Bilecik “10. ULUSAL BİLECİK TİYATRO FESTİVALİ”

“10. ULUSAL BİLECİK TİYATRO FESTİVALİ”

03.12.2015 - 15:19 | Son Güncellenme:

.

“10. ULUSAL BİLECİK TİYATRO FESTİVALİ”

Bilecik Belediyesi tarafından bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen “Ulusal Bilecik Tiyatro Festivali” sona ererken, tiyatro festivalinin organizasyon işini yapan prodüksiyon şirketinin sahibi Ercüment Doğan, Bilecik halkının tiyatroya gerekli önemi ve değeri verdiğini söyledi.
Ercüment Doğan, bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen “Ulusal Bilecik Tiyatro Festivali”nin ardından festivali değerlendirdi. 6 senedir tiyatro festivalinin organizasyonluğunu yaptığını anlatan ve aynı zamanda tiyatro oyuncusu olan Ercüment Doğan, yorulduklarını ama festival sonrasında keyifli olduklarını aktardı. Doğan, "Bu mutluluğu kelimelerle ifade etmek az gelir. Ulusal basında olsun Türkiye’nin diğer belediyelerinde olsun şehirlerden olsun gördüğümüz ilgi ve talep bizi çok mutlu ediyor. İnanılmaz bir keyif veriyor. Çok güzel bir salonumuz var. Bu sene 3’üncü yılı ve 2 sene önce bitirdi Bilecik Belediye Başkanı Sayın Selim Yağcı. Şahane bir salon ve sanatçılar keyifle geliyorlar buraya. Kimi davet ediyorsam inanın koşa koşa geliyor. İyi oyunlar geliyor o yüzden herkes mutlu. Eleştiri yapmak durumunda kalırsak tabi ki ilk festivalleri hatırlıyoruz. İnsanlara zorla davetiye veriliyordu. ‘Hadi gelin ya çok güzel oyunlar var çok güleceksiniz’ deniyordu. Ama işte bazıları geliyordu bazıları gelmiyordu. Bu böyle 4-5-6-7 derken 8’inci festival Şeyh Edebali Kültür Ve Kongre Merkezinde gerçekleşti. Bide 2 yıl ara verdik tabi. İnsanlar özlemiş herhalde biz o gün 8’inci festivalin açılışında yeni salona bir girdik 100 metre kuyruk var. 2 saat sonra biz satışa başladık ve emin olun bir kaç saat içerisinde de aşağı yukarı 11 oyun vardı 6 binden fazla bileti Bilecikliler hemen aldılar” dedi.
“BU FESTİVAL BÜTÜN TÜRKİYE’YE ÖRNEK”
Festivalin önemine değinen Doğan, “Bu festival çok önemli bir festival, bütün Türkiye’ye örnek. Zaten örnek olmaya da devam ediyor. İstanbul’da bugün burada festivalde oynayan oyunların fiyatları en uygun oyun 50-60 lira gibi fiyatlardan satılıyor. Burada 15 lira öğrencilere 10 lira. Arada ciddi bir fiyat farkı var. Burada ucuz satılıyor ve gerçekten tiyatro 15 gün boyunca konuşuluyor. Festivale Türkiye’deki özel tiyatrolar ve komedi oyunları tek kişilik oyunlar alınmıyor. Mesela öyle özellikleri var bu festivalin komedi oyunları seçiliyor. Dolayısıyla bu diğer illere, diğer yerlere örnek oluyor. Şimdi bu festival bitti ve çok keyifliyiz” dedi.
“SENEYE ULUSLARARASI BİLECİK FESTİVALİ OLMASI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”
Doğan, seneye 11’inci Bilecik Ulusal Tiyatro Festivali yerine Uluslararası Bilecik Festivali olacağını aktararak, “Bilecik Belediye Başkanı Sayın Selim Yağcı talimatı verdi, bizde çalışmalara başladık. Festival pazar günü bitti ben hala Bilecikteyim. 