesinin, araç satışlarına olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

‘Pozitif katkı yapar’

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, ülkenin en önemli problemlerinden birinin ‘yaşlı araç parkı’ olduğunu hatırlatarak, geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yaklaşık 6 milyon adet 16 yaş üstü otomobil ve ticari vasıtanın bulunduğunu kaydetti. Düzenlemenin, yaşlı araç parkının beraberinde getirdiği trafik kazaları, emisyon artışı, yüksek bakım-onarım ve yüksek akaryakıt maliyetleri gibi problemleri azaltacağına değinen Bayraktar, “Bu düzenlemenin, 2017’de yakalamış olduğumuz büyüme ivmesini destekleyerek, 2018 ve 2019 yılları için iç tüketim dinamiklerinin hayata geçirilmesi noktasında pozitif katkıda bulunacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Murat Şahsuvaroğlu da, 16 yaş ve üzerindeki araçların bu yeni düzenlemeden yararlanacak olmasını çok önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt da, hurda teşviğinin uzun zamandır gündemde olduğunu hatırlattı, önceki yıllardaki benzer uygulamanın sektöre büyük yararı olduğunu, bu nedenle yasayı desteklediğini söyledi. Bozkurt, uygulamanın her açıdan olumlu sonuç vereceğini söyledi.

Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker ise, bu teşviği uzun süredir beklediklerini, bunun 2018 yılında satışları artırmak ve pazarı canlandırmak adına iyi bir gelişme olduğunu söyledi.

Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök de özellikle otomobil ve hafif ticari araç açısından bakıldığında, iç pazarın hareketlenmesi için olduğu kadar araç parkındaki risklerin kalkması açısından da önemli olduğunu ifade etti.