Siyaset 10 Temmuz’da kongre olmayacak

10 Temmuz’da kongre olmayacak

28.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 19 Haziran kararlarını durdurması ve hemen ardından Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun 10 Temmuz’da seçimli kongre yapılamayacağını açıklaması, Genel Merkez ve muhalif kanadın kongre sürecinde taşları yeniden dizmelerine yol açtı.

10 Temmuz’da kongre olmayacak

Başkent kulislerinde MHP kurultayı için değişik senaryolardan bahsediliyor. Bir senaryoya gore MHP Genel Merkezi muhalefetin mahkemeye yaptığı itirazların sonuçlanmasını bekleyecek. Mahkemenin vereceği kararın kesinlik kazanmasının uzun bir zaman dilimine yayılması tahmin ediliyor. 8 Ekim’de de olağan kurultay sürecinin başladığı dikkate alınırsa, genel başkanlık yarışının 18 Mart 2018’e kalabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bir diğer senaryo ise 10 Temmuz’da Çankaya İlçe Seçim Kurulu kararı doğrultusunda genel başkan seçimi yapılmayacak sadece tüzük değişikliği ile yetinilecek. Ancak tüzük değişikliği görüşmelerine geçilebilmesi için 1214 delegenin 3’te 2’sinin oyu yani 809 delegenin evet demesi gerekiyor. 809 delege tüzük değişikliğine evet demediği takdirde, tüzük değişmediği için seçimli kurultaya zaten geçilemiyor. Bu senaryo düşünüldüğünde 3’te 2 çoğunluk sağlanamayacağı ve bir sonuç alınamayacağı için Genel Merkez’in 10 Temmuz’da tüzük kurultayı toplama eğiliminde olabileceği ifade ediliyor. Böylece bu kurultayın da Bahçeli için “güven tazelemekten” öte bir anlamı olmayacağı belirtiliyor.

Ne tüzük ne seçim

Haberin Devamı

Ancak kulislere yansıyan bilgiye Genel Merkez birinci senaryoya yakın duruyor. Genel Merkez ortaya çıkan bu tabloda ilk etapta 10 Temmuz’da ne tüzük ne de seçimli kurultayı toplamayı düşünüyor. Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi ile Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun kararlarını bekleyecek olan Genel Merkez, çıkan tabloya göre yeniden durum değerlendirmesi yapacak. Olağan kongre sürecinden çok önce bir mahkeme kararı çıkarsa süreci zorlamamak adına yeniden bir tarih belirleyebilecek.