Gündem 12 yıl önce alevlerden kurtulan alan yandı

12 yıl önce alevlerden kurtulan alan yandı

09.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gelibolu Yarımadası’nda 1994 yılında çıkan büyük orman yangınından kurtulan alanda alevler yükseldi. Helikopterler ve arazözlerle müdahale edilen yangın, akşam saatlerinde kontrol altına alındı

12 yıl önce alevlerden  kurtulan alan yandı

Çanakkele Savaşları’nın yaşandığı tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Kabatepe Feribot İskelesi’nin yanındaki ormanlık alanda dün öğleden sonra başlayan yangın, yakındaki ağaçlandırma sahasına sıçradı. Alevlere havadan ve karadan müdahale edildi. Eceabat ilçesinin Kabatepe Feribot İskelesi yanında, 25 Temmuz 1994’te çıkan ve 4 bin 49 hektar alanın küle döndüğü orman yangınından kurtulan ağaçlık alanda, dün saat 15.00’te alevler yükselmeye başladı.

Korku içinde izlediler

Şehitlikleri gezmek için gelen ve çevredeki plajlarda denize girenlerin yoğun olduğu bölgeden yükselen alevlere ilk müdahale Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki söndürme heliktopteri tarafından yapıldı. Ardından bölgeye 3 helikopter ve 10 arazöz daha sevk edildi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na ait arazözler de takviye olarak bölgeye gönderildi. Ormanlık alanda başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılarak, 1994’teki yangından sonra ağaçlandırılan alana da sıçradı. Alevlere havadan ve karadan müdahale sürerken, yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi. Çevredeki tatilciler ve Çanakkaleliler yangını korku dolu gözlerle izledi.

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, orman yangınının akşam saatlerinde kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarını havadan ve karadan sürdüğünü açıkladı. İlk belirleme göre yangında 10 dönüm çam ormanının zarar gördüğü belirtildi.

Aydın’da yangın

Aydın’ın Karacasu ilçesinde karaçam ağaçlarıyla kaplı sarp ormanlık alanda da yangın çıktı. Yangın, yaklaşık 40 hektarlık alanda etkili oldu. (DHA)

Orman Müdürü şehit düşmüştü

1994 yılında çıkan ve 4 bin 49 hektar orman alanını küle çeviren yangın, şehitlerin yeşil örtüsünü karartmıştı. O yangında dönemin Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe, alevlerin içinde kalarak şehit düşmüştü.