Gündem 15 Temmuz’un birinci yılına özel anma

15 Temmuz’un birinci yılına özel anma

11.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenecek 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri, bugün Ömer Halisdemir ve Erol Olçok’un mezarlarını ziyaretle başlayacak...

15 Temmuz’un birinci  yılına özel anma

Türkiye genelinde FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı anma etkinlikleri bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım’ın 15 Temmuz şehitlerinden Ömer Halisdemir ile Erol Olçok ile oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un mezarlarını ziyaretle başlıyor.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenecek 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri bugün başlayacak, 16 Temmuz sabahı sona erecek. Erdoğan’ın çağrısıyla 15 Temmuz gecesi, 81 ilde bir günlük “demokrasi nöbeti” tutulacak. Etkinlikler, bugün darbe girişimi sırasında şehit düşenlerin mezarlarının ziyaret edilmesiyle başlayacak. Erdoğan, Kahraman ve Yıldırım, darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde oğlu Abdullah Tayyip ile şehit düşen Erol Olçok’un kabirlerini ziyaret edecek.

15 Temmuz’un birinci  yılına özel anma


Anma etkinlikleri
Darbe girişimine direnişin sembol mekanlarından TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Kahramankazan ilçesi, Kızılay Milli İrade Meydanı, Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otel, MİT kampüsü, Çankaya Köşkü, Genelkurmay Başkanlığı, TRT ve TÜRKSAT’ta da anma etkinlikleri düzenlenecek.
İstanbul’da ise 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Atatürk Havalimanı ve Kısıklı gibi yerlerde etkinlikler yapılacak. Erdoğan, bugün Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı, Kahramankazan’daki Mürted Hava Meydan Komutanlığı, İBB’nin binası ile Marmaris’e canlı bağlantı yapacak. Öte yandan TSK, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın emriyle ihraç edilen subayların fotoğraflarını ve isimlerini görev yaptıkları birliklerden kaldırdı.

15 Temmuz’un birinci  yılına özel anma


Meclis toplanacak

Anma etkinliklerinin en yoğun yaşandığı gün 15 Temmuz olacak. Meclis Genel Kurulu, 13.00’te özel gündemle toplanacak. Erdoğan, Meclis Özel Oturumu’nda vatandaşlara hitap edecek, daha sonra İstanbul’a gidecek. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde Erdoğan’ın da katılacağı “Milli Birlik Yürüyüşü” yapılacak. Anadolu yakasından başlayacak program kapsamında Erdoğan, şehit yakınları ve gazilerle yürüyecek. 15 Temmuz belgeselinin izlenmesinin ardından Erdoğan halka hitap edecek. 250 şehidin isimlerinin okunacağı programda, “Şehitler Makamı” adı verilen anıt açılacak.

Devletin zirvesi

Erdoğan, İstanbul’daki etkinliklerin ardından Ankara’ya dönecek. Devletin zirvesi 01.00’de Meclis’te vatandaşlarla buluşacak. Meclis’e ilk bombanın atıldığı saat olan 02.32’de Erdoğan konuşma yapacak. Başkan Kahraman, Başbakan Yıldırım ile MHP lideri Bahçeli’nin de konuşma yapması beklenen törenin ardından 81 ilden yürüyen gençlerin getirdiği bayraklar, Erdoğan’a teslim edilecek. PTBMM ve Gölbaşı Özel Harekât Başkanlığı’nda da video mapping gösterisi yapılacak. Anma programının son günü 16 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nin açılışı yapılacak.

Beştepe’de anıt

15 Temmuz’un birinci  yılına özel anma


İstanbul’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu Yakası çıkışında 250 şehidi temsilen 250 selvi ve 250 gül dikilen “şehitlik makamı” inşa edilirken, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi girişi karşısında, “tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” duygusunu gelecek nesillere aktarmak ve bunu sembolleştirmek adına inşa edilen “15 Temmuz Şehitler Abidesi” 16 Temmuz’da açılacak. Çelik konstrüksiyon üzerine inşa edilen 31 metre yüksekliğindeki anıt, toplam 2 bin 500 metrekare alana yapıldı. Anıt alanında, 250 şehidin isimleri ve taş baskı resimleri de yer alacak.