Gündem 10 bin yıllık kaya resimleri kayıt altına alındı

10 bin yıllık kaya resimleri kayıt altına alındı

21.10.2014 - 12:09 | Son Güncellenme:

Hakkari'nin Norduz bölgesindeki Trişin Yaylası'nda bulunan ve 10 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen kaya resimleri, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Konyar ve ekibince fotoğraflanarak kayıt altına alındı. Konyar: "Kaya resimleri, arkeoloji literatürü ve bölgenin pristoryası için çok önemli. Kaya resimleri açısından en erken örnekler burada yer alıyor"

10 bin yıllık kaya resimleri kayıt altına alındı

Hakkari'nin Norduz bölgesindeki Trişin Yaylası'nda, 10 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen kaya resimleri, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar ve ekibi tarafından fotoğraflanarak kayıt altına alındı.

Haberin Devamı

İlk kez 1960 yılında bulunan ve o dönemden sonra bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle gidilemeyen Trişin Yaylası'ndaki kaya resimleri, bölgede çatışmaların sona ermesiyle yeniden incelendi.

Yörede Van Müze Müdürlüğü'yle çalışma yürüten Konyar, ekibiyle 1960 yılından bu yana ilk kez kaya resimlerinin bulunduğu Trişin Yaylası'na giderek araştırma yaptı.

Kaya resimlerini tek tek inceleyerek fotoğraflayan Konyar, bölgede göçebe toplulukların yaptığı çok basit kaya resimlerinin olduğunu ve bunların tarih açısından önemli bilgiler sağlayacağını bildirdi.

Hakkari'nin dağlık alanları arasında kalan yaylanın deniz seviyesinden 3 bin metre yükseklikte olduğunu kaydeden Konyar, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Burası 1960 yılında keşfedilmiş ama o tarihten bu yana arkeologlar buraya gelememiş. Bu yıl 50 yıl aradan sonra ilk kez bir arkeolojik ekip alanı ziyaret etti. Kaya resimlerini inceliyoruz. Trişin Yaylası'ndaki kaya resimleri, arkeoloji literatürü ve bölgenin prehistoryası için çok önemli. Kaya resimleri açısından en erken örnekler burada yer alıyor. Kum taşından kaya blokları üzerinde gruplar halinde bazen tek tek vurgu şeklinde işlenmiş, dağ keçisi, yaban geyiği, yılan ve insan betimleri var. Dönemin koşulları ve ihtiyaçları çerçevesinde resimler şekillendirilmiş. Bunları, avın iyi gitmesi için yapılan törensel resimler olarak tanımlayabiliriz."

Konyar, bölgede yüzlerce kaya resminin bulunduğunu ve bunların bir kısmının korunduğunu belirterek, bölgenin korunması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Kaya resimlerinin belgeleme ve fotoğraflama çalışmasını yaptıklarını, önümüzdeki dönemlerde de bu çalışmalara devam edeceklerini kaydeden Konyar, "Kaya üstü resimleri açısından burada yerleşmeler olduğu tahmin ediliyor. Göçebe toplulukların yaptığı çok basit kaya resimleri var. Kronolojisiyle ilgili değerledirmeler yaptığımızda, bunların 10 bin yıl önce bölgede yaşayanların yaptığı sanatsal üretimler olduğu söylenebilir" diye konuştu.