Konya 15 Temmuz Gazileri Selçuk'ta

15 Temmuz Gazileri Selçuk'ta

05.05.2017 - 15:47 | Son Güncellenme:

.

15 Temmuz Gazileri Selçukta

15 Temmuz darbe girişiminde kahramanlık örneği gösteren gaziler, Selçuk Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen programda, üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.
Süleyman Kültür Merkezindeki programda konuşan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Yaklaşık bin yıl önce başlamış olan Anadolu serüvenimizdeki en önemli kırılma noktalarından birini de bu millet, 15 Temmuz 2016 gecesi yaşadı. Anadolu’daki serüvenimiz resmi tarihte 1071 Malazgirt ile başlatılır. Esas Anadolu’daki serüvenimiz 1015 tarihlerinde Çağrı Bey’in yaptığı keşif gezisi ile başlar. Dolasıyla biz bin yılımızı bu topraklarda doldurduk. İnşallah nice bin yıllar bu topraklarda var olmaya devam edeceğiz. Kadim medeniyetlerin yaşamış olduğu miraslarını bırakmış olduğu bu topraklar aynı zamanda birçok dünya devletinin ve görünür görünmez güçlerin gözü bu toprakların üzerindedir. Bu topraklardan 11 büyük medeniyet geçmiştir. Bu büyük medeniyetlerden ikisini ecdadımız kurmuştur. Biri Selçuklu biri de Osmanlı medeniyetidir. Bugün bu millet, yeni bir medeniyeti kurmanın eşiğindedir ve nöbet sırası gelmiştir. Batı medeniyeti, ruhu olmadığından dolayı insanların gönlünü kazanamamıştır. Batı medeniyeti teknolojiyi, gelişmeyi ön plana çıkarmıştır ama ruhu yok saymıştır. Batı medeniyeti insanı insan yapan, milleti millet yapan, devletleri devlet yapan unsuları yok etmiştir. Şimdi yeni bir çağın, yeni bir yolun başındayız ve burada milletimize önemli bir görev düşüyor. Bu görevi milletimiz layıkıyla yerine getirebileceğini 15 Temmuz gecesi ispat etmiştir. 15 Temmuz gecesi millet genetiğinde var olan hasleti ortaya koydu ve vatanını, özgürlüğünü, birliğini ve dirliğini savundu. Anadolu irfanının bir bilinci, bir anlayışı, bir algısı var. O Anadolu bilinci her şeyin önünde gelir. 15 Temmuz gecesi, bunu bir kez daha görmüş olduk. Güzel günler bizi bekliyor. Yeni bir çağın başındayız. Tarihi olaylara şahitlik ediyoruz. Tarihi olaylar bir günde bir haftada yazılamaz. Ama 15 Temmuz ciltlere sığmayacak tarihi bir olaydır ve tarihi bir gündür. Bizlere kırmayarak programa katılan başta gazilerimiz olmak üzere herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Büyükaslan’ın moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi. 15 Temmuz Gazileri Safiye Başpınar Bayat, Üzeyir Civan, Metin Doğan, Sabri Ünal, Musa İlhan, Mesut Zeybek, Halit Şener, İbrahim Özen ve Mehmet Köse’ye tek tek söz verildi. Gaziler 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını dinleyicilerle paylaştı.

“Allah o gece tüm inananları korudu”
“15 Temmuz gazisi olarak gazaya yürümüş kardeşinizim” diyerek sözlerine başlayan Safiye Bayat, “O gece bir yürüyüş yaptık sevdamıza yürüdük. Bilemezdik ama ön görebilirdik. İnandık, inanmıştık ve sadece gerçekten zaferi hissedebiliyorduk. 15 Temmuz asra bedel bir geceydi. Kalpte vatan sevgisi ve şehadet duygusuyla o gece Allah’ın bizlere bahşettiği, biz inananları nasiplendirdiği, ilmek ilmek kalbimize bilgisini sunduğu, ender ve kıymetli bir gecedir. O gece ‘Allah’ım sen bu zalimlerin karşısında bizleri muzaffer eyle’ diye çok dua ettim. Çünkü o hainler, benim askerimin üniformalarını çalmıştı. Onlar, bizim imanımız ve itikadımızla oynamış duygu hırsızlarıydı. Onlara ‘Siz asla kazanamayacaksınız’ dedim ve en nihayetinde de öyle oldu” şeklinde konuştu.

“Yine böyle bir gece olsa yine gideriz”
Türkiye’nin 15 Temmuz gecesine kadar birçok darbe girişimini atlattığını ifade eden Sabri Ünal ise “Türkiye, 15 Temmuz gecesine kadar birçok darbe girişimini atlattı. 15 Temmuz’a gelene kadar ülke olarak çok çeşitli darbelerden geçtik. 2013 yılında Gezi olayları ve yolsuzluk iftirasıyla iki önemli olayı da atlattık. 2015 yılındaki terör olaylarında 532 şehidimiz var. Yaşanan olayların hepsinin arkasından bakıyorsunuz ki, tek bir hedef, tek bir amaç var. O da bu ülkeyi paramparça etmek, bu ülkenin insanlarını birbirine kırdırmak. Ben 15 Temmuz’da sokaklardaydım. Yine böyle bir girişim ya da olay olsa yine hep birlikte gideriz. Ama bu sefer daha hazırlıklı olarak. Çünkü ilkinde herkes hazırlıksızdı. Nerdeyse çıplak ellerimizle karşı koymaya çalıştık” dedi.

“Millet iradesi üstünde hiçbir irade yoktur”
15 Temmuz adına yapılan program ve etkinliklere katılarak yaşananları anlatmaya çalıştığını aktaran Mesut Zeybek, “İstiklal Marşımız ‘Korkma!’ ile başlar. Bizler korkak bir millet değiliz. Bunu 15 Temmuz gecesi tüm coğrafyamızda gösterdik. İstanbul ve Ankara özelinde duygu, heyecan ve mertliği tüm yurtta yaşadık. 15 Temmuz gecesi darbeden çok işgal gecesiydi. Devlet, bizim için kutsaldır, mukaddestir. Kimse hiçbir nedenle devlete dokunamaz. Şunu çok iyi biliyoruz ki, demokrasilerde egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir. Milletin iradesinin üstünde hiçbir irade yoktur ve olmayacaktır. Bu millet, 15 Temmuz’da istiklaline ve istikbaline pranga vurmak isteyenlere karşı dimdik duruş sergilemiştir” diye konuştu.
Panelin ardından, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin tarafından 15 Temmuz Gazilerine hediye takdim edildi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Okka ve Prof. Dr. Ahmet Kaan Karabulut, Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Büyükaslan, Kurumsal İletişim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Şimşek, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Hayrettin Hayrullah Sofuoğlu, 15 Temmuz gazilerinden Safiye Başpınar Bayat, Üzeyir Civan, Metin Doğan, Sabri Ünal, Musa İlhan, Mesut Zeybek, Halit Şener, İbrahim Özen ve Mehmet Köse, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.