Gündem 14 Aralık operasyonunda son durum

14 Aralık operasyonunda son durum

18.12.2014 - 02:41 | Son Güncellenme:

"14 Aralık" operasyonu kapsamında Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca'nın da aralarında bulunduğu 12 kişi "tutuklama", 4 kişi ise "adli kontrol" talebiyle mahkemeye sevk edildi. Tutuklanmaları istenen Ekrem Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu 12 şüphelinin işlediği iddia edilen suçlar: "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "iftira". Operasyondan 1 gün önce yurtdışına çıktığı belirlenen Nuh Gönültaş ise Türkiye'ye döndüğünü duyurdu. Samanyolu TV Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, tutuklanması talebiyle sevk ediliği mahkemede sorgu hakimine ifade vermeyi reddetti.

14 Aralık operasyonunda son durum

13 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonun ardından sıcak saatler..

DUMANLI VE KARACA'YA TUTUKLAMA TALEBİ

Haberin Devamı

"14 Aralık" operasyonu kapsamında gözaltına alınan 16 kişi, sabah saatlerinde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da aralarında bulunduğu 12 kişi “tutuklama", 4 kişi ise “adli kontrol" uygulanması talebiyle mahkemeye sevk edildi. 16 kişinin ifadesinin Nöbetçi 1 Sulh Ceza Hakimliği hakimi Bekir Altun tarafından alınacağı öğrenildi. İfadeler henüz başlamazken hakimliğin bulunduğu adliyenin 6. katında ise geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

KORİDORDA GERGİNLİK YAŞANDI

Ekrem Dumanlı, haklarında "tutuklama " istenen şüpheliler arasında mahkeme salonuna giren ilk isim oldu. Hakimin, salona tek avukatın girişine izin vermesi nedeniyle koridorlarda gerginlik yaşandı.
HİDAYET KARACA İFADE VERMEYİ REDDETTİ

Operasyonda gözaltına alınan Samanyolu TV Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, tutuklanması talebiyle sevk ediliği mahkemede sorgu hakimine ifade vermeyi reddetti.
DUMANLI'YA NELER SORULDU
Dumanlı'nın savcılık sorgusunun detayları ortaya çıktı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan ve savcılık sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Dumanlı'ya savcı Fuzuli Aydoğdu, Fethullah Gülen ve Tahşiye haberlerini sordu.
GÜLEN'DEN TALİMAT ALMADIM
Dumanlı, Fethullah Gülen'i tanıdığını ancak, Gülen'in 2009 yılında Tahşiye'den bahsettiği sohbetini hatırlamadığını iddia etti. Gülen'den herhangi bir talimat almadığını ve Gülen'in, Zaman gazetesinde yönetici vasfının bulunmadığını vurgulayan Dumanlı, ''Sadece haftada bir gün, cuma günleri olmak üzere yazılarının yayınlandığı "Kürsü" başlıklı köşesi vardır" dedi.
YAYINA MÜDAHALESİ YOK
Dumanlı, bir soru üzerine anlamını bilmediğini söylediği Tahşiye'yi ilk kez duyduğunu, Rahle ve Tahşiye yayınevlerini de bilmediğini belirtti. ''Gülen'in sohbetinde geçtiği söylenen 'karanlık karar kurullarından ne kastettiğini bilemem" diyen Dumanlı, televizyon seyretmediğini ve haberleri internetten takip ettiğini söyledi. Dumanlı, "Zaman gazetesindeki haberler Fethullah Gülen'in söylemleri ve talimatlarına göre mi şekillenir?" sorusuna, yayın politikasına müdahalenin söz konusu olamayacağını öne sürerek, "Onun talimatları ile şekillenmez" cevabını verdi.
Gazetede yayımlanan haberlerinin, 5-8 bin haber arasından seçildiğini ifade eden Ekrem Dumanlı, "Bu kadar çok haberin, fotoğrafın, Gülen'e gönderilerek onun onayından geçmesi mümkün değildir. Burası ile Amerika arasındaki zaman dilimi de farklıdır" dedi.
TAHŞİYE HABERLERLERİ SORULDU
Tahşiye haberlerine ilişkin sorulara yanıt veren Dumanlı, "Hocaefendi'nin konuşmasını o haberi yapan arkadaş önemli bulmuş olacak ki haber olarak gazeteye almış. Haber 3. sayfada çıkmış. Haberi çok önemsemiş olsaydım 1. sayfaya alabilirdim" dedi. Tahşiyeciler konusunda Hüseyin Gülerce ve Ahmet Şahin'in yazı yazdığını hatırlatan Dumanlı, bu konuda talimat vermediği gibi yazılanları da okumadığını vurguladı.
Dumanlı, Samanyolu TV'de yayınlanan ve Tahşiyeciler'i konu alan dizilere ilişkin de ''TV seyretmiyorum, dizi de izlemiyorum'' cevabını verdi. Dizide Tahşiye konusunun işlenmesi için talimat almadığını öne süren Ekrem Dumanlı, filmlerin, daha "sonra gerçekleşen olaylarla irtibatlandırılmasını doğru bulmadığını söyledi.
GÜLEN'İN ONAYINA SUNULAN KONULAR
"Gülen'in onayına sunduğunuz konular hangileridir?'' sorusuna Dumanlı, şu yanıtı verdi: ''İnsanlar Hocaefendi'yi arayıp, izlenimlerini paylaşıyor. Hoca da bunları dinliyor. Hocaefendi'nin hiçbir talimatını görmedim. Sadece 'siz bilirsiniz, iyi olur' gibi sözler söylüyor. Cüneyt Özdemir'in canlı yayında bana sormuş olduğu ses kayıtları var ise bunların da usulsüz dinlemelerden elde edilen, hukuki değer taşımayan dinlemeler olduğunu düşünüyorum."
O KAYITLAR DELİL OLAMAZ
Dumanlı, Fethullah Gülen ile Hidayet Karaca arasında geçtiği iddia edilen interneteki ses kayıtlarının ise hukuka aykırı elde edildiğini ve delil olamayacağını savundu.
DERSHANELER SORUSU
"Dershaneler konusunda haber yapmanız için Fethullah Gülen'in size talimatı oldu mu?" sorusuna da "talimat almadım" cevabını veren Dumanlı, "Tahşiye kelimesini bile ilk defa avukatımdan burada duydum" dedi. Dumanlı, "Herhangi bir algı oluşturularak Tahşiye isimli bir terör örgütü grubunun aleyhine soruşturma açılmasına sebep olma iddiasını kabul etmediğini ve böyle bir oluşumdan habersiz olduğunu iddia etti.
Dumanlı, "22 Temmuz operasyonuna ilişkin haberleri, diğer basın kuruluşlarına göre daha uzun süre ve adil yargılamayı etkileyecek şekilde çarpıtarak gazetede yayınlanmasının sebebi nedir?" sorusuna "haber değeri olduğu için" cevabı vedi . Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, ifadesinin sonunda ise, hiçbir suç işlemediğini ve hiçbir örgüte bağlı olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

NUH GÖNÜLTAŞ: ARTIK TÜRKİYE'DEYİM
Soruşturma kapsamında aranan ve operasyondan önce yurtdışına çıktığı belirlenen yazar Nuh Gönültaş ise Türkiye'ye döndü.