Siyaset 15-16 Temmuz’la sınırlı olacak

15-16 Temmuz’la sınırlı olacak

26.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Son KHK’da ‘darbeyle mücadele eden sivillere yargı güvencesi sağlayan’ 121. madde tartışması gündeme damga vururken, Adalet Bakanı Gül, düzenlemenin 15-16 Temmuz’la sınırlı olduğunu, metinde yanlış anlaşılabilecek ifadelerin değiştirilebileceğini söyledi

15-16 Temmuz’la sınırlı olacak

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kanun hükmünde kararnamede (KHK) yer alan 121. madde ile ilgili tartışmalar konusunda “Burada yapılan düzenleme, sadece 15 Temmuz ve sonrasında 16 Temmuz’daki darbe girişiminin püskürtülmesiyle ilgili.. Burada elbet ifadeyle ilgili uygulamada da farklı eksiklikler kamuoyunda anlaşılır ya da yargılamada farklı bir tavır ya da durum ortaya çıkarsa elbette lafzi anlamda metindeki ifadeler değiştirilebilir” dedi.
KHK’de yer alan 121. madde ile ilgili tartışmaları değerlendiren Gül, bu konudaki eleştirilerin metni okumadan yapılan eleştiriler olduğunu söyledi. Daha önceki KHK’de “resmi görevliler için bir dava açılamayacağı hukuki, idari sorumsuzluk getiren bir düzenleme” olduğunu anımsatan Gül, “Ama o gün 80 milyon demokrasi için, cumhuriyet için ülkemizin bağımsızlığı için gayret eden vatandaşlarımız vardı sokakta, meydanlarda. Şimdi bunlara karşı ileride yarın siz ‘demokrasiyi, ülkeyi korurken 10 lira, 50 lira şuraya zarar verdiğiniz, belediyenin önünde Genel-kurmay’ın önünde şuraya zarar verdiğiniz, şu araca zarar verdiğiniz’ diye evine haciz mi gitsin? Burada yapılan düzenleme sadece 15 Temmuz ve sonrasındaki 16 Temmuz’daki darbe girişiminin püskürtülmesiyle ilgili” diye konuştu.
Söz konusu düzenlemenin 15 Temmuz’un öncesini kapsamadığını vurgulayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Daha önceki KHK’da esasen görevliler için düzenlenmiş ifade sadece başına ‘siviller için’ getirilerek düzenlenmiştir, yani yeni bir düzenleme yok. O zaman o yapılırken de herhangi bir eleştiri söz konusu değildi şimdi de yeni bir durum yok. Oradaki devamı anlamındaki husus bugüne sari olan bir düzenleme değildir.
15 Temmuz gece oldu ama bir kaç saat sonra zaten 16 Temmuz oluyor, yani orada gün ‘15, 16, 17 Temmuz’ demek yerine devamı niteliğindeki fiillere, darbe fiillerine karşı duran sivillerin bu anlamda hukuki, idari sorumsuzluğuna yönelik bir düzenlemedir. Asla bunun başka bir yere çekilmesi, suiistimal edilmesi hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır.”
‘Değiştirilebilir’
Gül, KHK’deki düzenlemenin sadece darbeye yönelik terör eylemi olan aynı zamanda darbeye yönelik fiiller ve o güne has bir yargılanmama anlamında güvence anlamına geldiğini, fiillerle de sadece darbeyi önlemeye yönelik olduğunu vurguladı. Onun dışında başka fiiller ve yanlış bir tavır varsa hukukun bunu asla korumayacağını kaydeden Gül, “Burada elbet ifadeyle ilgili uygulamada da farklı eksiklikler kamuoyunda anlaşılır ya da yargılamada farklı bir tavır ya da durum ortaya çıkarsa elbette lafzi anlamda metindeki ifadeler değiştirilebilir ama çıkartılan hükümetimizin bu konuda iradesi muradı, kapsamı bu şekildedir. Bunun ötesinde yorumlar yapmak art niyetlidir” diye konuştu.
Gül KHK ile yapılan “tek tip kıyafet” düzenlemesinin de milletin beklentisini olduğunu ifade ederek, Bakanlığın çıkaracağı yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra bir ay içinde uygulanacağını söyledi.

‘Felaket tellallığı’

Ak Parti Sözcüsü Mahir Ünal, sivillere yargı muafiyeti getiren düzenlemeye ilişkin eleştirileri “felaket tellallığı” olarak yorumladı. Ünal konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Bu düzenleme, 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen darbe teşebbüsü yani sadece o gece ve o gecenin devamı niteliğindeki 16 Temmuz sabahı ile ilgili. Burada yer alan terör eylemleri ibaresi de darbe teşebbüsünün terör eylemi olması hesabıyla yazılan bir unsurdur. Bu ifade, daha sonra gerçekleşen terör eylemlerini hiçbir şekilde kapsamamaktadır. Bu düzenlemenin bugünkü diğer terör eylemleriyle ilgiliymiş gibi gösterilmek istenmesi tamamen dezenformasyondur” dedi
Ünal, “Sayın Akşener bir ‘iç savaş” cümlesi kurdu, ‘iç savaşa götürür’ dedi. Bu KHK’deki cümleyi düzeltme ihtiyacı doğuyor mu?” şeklindeki soru üzerine Ünal, KHK’daki cümlede, “15 Temmuz 2016” ve “devamında” ifadesinin bulunduğunu ifade etti. “Devamında” ifadesinden kastın 16 Temmuz sabahı olduğunu vurgulayan Ünal, yasa yapım tekniği açısından “ile” ifadesinin kullanıldığını, “veya” ifadesinin ise söz konusu olmadığını bildirdi.
Daha önce bu düzenlemenin emniyet ve askeri personele getirildiğini, şimdi sivil halkın da buna eklenmesi gerekliliği ortaya çıktığı için bunun yapıldığını dile getiren Ünal, “Buradan yola çıkarak birilerinin bir takım kara propaganda yaparak hemen buradan bir iç savaş... Böyle bir durum söz konusu değil, birileri lütfen buradan bir felaket tellallığı çıkarmasınlar” dedi.

Yılmaz: Lütfen dikkatli inceleyin

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz: “Muhalefet bunu farklı yerlere çekebilir, farklı söylemler ortaya koyarak eleştirebilir bizi, ona bir şey diyemem. Ama benim özellikle bu işlerle ilgilenen insanlardan beklentim, lütfen bu maddeleri daha detaylı incelesinler, okusunlar, teknik değerlendirmeler yapsınlar, siyasi polemiklerle buralardan bir sonuç almamız mümkün değil... Ülkemizin güvenliği, insanımızın güvenliği açısından yapılması gereken neyse o adımları atıyoruz.”

Haberin Devamı