Gündem 148 yıllık kan rekoru

148 yıllık kan rekoru

07.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Kızılay’ı, kan stoklarının yarı yarıya azaldığını açıklamasından sonra, duyarlı vatandaşlar sayesinde kan toplama rekorunun kırıldığını duyurdu.

148 yıllık kan rekoru

Türk Kızılayı’nın çağrısına kulak veren vatandaşların kan merkezlerine akın ettiği belirtilirken, 1 gün içerisinde 13 bin 241 ünite kan toplandığı ve bu rakamın 148 yıllık Kızılay tarihinde rekor olduğu öğrenildi. Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “148 yıllık tarihimizde ilk kez, bir gün içerisinde 13 bin 241 ünite kan topladık. 13 bin ünite kan toplanması, 100 bin vatandaşımızın kan vermek için müracaat ettiği anlamına gelir. Ancak her başvuran vatandaşımızdan sağlık nedenlerinden dolayı kan almıyoruz. Ayrıca kurumumuzun günlük kan toplama kapasitesi de belli bir oran seviyesinde. Ancak 13 bin 241 ünite kan toplanması büyük bir duyarlılığı bize gösteriyor. 17 bin üniteye kadar düşen stoklarımız 23 bin seviyesine yükseldi. Türkiye genelinde günde 10 bin ünite kan ihtiyacına cevap verdiğimiz için stoklarımızda şuan 23 bin ünite kan bulunmakta. Bu rakamın 50 bin ünitenin üzerine çıkması gerekiyor. Mart ayına kadar tüm Türkiye’yi kan vermeye duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kar etkisi

Gezici ekipler ile sabit noktalarda kan bağışı aldıklarını dile getiren Kınık; “Türkiye’deki bağışçı oranı nüfusa göre yüzde 3.6 seviyesinde. Bu oranın gelişmiş ülkelerdeki gibi yüzde 5 seviyesine çıkmasını istiyoruz. Her kış dönemi kan stoklarımızda ciddi bir azalma meydana geliyor. Etkili kar yağışları kan alımlarımızı olumsuz etkiliyor. Stoklarımızda 50-60 bin ünite kan olmasını gerekirken, bu oran 23 bin seviyesine gerilemiş durumda. . Sağlıklı tüm vatandaşlarımızı kan vermeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Kızılay olarak 1140 hastaneye kan verdiklerine dikkat çeken Kınık, “Hedefimiz yılda 2.5 milyon ünite kan toplamak” dedi.