Ekonomi 15 milyar dolarlık emisyon uzlaşması

15 milyar dolarlık emisyon uzlaşması

27.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerikan mahkemesi, bugüne kadar yapılan en yüksek meblağlı şirket anlaşmalardan birini onaylayarak, Volkswagen’in, dizel emisyon skandalına konu olan motor ve yazılıma sahip araçları değiştirmesi veya onarmasını kararlaştırdı.

15 milyar dolarlık emisyon uzlaşması

Uzun zamandır beklenen kararla, yaklaşık 475 bin VW sahibi, emisyon testlerinde hatalı sonuç veren hileli yazılımla donatılmış araçları iade etme ya da ücretsiz onarıma sokma hakkına sahip oldu. Buna göre isteyen araç sahiplerinin otomobilleri VW tarafından satın alınacak ya da ücretsiz olarak yeni yazılımla donatılacak.

Bu kararın, şu an sadece ABD’deki araç sahiplerini kapsadığı belirtilirken, operasyonun tahmini faturasının 15 milyar dolar olduğu vurgulanıyor. Bununla birlikte anlaşmaya rağmen, şirketin bir ceza davasıyla da karşı karşıya kalabileceği söylenirken, bayilerine, değişik eyaletlere ve araç sahiplerinin avukatlarına da ödeme yapacak olan şirketin kasasından 16.5 milyar dolar çıkabileceği iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Volkswagen CEO’su Matthias Müller, yaptığı açıklamada, yargıcın anlaşmayı onaylamasının “VW için bir süredir devam eden sorunun giderilmesi için önemli bir adım” olduğunu söyledi. Şimdi gözler, üreticinin Avrupa’da yapacağı operasyonda. Nitekim VW, ABD’dekine benzer bir geri alma olayına Avrupa’da girişmeyeceğini, bunun yerine ücretsiz onarım yapacağını kaydetmişti. Ancak AB yetkilileri, bu onarımların bir an önce başlamasını ve zaman kısıtlaması olmadan sürmesini beklediklerini belirtiyor.

Toyota yastık kurbanı oldu

Dünyanın bir numaralı otomobil üreticisi Toyota, arızalı hava yastığı nedeniyle dünya çapında 5.8 milyon aracını geri çağırıyor. Honda’nın da başına dert olan ve Takata tarafından üretilen hava yastıklarındaki muhtemel arıza nedeniyle çağrıldığı belirtilen otomobillerin, Corolla ve Yaris modelleri olduğu öğrenildi. Şirket tarafından yapılan açıklamada, geri çağırılan otomobillerin 1.47 milyonunun Avrupa, 1.15 milyonunun ise Japonya’da olduğu kaydedildi.

Takata marka hava yastığı kullanan yaklaşık 12 farklı otomobil üreticisi, arıza nedeniyle zaman zaman otomobillerini geri çağırma durumunda kalmıştı.