Gündem 15 Temmuz için AYM’den ilk ret

15 Temmuz için AYM’den ilk ret

21.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Gölbaşı’ndaki TÜRKSAT yerleşkesine giderek yayınları kesmeye çalıştıkları iddiasıyla yargılanan Aydın Yavuz’un bireysel başvurusu reddedildi AYM’nin kararı, darbe soruşturmaları kapsamında tutuklanan ve tutuklu yargılanan şüphelilerin yaptığı bireysel başvurularda verilen ilk ret kararı olması açısından önemli bulundu

15 Temmuz için AYM’den ilk ret

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen TÜRKSAT baskını davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle tutuklu yargılanan mühendis Aydın Yavuz, “darbe teşebbüsüyle bağlantılı olarak yürütülen soruşturmada uygulanan tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, tutukluluğun makul süreyi aşması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin duruşmasız olarak yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini” öne sürerek, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, başvuruyu, niteliği itibariyle Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’na sevk etmişti. Bu karar gereğince toplanan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bireysel başvuruyu görüştü. Genel Kurul, Aydın Yavuz’un, “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle yaptığı başvuruyu reddetti. Mahkeme, gerekçeli kararını daha sonra açıklayacak.

Kaçmaya çalıştı

Başvurucu eski TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kurumsal Gelişim Başkan Yardımcısı Aydın Yavuz, 18 Temmuz 2016’da Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanarak Keskin F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi. İddianameye göre Yavuz’un, 16 Temmuz 2016 günü saat 02.00 sıralarında diğer şüphelilerle birlikte sivil bir araçla TÜRKSAT’a geldi. Kolluk görevlileri tarafından durdurulan şahıslar, TÜRKSAT’tan kendilerinin çağrıldığını söyledi. Şüphelilerden birisinin cep telefonundan bir şeyler silmeye çalıştığı, telefonunu fabrika ayarlarına döndürmeye çalıştığının görülmesi üzerine araçta bulunanlara müdahale edilerek haklarında yakalama işlemi yapıldı. İddianamede, yakalama işlemi ardından Yavuz’un da aralarında bulunduğu şüphelilerin olay yerinde bekletildikleri sırada TÜRKSAT’ın bombalanacağı gerekçesiyle içeriden yoğun bir şekilde görevli ve sivil şahısların araçlarıyla çıkmaya çalıştığı, bu sebeple yol üzerinde bir süre karmaşa olduğu belirtildi. Güvenlik görevlileri içeriden çıkanları kontrol etmeye çalışırken, bombaların düştüğü sırada araç içinde elleri kelepçeli bir halde kalan Yavuz’un, boşluktan istifade ederek araçtan inip yakındaki boş arazilere kaçtığı belirtilen iddianamede, saat 14.00’e kadar saklandığı, kelepçeli şekilde olay yeri yakınındaki Shell benzin istasyonuna geldiğinde jandarma tarafından bulunup ilçe emniyet müdürlüğü görevlilerine teslim edildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın yazısına göre, Yavuz’un, FETÖ/PDY örgüt üyelerinin iletişimde kullandığı ByLock programını mobil cihazına yükleyerek kullanan şahıslar arasında olduğu belirtilen iddianamede, ayrıca FETÖ’yle bağlantılı Kimse Yok mu, Bank Asya, Fatih Üniversitesi, NT ve örgütle bağlantılı şahıslarla irtibatının bulunduğu kaydedildi.

Tutuklama için kuvvetli şüphe

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun ret kararının gerekçesinde, FETÖ’nün yapısı ayrıntılı irdelenip ortaya konuldu. ‘ByLock’ programının incelendiği gerekçeli kararda, bu programın kullanımı FETÖ üyeliği için yeterli sayıldı. Gerekçeli kararda, “Yazışma içeriklerine bakılmadan ‘ByLock’ kullanımı kuvvetli şüphe sayılır” yorumu yapıldığı öğrenildi. ‘ByLock’ kullanımının tek başına delil sayılıp sayılmayacağı tartışmaları sürerken, Yüksek Mahkeme’nin bu kararı örnek teşkil edecek.