Gündem 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde 34 kişiyi şehit eden darbeciler hakim karşısında

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde 34 kişiyi şehit eden darbeciler hakim karşısında

09.10.2017 - 10:15 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi sırasında, aralarında Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da bulunduğu 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin 143 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. Dava nedeniyle duruşma salonun içi ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Sanıklar savunma veriyor. Duruşma öncesi konuşan şehitlerden Erol Olçok'un eşi ve Abdullah Tayyip  Olçok'un annesi Nihal Olçok, Bu iş aktüalite değil. Bu bir gerçek ve biz drama yapmıyoruz. Darbecilerin anneleri çocuklarını görüp el sallayabiliyorlar. Biz el sallayamıyoruz. Aramızda öyle bir fark var"dedi.

15 Temmuz Şehitler Köprüsünde 34 kişiyi şehit eden darbeciler hakim karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, aralarında Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da bulunduğu 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin haklarında 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen 135'i tutuklu 143 sanığın yargılandığı davanın duruşması başladı.Öte yandan darbe girişimi gecesi şehit edilen Erol Olçok'ın eşi Nihal Olçok ile kardeşi Cevat Olçok’un da aralarında bulunduğu müştekilerin çoğu, duruşma salonunda hazır bulundu.

Haberin Devamı

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki büyük salonda İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülenduruşma öncesinde, salon çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Duruşma salonunun bulunduğu bölgenin girişine gelen araçlar aranarak, yolcular kimlik kontrolünden geçirildikten sonra cezaevinin bulunduğu alana alındı. Davayı izlemek için gelen gelenler üst aramasından geçirildikten sonra duruşma salonlarının bulunduğu binaya girebiliyor. Duruşma salonunda basın mensupları ve izleyicilerin cep telefonları ile ses ve görüntü kaydedebilen cihazların alınmasına izin verilmedi.

KİMLİK TESPİTİ YAPILDI

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yer alan büyük salondaki duruşmada sanıklar ve müştekilerin kimlik tespit işlemleri tamamlandı.Kimlik tespiti sırasında müştekilerin bulunduğu sıralardan söz alan bir kişi, müşteki olan babasının duruşmaya gelemediğini, yerine kendisinin geldiğini belirterek, "Babam, 'Oraya silahla giremiyorsam gitmem, silahla girip oradaki teröristleri öldürmek istiyorum' dedi. Yerine ben geldim." diye konuştu.

Haberin Devamı

Duruşma salonundaki bazı mağdur ve müştekiler bu konuşmayı alkışlarken araya giren Mahkeme Heyeti Başkanı, sadece müştekilerin kimlik tespitlerini yaptıklarını belirterek, diğerlerinin izleyici olarak duruşmada yer alabileceğini söyledi. Müştekilerden Nurettin Göksu'nun isminin okunduğu sırada söz alan avukatı ise müvekkilinin iki hafta önce vefat ettiğini belirtti. Bazı sanık avukatları da söz alarak müvekkilleriyle kısıtlı görüştürüldüklerini ifade ederek, bunun kaldırılmasını istedi. Bazı müştekiler ise buna tepki gösterdi. Duruşmada söz alan bir müşteki avukatı da tutuklu sanıklardan eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan'ın yan yana oturduğunu belirterek, "Ortak savunma hazırlıyorlar. Bunu kurguluyorlar şu an. Bu kişilerin ayrı yerlerde oturmasını talep ediyorum." diye konuştu.

SAVUNMALARA GEÇİLDİ...
Duruşmada, bin 52 sayfalık iddianame özetlenerek okundu. Duruşmada daha sonra sanıkların savunmasının alınmasına başlandı. Dava, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEBGİS) ile duruşmaya bağlanan, tutuksuz yargılanan erlerden Murat Görgün'ün savunmasının alınmasıyla sürüyor.

15 Temmuz Şehitler Köprüsünde 34 kişiyi şehit eden darbeciler hakim karşısında

Haberin Devamı

NİHAL OLÇOK: ŞEHİT OLMASI ŞEREFTİR

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde şehit olan Erol Olçok'un eşi ve Abdullah Tayyip Olçok'un annesi Nihal Olçok,davayı izlemek üzere geldiği Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde basın mensuplarına açıklama yaptı. Davaları önemli ve önemsiz olarak ayırmadıklarını, 15 Temmuz'un her zerresinin çok önemli olduğunu ifade eden Olçok, köprü ne kadar önemliyse havaalanı o kadar, havaalanı ne kadar önemliyse köprünün o kadar önemli olduğunu vurguladı.

