Ekonomi 14 milyar dolarlık ihracata ödül yağdı

14 milyar dolarlık ihracata ödül yağdı

04.05.2017 - 17:25 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en ihracatçı ilk 3 sektöründen biri olan kimya, 2016 yılında 14 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) geçtiğimiz yıl en fazla ihracata imza atan üyelerini bu başarılarından dolayı ödüllendirdi.

14 milyar dolarlık ihracata ödül yağdı

Raffles İstanbul Zorlu Center’da düzenlenen İKMİB 2016 İhracatın Yıldızları Ödülleri töreninde 23 kategoride 115 ödül sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

Plastikten kozmetiğe, ilaçtan kauçuğa, medikalden boyaya kadar kimyanın farklı alt sektörlerindeki 7 bin ihracatçı firmayı temsil eden İKMİB sektör temsilcilerini yeni rekorlar için cesaretlendirdi.

Türkiye sanayinin nabzını tutan ve 300 binden fazla kişiye istihdam yaratan kimya sektörü, 2017 yılı için 15.5 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu. Yılın dört aylık döneminde geçen yıla kıyasla ihracatını yüzde 17.41 artıran ve 5 milyar 369 milyon dolar ihracata ulaşan kimyada moraller yerinde.

Dinamik sektör...

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz’ün ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, İTO Meclis Başkanı Şekip Avdagiç de katıldı.

Haberin Devamı

Kimyanın alt sektör ve ürün gruplarında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 firmanın ödüllendirildiği gecede bu yıl yeni eklenen “En Katma Değerli İhracat”, “Hedef Ülkelere İhracat”, “Pazar Sayısı Artış” gibi kategorilerde de en başarılı firmalar ödüllendirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatımız ilk dört ayda yüzde 8.8 artış gösterdi. 2017 yılı ihracatta atılım yılı olacak demiştik. İlk dört ayda hedeflerimize ulaşma konusunda çok önemli adımlarla ilerliyoruz. Bu artışta tüm sektörlerin mutlaka katkısı olması gerekir. Özellikle kimya sektörü bu yıl çok güzel bir performans gösteriyor" dedi.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, "Ülkesine ve insanlarına inancı tam olan ihracatçılarımız tüm zorluklara rağmen mücadelelerine devam ederek ülke ekonomisinin olumlu görünümünü korumayı başardı. Plastikten kozmetiğe, ilaçtan boyaya yaşamın her alanına yönelik ürünler sunan kimya sektörümüz, son yıllardaki ihracat hamlesi ile Türkiye ekonomisinin en dinamik sektörleri arasındaki yerini sağlamlaştırıyor" diye konuştu.

Milangaz'dan büyük başarı

İKMİB 2016 İhracatın Yıldızları Ödülleri töreninde Milangaz'a çifte ödül geldi. Milangaz hem 'Mineral Yakıtlar İhracatı', hem de 'İhracatını En Hızlı Artıran Firmalar' kategorisinde ödüle layık görüldü. Milangaz Dış Ticaret Sorumlusu Tolga Yücel'e ödülleri TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi takdim etti.