Siyaset 10 maddede anayasa değişikliği

10 maddede anayasa değişikliği

01.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nunKılıçdaroğlu’nun, bazı reklamcılar ve araştırmacılar ile görüştüğü, onlardan gelen önerileri de dikkate alarak, kampanyasını şekillendireceği öğrenildi.

10 maddede anayasa değişikliği

Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan tarafından hazırlanan 10 maddelik, “Hayır’sız Anayasa ne getirecek?” başlıklı bilgilendirme metni örgütle paylaşıldı. Metinde şunlar kaydedildi:
Tek adam rejimi: Tek adam rejimi kurulacak, tek adam hem hükümet, hem Meclis, hem de mahkeme olacak. Rejim değişecek.
Parti devleti: Başkan olan kişi aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacak. Devlet parti devleti olacak. Başkan senin partinden değilse devlet kapısında yerin olmayacak.
Meclis’in tasfiyesi: Başkan kanun yerine geçen kararname çıkarabilecek, Meclis’i fesih edebilecek. Meclis’in ve milletvekillerinin etkisi ve yetkisi olmayacak. Seçtiğin milletvekilinden hizmet isteyemeyeceksin.
Sorumsuzluk: Başkan, başkan yardımcıları ve bakanlar suç işlemeleri halinde 400 milletvekili izin vermezse mahkemeye çıkarılamayacak.
Teslim alınmış yargı: Hakimler ve savcılar Başkanın sözünden çıkamayacak. Başkan hak hukuk tanımaz, zorba biriyse seni koruyacak hiç kimse olmayacak.
Ekonomik kriz: Ekonomi, piyasa, ücretler, maaşlar tek adamın keyfine kurban edilecek. Kriz, iflaslar, işsizlik ve yoksullukla birlikte çöküş gelecek.
Terör: Tek adamın aklı her şeyin üstünde olacak, devlet ve toplum hayatında danışma, ortak akıl, uzlaşma gibi yöntemler olmayacak. Çatışma, kutuplaşma ve terör için en uygun zemin oluşacak. Çatışma ve terör artacak.
Ortak değerlerin tahribi: Camiye, kışlaya, adliyeye, okula siyaset girecek. Buraların hepsi, ‘başkanın partisine’ göre düzenlenecek.
Bölünme: Başkan isterse devlet kurumlarını bölgelere ayırarak ülkenin bölünmesine neden olabilecek.
Seçilmiş krallık: Başkan, padişahlarda dahi olmayan, Atatürk’e bile verilmeyen yetkilere sahip olacak.