Buradaki şehit yakınlarının, eşlerinin ve annelerinin hepsinin köprüdeki şehitlerin yakınları olmadığını ama bir bütün olduklarını dile getiren Olçok, şöyle devam etti: "Bu bir bütün. Bunu ayrıştırırsak veya ayırmaya kalkarsak hiçbir şey elde edemeyiz. Bunu kendi bütününde değerlendirmemiz lazım. Bizim için burada olmak da zor olayı bütüncül değerlendirmek de zor. Ama biz başından beri davaların takipçisiydik. Bugün ilk defa gelişimiz değil. Sitem gibi algılasanız da basın her seferinde burada olmayabiliyor ama biz her seferinde buradayız. Bİzim için fiili olarak fiziki olarak burada olmanın pek bir karşılığı yok. Biz 6 aydır buraya geliyoruz. Kimin gelip gelmediğini biliyoruz. İçerideki askerler bile biliyor. Jandarma erler biliyor. Bu iş aktüalite değil. Bu bir gerçek ve biz drama yapmıyoruz. Bugün bizim için daha hüzünlü değil. Sadece biraz daha yoğun duygular var. Çünkü nihayetinde içerideki birinin, Abdullah'ın katili olması potansiyeli çok yüksek. Bu benim için çok zor bir durum. Ama sanıklar kendini tanıtmaya başladığı zaman birkaç Abdullah isimli genç vardı ve benim için çok önemliydi o. Bir anda Abdullah'ı orada hayal ettim ve çok zor bir durumdu. Şehit olması bir şeref." Bundan sonraki süreçte de davaları izlemeye devam edeceklerini aktaran Olçok, "Allah beni bir davadan mahrum bıraktı, başörtüsü davasından. 1998 yılında üniversiteyi kazanmıştım. Ama o davadan çekilmemin sebebi Abdullah'a gebe olmamdı. O zaman Abdullah karnıma düştü, o davalardan çekildim. Şimdi Abdullah'ın kanı yere düştü, ben bu davalardan vazgeçmem. Biz geçmeyiz, inşallah Türkiye vazgeçmez." diye konuştu.

Haberin Devamı

ONLAR EL SALLIYOR AMA BİZ...
Duruşmaya verilen arada da konuşan Olçok, "Herkes hüzünlüydü. Ben sanık yakınlarının da, yani anne olarak bakıyorum sadece. Onlarda da hüzün var. Nihayetinde evlat. Kimse evladının ne ölmesini, ne öldürmesini ister. Ben anne olarak bakıyorum. Çok zor. Ama onlar görüp el sallayabiliyorlar. Biz el sallayamıyoruz. Aramızda öyle bir fark var"dedi.

Haberin Devamı

AK PARTİ HEYETİ DE İZLEDİ

Duruşmayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, AK Parti Milletvekili Ravza Kavakcı,Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz ile çok sayıda STK temsilcisi de izledi.

700 JANDARMA GÖREV YAPIYOR

Ayrıca, sanık yakınlarının bulunduğu kısım ile müşteki ve izleyicilerin bulunduğu bölümün arasına jandarma ekipleri konuşlandırıldı. Güvenlik önlemleri kapsamında aralarında sivil ve motorize ekiplerin de bulunduğu yaklaşık 700 jandarma personeli görev yapıyor.

34 KİŞİ ŞEHİT OLMUŞTU
İstanbul'da şehit sayısının en fazla olduğu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin bin 52 sayfalık iddianame, darbeci askerlerin stratejik öneme sahip köprüyü tek yönlü kapatarak ele geçirmeye çalıştıkları anlatılıyor. Darbeci askerlerin olay sırasında köprüye gelen vatandaşların üzere tankla 4 kez atış yaptığı vurgulanıyor.
İddianamede, 32'si vatandaş, 2'si polis olmak üzere toplam 34 kişinin şehit olduğu olayla ilgili 318 müşteki yer alıyor. Şehitler arasında AK Parti'nin kuruluşundan bu yana reklamcısı olan Erol Olçok ve 16 yaşındaki oğlu Abdullah Tayyip Olçok da bulunuyor.

37'ŞER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİSLERİ İSTENİYOR
İddianamede aralarında subayların da bulunduğu 30 rütbeli asker, 47 askeri öğrenci olmak üzere toplam 135'i tutuklu 143 şüpheli yer alıyor. Şüphelilerin "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs","Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve 34 kişinin öldürülmesine ilişkin "Nitelikli kasten öldürme" suçlarından toplam 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Ayrıca şüphelilerin bu suçlar dışında "Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olma", "Kasten nitelikli öldürmeye teşebbüs", "Silahlı kasten yaralama", "Kamu malına zarar verme", "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçlarını da işledikleri ve bu suçlardan ayrıca cezalandırılmaları isteniyor.

7 DARBECİ ASKER ÖLMÜŞTÜ
Olay sırasında darbeci askerlerden 2'si er, 5'i rütbeli olmak üzere 7 kişi de ölmüştü. Olay günü köprüye giden ancak olayın vahametini anladıktan sonra geri dönen er ve astsubay olmak üzere toplam 8 asker de tutuksuz şüpheli olarak iddianamede yer alıyor. Şüpheli öğrenciler arasında oğlu için Çağlayan'daki adliye metrobüs durağında tek kişilik eylem yapan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte "Adalet Yürüyüşü"nde yürüyen Veysel Kılıç'ın oğlu Selahattin Kılıç da yer alıyor.
DAVA 4 GÜN SÜRECEK
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Cezaevi'nin karşısındaki duruşma salonunda yapılacak duruşmalar 9-10-11-12 Ekim tarihlerinde görülecek.