Afyonkarahisar 15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü

15.07.2017 - 00:50 | Son Güncellenme:

Afyonkarahisar'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında "15 Temmuz Ruhu" konulu panel düzenlendi AK Parti Siirt Milletvekili Aktay: "15 Temmuz 20-30 yıldır gelişmekte olan vatandaşlık sosyolojisinin zirvesine ulaşmış olduğunu gösteren bir gecedir"

15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında "15 Temmuz Ruhu" temalı panel düzenlendi.

Haberin Devamı

Afyonkarahisar Valiliği ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından Atatürk Kongre Merkezin'de düzenlenen panele konuşmacı olarak AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, 15 Temmuz şehidi Şükrü Bayrakçı'nın babası Mehmet Bayrakçı katıldı.

Moderatörlüğünü AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş'ın yaptığı panelde konuşan Aktay, 15 Temmuz'un ülkeye bir ruh getirdiğini söyledi.

Aktay, 15 Temmuz'dan sonra ortaya çıkan tablonun darbeyi yapanların hiçbir zaman hayal edemedikleri, arzuladıkları ve hedefledikleri bir tablo olmadığını belirterek, "Başka bir şey hedeflediler, başka bir şey yapmak istediler. Karşılarında başka bir şey buldular. Çok başka bir şey istediler bu memleket için. Bu ülke için çok daha başka bir hedefleri ve planları vardı ama onların bu planları tutmadı" dedi.

Haberin Devamı

Bazılarının, 249 şehit ve 2 bin 200 dolayında yaralı olduğu halde yaşananlara "senaryo", "kontrollü darbe" gibi sözler söylediğini hatırlatan Aktay, "Biz de diyoruz ki arkadaşlar ortaya çıkan tablo bir beşerin koparabileceği bir tablo değil. Bir beşerin yazabileceği senaryo değil. Bu senaryo yüce Allah'ın senaryosuydu. Birilerinin bir planı varsa Allan'ın da planı vardır. Bize tuzak kurmaya çalışanlara Allah da bir tuzak kurdu" diye konuştu.

15 Temmuz gecesi kendisini arayan asistanın "Darbe oluyor" değini ve şaka yapıyor sandığını aktaran Aktay, şunları kaydetti:

"Bu devirde darbe olur mu, Türkiye şartlarında, dünya şartlarında darbe yapıyor olması için çıldırmış olmalı. Çünkü Türkiye şartlarında yüzde 80 civarında şehirleşmenin yaşandığı, müthiş bir orta sınıf kitlesi oluşmuş, bugün güçlü bir vatandaş profili çıkmıştır. Yani kendi devletine sahip çıkmış bir vatandaş demektir. Eskiden devletin kulu kölesi olmuş bir vatandaş vardı, şimdi devletin sahibi olan bir vatandaş var. Bugün kimse kimseden daha fazla bir devlet değil, şimdi herkes devlet. Vatandaşımız devletin eşit ortağı ve eşit sahibi, sorumlusudur. 15 Temmuz 20-30 yıldır gelişmekte olan vatandaşlık sosyolojisinin zirvesine ulaşmış olduğunu gösteren bir gecedir. Bu çok garip bir şeydir. Dünyada genellikle toplumsal hareketler, yani sokak hareketleri devlete karşı yürütülen, muhalif hareketlerden çıkar. Yani toplumsal hareketler genellikle muhalefet hareketidir. Sokaklarda protestoları genellikle muhalefet yapar. Kime karşı yapar devlete karşı yapar. Bazen de devleti yıkmak için yapar. O gün çok garip bir şey oldu. Bir toplumsal hareket devlete karşı değil, devleti korumak için hem de canını siper ederek devletini korumak üzere sokağa çıkan bir toplumsal hareket oldu."

Haberin Devamı

Darbenin hukuksal açıdan analizini yapan Özkaya ise konuşmasında, "Bu acı günü bir daha yaşamamak dileğiyle Allah'a dua ediyoruz. 15 Temmuz bizim anayasal sistemimize yapılmış en ağır darbedir" ifadesini kullandı.

Panelde şehit babası Bayrakçı da o gece oğlu ile arasında geçen telefon konuşmalarını ve yaşadıklarını paylaştı.

Panele, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Kılıçaslan, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.