Samsun “112 HATTINI MEŞGUL ETME, YAŞAMA YOL VER” ETKİNLİĞİ

“112 HATTINI MEŞGUL ETME, YAŞAMA YOL VER” ETKİNLİĞİ

06.12.2015 - 17:15 | Son Güncellenme:

.

“112 HATTINI MEŞGUL ETME, YAŞAMA YOL VER” ETKİNLİĞİ

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü, toplumda 112 bilincinin arttırılması hedefiyle bir alışveriş merkezinde etkinlik düzenledi.
Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinin ulaşabilirliğinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmaları kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda “112 Acil Çağrı Hattı’nın gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi” konularına dikkat çekmek amacıyla etkinlik organize edildi. Samsun Sağlık İl Müdürlüğü tarafından bir alışveriş merkezinde düzenlenen etkinlikte çocuklara 112 yeleği giydirilirken, ambulans önünde fotoğraf çektirildi.
Etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Sağlık İl Müdürü Yusuf Köksal, “Samsun il Sağlık Müdürlüğü olarak Acil Sağlık Hizmetleri’nin ilimizde 34 istasyon, 522 personel ve 50 ambulans, 4 kar paletli, 1 obez yoğun bakım, 1 dört yataklı ve 2 ulusal kurtarma aracıyla birlikte 58 araçlık parkıyla hizmet vermeye çalışmaktadır. Ayrıca Helikopter Ambulans ve Uçak Ambulans Hizmetleri de sunulmaktadır. Samsun’ da 112 hizmetleri olarak vakaya ulaşabilirlik oranımız yüzde 100 olup, bu hizmetler için kişinin sosyal güvencesi olsun veya olmasın herhangi bir ücret talep edilememektedir. 2015 yılı için yaklaşık 90 bin vaka taşıma kabiliyetine ulaşmış bulunmaktayız. Bu 90 bin vakaya karşılık 112 Komuta Kontrol Merkezi’miz 1 milyon 308 bin 890 arama yapılmıştır. Neredeyse her bir vaka için 15 arama gerçekleştirilmiştir. Bu da 112 hizmetlerinde asılsız ve gereksiz aramaların ne derece olduğunun göstergesidir. Startını vererek başlattığımız bu farkındalık kampanyaları ile toplumuzda yeni bir algı oluşturularak davranış değişikleri hedeflenmektedir dedi.
“112 ACİL HATTINI GEREKSİZ ARAMA, CANLAR KURTULSUN”
Asılsız ihbarların çok büyük bir zaman kaybına neden olduğunu belirten Müdür Köksal, “Öncelikle ‘112 Acil’i gereksiz arama’ sloganıyla, 112 Acil Hattı’nı gereksiz yere meşgul etmeyi önlemeye çalışıyoruz. Bugün Türkiye genelinde yapılan çağrıları istatistiki olarak değerlendirdiğimizde 112 Acil’e yapılan aramaların çoğunlukla, asılsız çağrılardan oluştuğunu görüyoruz. Hayati önem taşıyan bir hat ülkemizde çoğu zaman gereksiz ve asılsız ihbarlarla meşgul edilmektedir. Vatandaşlarımızın gereksiz olarak meşgul ettiği 112 telefon hattının aranması sırasında gerçek ihtiyacı olan hastanın ulaşamaması, kişilerin hayatını kaybetmesine ve sakat kalmasına yol açabilir. 112 Acil’i gereksiz meşgul etmeyelim ki, gerçekten ihtiyacı olan hastalarımıza ambulans gecikmesin. Gerçekten ihtiyacı olup, 112 Acil Hattı’nı arayan siz ya da yakınınız da olabilir. 112 Acil Hattı’nı gereksiz aramayalım ki canlar kurtulsun. Bu herkes için büyük bir sorumluluk ve aynı zamanda büyük bir mesuliyet. Şunu da belirtmek istiyorum; 112 Acil’in asılsız aranması suç ve aynı zamanda cezası mevcuttur” diye konuştu.
“YAŞAMA YOL VER”
Ambulanslara yol vermenin çok hayati bir davranış olduğunun altını çizen Dr. Yusuf Köksal, “Proje kapsamında ikinci sloganımız olan ‘Yaşama Yol Ver’ sloganıyla da, cana can katan 112 acil sağlık hizmetlerimize trafikte gerekli önceliğin verilmesi için toplumsal bilinci arttırmayı amaçlıyoruz. Zira trafikte her dakika hayati önem taşıyor. Sürücülerimiz trafikte siren sesi duyduğunda ne yapmalı; öncelikle sakin olun, ambulansın hangi yönden geldiğini anlamaya çalışın, yavaşlayın, ani fren yapmayın, mümkünse aracınızı yolun kenarına çekin, kavşakta iseniz yola çıkmadan ambulansın geçmesini bekleyin, yol açmak için şerit değiştirecekseniz mutlaka kurallara uyun, sinyal kullanın, ambulans güvenle geçtikten sonra yolunuza kurallara uyarak devam edin, ambulansın peşinde sürat yapmayın ve uygun fren mesafesi bırakın. Ambulansa yol verme konusunda bilmeyen vatandaşlarımız için şunu da vurgulamak istiyorum; kırmızı ışıkta ambulansa yol veren sürücülerimize ceza verilmemektedir” şeklinde konuştu.
BUGÜNÜN ÇOCUKLARI, YARININ BÜYÜKLERİ MİNİK 112 UYGULAMALARI
Çocuklara yönelik yapılan etkinlikler hakkında bilgiler veren Sağlık Müdürü Köksal, “Çocuklarımız pırıl pırıl beyinlerimiz, onları nasıl eğitirsek o doğrultuda ilerleyeceklerdir. Davranış değişmeleri uzun bir süreç olduğundan bu uygulamaları atasözümüzde olduğu gibi ağaç yaş iken eğilir anlayışıyla küçükten başlatarak toplumun geri kalanına yayma çabası içerisinde olacağız. Okullarda, personelimiz ‘Minik 112’ uygulamasıyla bakanlığımızın hazırladığı slayt ve animasyon filmlerini sunuyor, 112’yi ne zaman ve nasıl aranacağı anlatılıyor, bir senaryoyla hastanın sedye üzerine alınması canlandırılarak, ambulans tanıtılıyor. Tüm çocuklara bilgilendirici broşür ve promosyon malzemeleri dağıtılarak, broşürlerin evde anne, baba ve kardeşleri ile paylaşmaları istenerek sadece çocukların değil, aynı zamanda ailelerinin de bilgilendirilmesi hedeflenmektedir. Çalışmalarımız bu yıl sonuna kadar ve gelecek yıl da devam edip, 112’nin önemini vurgulayarak ‘yaşama yol ver’ ve ‘112’yi gereksiz meşgul etme mesajını vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlara yönelik bilgilendirici broşürlerin dağıtıldığı etkinlik akşam saatlerine kadar sürdü.