Gündem 13 kiloluk miyom şaşırttı

13 kiloluk miyom şaşırttı

09.07.2014 - 13:04 | Son Güncellenme:

İZMİR’de, karnındaki şişlik ve ağrı nedeniyle Özel Tınaztepe Hastanesi’ne başvuran 44 yaşındaki Ayşe Çağlarer’den 13 kiloluk miyom çıkarıldı.

13 kiloluk miyom şaşırttı

Karın ağrısı ve şişlik şikayetiyle Özel Tınaztepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarından Doç. Dr. Erdal Aktan’a başvuran Ayşe Çağlarer, yapılan tetkiklerde miyom tespit edilince ameliyata alındı. Başarılı geçen amaliyetta çıkarılan 13 kiloluk miyom, doktorları da şaşırttı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tüp Bebek Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Erdal Aktan, "Hastamızın şikayetleri 3- 4 yıldır sürmesine rağmen doktor korkusu olduğu için muayene olmak istememiş. Hastanın kanamaları ve karnındaki şişlik giderek artınca kız kardeşinin ısrarıyla polikliniğimize başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda hastada 10 kilogramın üzerinde miyom ve kansızlık tespit edildi. Hastaya operasyon kararı verildi ve ameliyata alındı. İki saatlik başarılı geçen ameliyat sonunda 13 kilo ağırlığındaki dev kitle çıkarıldı. Herhangi bir şikayeti olmayan hasta iki gün içinde taburcu edildi" dedi.

Haberin Devamı

Buna benzer şikayetlerin dikkatte alınması gerektiğini belirten Doç. Dr. Aktan, yılda bir kez yapılacak kontrol muayenelerinin sebep olacak kötü ve geri dönüşü olmayan sonuçları önleyebileceğini kaydetti. Yumurtalıklardaki kistlerin aşırı büyümesi durumunda rezervlerin azalabileceğinin de altını çizen Dr. Aktan, "Karın şişliği veya ağrısını insanlar pek önemsemiyor, geçer diye bekliyor. Ancak belirtiler küçük de olsa kontroller ihmal edilememeli. Özellikle çocuğu olmayan hastalarda büyük miyom ameliyatlarında rahmi kurtarmak zor oluyor. Ayrıca bu hastamızda da olduğu gibi büyüyen miyom kanama yapıp kansızlığı da yol açabiliyor" diye konuştu.

Yazarlar