Ankara 15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü

14.07.2017 - 18:24 | Son Güncellenme:

Çankırı Karatekin Üniversitesince "15 Temmuz Demokrasi Yürüyüşü" gerçekleştirildi FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında İstanbul'da yaralanan gazi Levent Deveci ile şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün babası Asım Safitürk, Kastamonu'da düzenlenen programlara katıldı

15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü

ÇANKIRI/KASTAMONU (AA) - 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Çankırı ve Kastamonu'da etkinlikler gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Çankırı Karatekin Üniversitesince düzenlenen "15 Temmuz Demokrasi Yürüyüşü" kapsamında Atatürk Anıt Alanı'nda bir araya gelen ve üzerinde cübbeleri bulunan akademisyenler ile öğrenciler ve vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla Güzel Sanatlar Fakültesi bahçesinde kurulan Demokrasi Çadırı'na yürüdü.

Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı, burada yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'da Türk milletinin bir destan yazdığını, gerekirse tekrar yazabileceğini söyledi.

Ayrancı, "Belki de bir ilki gerçekleştirdik. Milli irade için akademisyenler cübbeleriyle, müdürlerimiz, hocalarımız vatandaşımız ve öğrencilerimizle birlikte yürüdü. Bu, Türkiye tarihi için önemli bir zaman dönümüdür." ifadesini kullandı.

Müslüman Türk evladının pranga kabul etmeyeceğini, ancak ve ancak kendi iradesiyle hareket edeceğini vurgulayan Ayrancı, çünkü aksini kabulün onursuz bir yaşam anlamına geldiğini belirtti.

Haberin Devamı

En büyük pranganın ise zihne ve vicdana geçirilmiş pranga olduğuna dikkati çeken Ayrancı, şunları kaydetti:

"Üniversiteler olarak bu milletin iradesine pranga vurulmasını kabul edemezdik. Çünkü aklın, özgürlüğün olmadığı yerde üniversite, özgür düşünce ve araştırma olmaz. Edebiyatı, tarihi, sanatı ve ilim hayatı olmayan bir memleket yaşayamaz. Sadece geçici bir topluluk gibi kalır ve gelecek nesillere aktaracak değeri olmaz. O zaman bu sanat, ilim ve irfandan değerler üretmek ve mevcut değerlerimizi kaybetmeden zenginleştirerek gelecek nesillere intikal ettirmemiz gerekiyor. İşte biz bunun için varız, bunun için bir aradayız ve bunun için yürüdük."

- Gazi Deveci, yaşadıklarını anlattı

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine İstanbul'da karşı çıkarken yaralanan gazi Levent Deveci, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Taşköprü ilçesinde düzenlenen programa katıldı.

Deveci, burada yaptığı konuşmada, darbe girişimini televizyondan öğrenince abdest alıp ailesiyle vedalaştığını, sonra dışarıya çıktığını söyledi.

Askerlerin kendilerine ateş edeceğini düşünmediklerini, çünkü sadece tekbir getirdiklerini dile getiren Deveci, "Bu kadar adi olacaklarını ve bayrağımıza kurşun sıkacaklarını düşünemedik." dedi.

Haberin Devamı

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne gittiklerini, yerlerde yatan yaralı insanlar gördüğünü aktaran Deveci, "Motosikletli arkadaşımın üzerine bir şarjör mermi boşalttılar. Onu almaya gelen ambulansı bile taramışlardı. Gece 12'ye kadar 100 kişiydik. Cumhurbaşkanımızın çağrısından sonra binler geldi. Selalar verilmeye başlanınca olayın ciddiyeti daha da iyi ortaya çıktı." diye konuştu.

O gece birçok hainliği gözleriyle gördüğünü belirten Deveci, "Keskin nişancıları vardı, her tarafa ateş ediyordu. Çok sayıda kardeşimiz şehit oldu. Bu hainler o gece hastanelere giden yolları da kapatmışlardı. Yani hainlik üstüne hainlik, şerefsizlik üstüne şerefsizlik yapıyorlardı." diye konuştu.

Programın ardından Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Deveci'ye plaket sundu.

- "Evlat vatan uğrunda şehit olunca insan rahat ediyor"

Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün babası Asım Safitürk ise Halk Eğitim Merkezinde Kastamonu Üniversitesi ve İl Müftülü tarafından düzenlenen "15 Temmuz din ve değerlerimiz" paneline katıldı.

Haberin Devamı

Tarih boyunca bu tür örgütlerden çok çektiklerinin altını çizen Safitürk, "Şehit yakınları, hiç müteessir olmayın. Ne var ki evlat acısı hiçbir şeye benzemiyor. Yaşayanlar bilir. Allah evlat acısı çektirmesin ama vatan uğrunda olunca insan rahat ediyor. Böyle şehitler gönderebilirsek ne mutlu bize. Biz Kuran'a sarıldıkça, hükmüne bağlı kaldıkça korkmayın." açıklamasında bulundu.

FETÖ'nün dini kullandığına işaret eden Safitürk, şöyle konuştu:

"Sakın ha Fetullah demeyesiniz. FETO, Vatikan cemaati, Papa'nın elini öpen bir yaratık. Din kisvesi altında kaynaklarımızı Batı'ya aktaran bir hain. Halen onun sevgisiyle şu güzel cennet vatanda nimetleri yaşayan kişilerin gönüllerini, Allah ondan çevirsin. Allah ordularımıza Başkumandanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Yavuz Selim Han hazretlerine verdiğin güç ve metaneti nasip eyle. Kanuni'ye verdiğin uzun süre sultanlığını nasip eyle."

Haberin Devamı

Başkanlığını İl Müftüsü Osman Aydın'ın yaptığı panelde Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Kastamonu Şube Başkanı Berat Satıoğlu da konuşma yaptı.

Programa Vali Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Kantarcı, Adalet Komisyonu Başkanı Gökhan Oflaz, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, İl Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak ve vatandaşlar katıldı.