Konya 14. ULUSLARARASI KONYA TARIM FUARI AÇILDI

14. ULUSLARARASI KONYA TARIM FUARI AÇILDI

23.03.2016 - 14:37 | Son Güncellenme:

.

14. ULUSLARARASI KONYA TARIM FUARI AÇILDI

Konya 14. Uluslararası Tarım Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı açılışı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla gerçekleşti. 23-27 Mart tarihleri arasında Konya Ticaret Odası-TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezinde gerçekleşecek fuara olan 21 ülkeden bin 200 marka katılıyor.
Tüyap Fuar Merkezinde düzenlenen açılışa Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Ziraat Bakanı Abdulstar Majid, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Irak Türkmen Bölgesi Milletvekili Aydın Maruf, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik ve davetliler katıldı.
Açılış töreninde konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, fuarın şehrin ve ülkenin en önemli sektörlerinden olan tarım ve tarım mekanizasyonu sektörünün daha da büyüyerek dünyaya açılmasını sağladığını belirterek, “Ziyaretçi sayısıyla Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın 3. büyük tarım fuarını şehrimize kazandıran yurt içinden ve yurt dışından katılan firmalarımıza, firma temsilcilerimize ve ziyaretçilerimize gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür ediyor, bol bereketli kazanç diliyorum. Fuarımızın düzenlenmesine katkı sağlayan tüm kuruluşlara sağladıkları destek için teşekkür ederim” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya’nın çok önemli bir il olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Konya buğday üretiminde, arpa üretiminde, pancar üretiminde Türkiye birincisi. Toplam sınır sayısında Türkiye birincisi. Böyle önemli bir ilde böyle bir organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Biz bu fuarları her zaman destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz. Biz çiftçimizi bu fuarlara getirerek yenilenen teknoloji takip ettiriyoruz.”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’nın tarım ve hayvancılığın merkezi konumunda olduğunu belirterek, “Üretim çeşitliliği üretim miktarlarındaki potansiyeli itibariyle Konya Türkiye’nin en önemli merkezi. Böyle bir fuar ancak Konya’ya yakışırdı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, yaşanan terör saldırılarını kınadığını ifade ederek şunları söyledi:
“Türkiye’nin ve dünyanın geçtiği süreçte terör saldırılarıyla insanlığa karşı suç işleyen ve gerçekten insanlıklarını yitirmiş canileri, terörü bir kez daha kınıyorum. Terörün yalnızca bir ülkenin sorunu olmadığını insanlığın sorunu olduğunu yapılan son saldırılarla görmüş oluyoruz. Biz, Türkiye olarak teröre karşı net duruşumuzu sadece son saldırılarda değil her zaman göstermiş bir ülke olarak yaşanan acıları da görüyoruz ve derinden hissediyoruz. Bu vesileyle teröre karşı mücadele ederek şehit olan güvenlik güçlerimize, sivil vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralılara acil şifa diliyorum. İnşallah millet olarak terör belasını yeneceğiz. Tüm Türkiye dün olduğu gibi bugünde bir ve beraber olacaktır.”
Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın ise üçüncü büyük fuarının açılışını gerçekleştirmek üzere Konya’da bulunmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu ifade eden Bakan Tüfenkci, “Konya ile ilgili her zaman güzel söz söylenir. Bu güzel sözleri Konya her zaman hak etmektedir. Konya’nın dış ticarette ilk 5’e girmesi temel hedeflerimizden biridir. Konya’da bu potansiyel fazlasıyla mevcuttur. Bu nedenle Konya’da böyle bir fuarın gerçekleştirilmesini çok anlamlı buluyorum” dedi.
Tarımın dünyada 2,5 milyar insanın geçim kaynağı olduğunu kaydeden Bülent Tüfenkci, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak günümüzde tarımsal verimlilik azalmaya başlamıştır. Dünya Bankası verilerine göre temel tahıllardaki yıllık ortalama verim artışı git gide azalmaktadır ve artan nüfus hızının gerisinde kalmaktadır. Dünyanın şuanki nüfus artışına göre bu yüzyılın sonunda doğması gereken iki milyardan fazla insan olacaktır. Bu nedenle tarım ürünleri her zaman dünyada önemlidir. Hatta önemi daha da artarak devam edecektir. Dünyanın sanayi devi ülkeleri aynı zamanda tarımda da en önde olanlarıdır. Bunun için bugün tarımsal teknolojilerin sergilendiği bu fuarı önemsiyoruz. Aynı zamanda bu fuar sanayinin de gelişmesine katkı sağlayacaktır. Eğer siz yeteri kadar üretemezseniz yeteri kadar ihraç edemezsiniz. Ürettiğimiz ürün değil sattığınız ürün sizindir. Onun için geldiğiniz noktada biz ürünlerimizi ticari pazara arz edecek şekilde üretmemiz lazım. Geleneksel tarım ürünleri önemli. Geleneksel yöntemler önemli. Ama aynı zamanda teknolojiyi kullanarak dünyanın istediği çapta ürün yaparak pazarlamamız gerekir” diye konuştu.
AK Parti’nin yapmış olduğu yatırımla Konya’nın suya doyacağını anlatan Tüfenkci, “Biz yapmış olduğumuz yatırımla 414 milyon metreküp suyu Konya ovasına taşıyoruz. Mavi tünelle 100 yıllık rüyayı gerçekleştirmiş oluyoruz. Biz çiftçimizin, ticaret erbabımızın, sanayicimizin birbiriyle ayrıştığı değil bir ve bütünleşerek birbirine yardım ettiği anlayışla yaklaşmamız gerekir. Herkes kendine değil herkes birlikte daha fazla nasıl üretiriz, nasıl satarız, nasıl pazarlarız, nasıl Türkiye’yi kalkındırırız diyerek hep birlikte ortak akıl oluşturmamız gerekiyor. Biz et ve süt üretimini artırırken aynı zamanda tüketiciyi düşünmemiz lazım. Biz tarımda sanayileşirken aynı zamanda çiftçimizi düşünmemiz lazım. Biz tarlalarımızda üretirken aynı zamanda sanayicimizi düşünmemiz lazım. Onun için biz birlikte hareket edersek daha çok şeyi başaracağız.” Konuşmaların ardından Bakan Bülent Tüfenkci ve protokol üyeleri kurdele keserek fuar açılışını gerçekleştirdi. Tüfenkci ve protokol üyeleri fuarı gezerek ürünler hakkında bilgi aldı.