11’inci festival büyük sürprizler olacak ve çok güzel ekipler gelecek. Yabancı gruplar gelecek. Nasıl mı izleyeceğiz? İzleyeceğiz. Hepsinin formülü hazır. Çokta keyif alacağız. İnanın Ankara, İstanbul sanat dünyası da buradan takip edecek. Çünkü burada oynayacaklar, Bilecik’in misafiri olacak o ekipler. Mecburen İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde burayı takip etmiş olacaklar. Özel tiyatrolar tabi ki olacak. Bilecik’in plakamız 11 ve seneye 11’inci senemiz olacak ve Uluslararası bir festival olacak. 11 tane yine özel tiyatro, Türk tiyatrosu da yer alacak ama onun dışında uluslararası tiyatro da yer alacak. Bunları Sayın Selim Yağcı’da sizlere basına açıklayacaktır. Bizim görevimiz bütün bunları hazırlamak ve sunmak. Bunun dışında 3 yıldır devam eden her pazar günü Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde saat 13.00’da çocuk tiyatrosu seansı var. Bu hiç zaman aksamıyor. Hiç düşünmeden çocuklarınızı alıp gelebilirsiniz. Önceden incelerseniz zaten seçtiğimiz oyunlarda 4-12 yaş arası çocuklara hitap ediyor. Bazı oyunlar 4-9 yaş arası çocuklara hitap ediyor. Ama ben bile keyif alıyorum bu yaşımda çocuk oyunlarını izlerken. Onun için herkes gelip izleyebilir” ifadelerine yer verdi.
“FOSFORLU CEVRİYE OYUNUNUN BİLECİK’TE SAHNELENMESİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
Doğan, her sene kasım ayı içinde yapılan tiyatro festivalinin yanı sıra tiyatro sezonu diye adlandıran aylarda da talep olursa güzel oyunların gelebileceğini kaydetti. Önemli oyunlar ve iyi projeleri Bileciklilere sunacaklarını anlatan Doğan, şöyle devam etti:
“Bunun için biz festival boyunca bir data oluşturduk, tiyatroyu seyretmeye gelen insanlardan telefonlarını istedik. Gelen oyunları sizlere ulaştıralım dedik. Şuan da görüştüğümüz oyunlar var. Mesela "Fosforlu Cevriye" diye bir oyunu ben Bilecik’te sahnelenmesini düşünüyorum. Çok ciddi bir müzikal. Oldukça ilgi görüyor ve Türkiye’de de oynanıyor. "Frankenstein” oyunu çok kalabalık bir kadroya sahip. Güzel bir proje. Oda Bilecik’e gelsin ve ne kadar çok talep görürse bu oyunlar o kadar sıklaşır. Zaten bütün arkadaşlarım bu festivale katılan bütün oyuncular Türkiye’nin en gözde oyuncuları. Hepsi de Bilecik’te olmaktan çok mutlu. Hatta bir daha bir daha gelmek istiyorlar. Hatta bu sene ‘Tiyatro’nun Kalbi Bilecik’te atıyor’ dediler. Çok keyifliydi ve bitti. Ama çok mutluyuz. Bu festivali 12 yıl önce başlatan başta Selim Yağcı’ya teşekkürlerimi sunuyorum. Helal olsun diyorum iyi ki yapmış iyi ki başlatmış. Kocaman bir çocuk 10 yaşında ne mutlu Bilecikliler sahip çıkıyor. İnşallah 20’incisini de ben yaparım veya içinde bulunurum. Bu ilgi olduktan sonra kesinlikle devam edecektir.”
“ÇOCUKLARA SENEYE SÜRPRİZLER VAR”
Son olarak bu sene ailelerin tiyatroya gelirken belli yaş grubunda olan çocuklarını da getirdiğine dikkat çeken Doğan, şöyle konuştu:
“Söylediğimiz halde yanında çocuklarını getiren oldu. Yetişkin oyunlarına çocuklar alınmıyor. Hadi dedik ki bazı oyunlara 7 yaşın altındakileri almayalım. Alınmaz, çocuk oyunu değil çünkü. Tam tersi çocuk sıkılır. Bu sene ben ondan şikayetçiyim. Seneye inşallah pedagog getireceğiz, palyaço getireceğiz, ya da kukla tiyatrosu. Evde bırakma imkanları yok mu, o zaman onlara bizim kongre merkezimiz kocaman çocuklara yönelik bir alan yaparız palyaçolu tiyatroya girerken çocuklarını bırakırlar çıkışta alırlar. Öyle bir hizmet vereceğiz.”