Gündem 13 generale tutuklama istemi

13 generale tutuklama istemi

18.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin başlattılan iki ayrı soruşturma kapsamında 2 bin 300 kişi gözaltına alındı. İstanbul’da 13 genarel tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi

13 generale tutuklama istemi

İİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimine yönelik çok yönlü 2 ayrı soruşturma başlattı. İlk soruşturma hakim ve savcılarla ilgili oldu. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı ve Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde görevli 132 hakim ve savcı hakkında “terör örgütüne üye olmak” suçundan gözaltı ve arama kararı çıkarıldı. Diğer soruşturma ise, darbenin askeri kanadına yönelik. Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcıları tarafından yürütülen soruşturma talimatının askerin köprüleri kapatmasının hemen ardından verildiği ortaya çıktı. Savcılığın köprülerin kapatılmasının hemen ardından katılan tüm askerler hakkında gözaltı kararı verdiği öğrenildi.
Askerlerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 2 bin 300 asker gözaltına alındı. 12 general ve 1 amiral tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.
Darbe soruşturması kapsamında 31 askeri hakim ve savcı hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı. Hakim ve savcıların bir kısmının gözaltına alındığı öğrenildi.
8 general yakalandı
Gözaltındaki 8 generalin ise önceki gece Sabiha Gökçek Havaalanı’nda yurtdışına kaçmak üzereyken yakalandıkları belirtildi. 8 generalin sıkı yönetim ilanı halinde İstanbul’daki ‘etkili’ yerlerde görevlendirileceği belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen ilk şüpheliler komuta kademesi oldu. 15 Temmuz gecesi ve sonrasında gözaltına alınan Korgeneral Erdal Öztürk,Tümgeneral Mehmet Özlü, Tümgeneral Fethi Alpay, Tümgeneral Haluk Şahar, Tümgeneral Serdar Gülbaş, Tümgeneral Şaban Umut, Tuğgeneral İrfan Can, Tuğgeneral Erdal Akyıldız, Tuğgeneral Ahmet Biçer, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral İmdat Bahri Biber, Tuğgeneral Eyyüp Gürler ve Tuğamiral Ömer Mesut Ak dün akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi. Geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edilen şüpheliler sorgularının ardından tutuklanmaları talebi ile nöbetçi mahkemeye sevk edildi.
Darbe soruşturması kapsamında İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan da gözaltına alındı. Sercan’ın alay komutanlığındaki bazı hard diskleri imha ettiği tespit edildi. Sercan’ın darbe girişimi başarısız olunca hard diskleri imha etmeye çalıştığı belirtildi.
Erken müdahalenin sırrı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin darbe girişimine en kısa sürede müdahale etmesinin nedeni de ortaya çıktı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile Organize Suçlarla Mücadele Şube ekiplerinin 16 Temmuz sabahında ismi açıklanmayan bir terör örgütüne büyük bir operasyon yapacakları belirtildi. Çok sayıda polisin sabahki operasyon için tam teçhizat İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde hazır bekledikleri darbe girişimi olunca operasyonu iptal ederek darbe girişimine engel oldukları öğrenildi.
‘Boğazı kesilen asker haberi yalan’
Öte yandan köprüde boğazı kesilerek öldürüldüğü iddia edilen asker haberinin yalan olduğu belirtildi. Boğazı kesilerek öldürülen bir asker olmadığını belirten savcılık kaynakları, haberi yapan gazete muhabirinin gözaltına alındığını, fotoğrafı internetten aldığını söyleyen muhabirin serbest bırakıldığını bildirdi.

Yazarlar