Geri Dön
1500 sanat eseri online erişime açıldı

1500 sanat eseri online erişime açıldı

Georges Seurat, Henri Rousseau, Giorgio de Chirico, Auguste Renoir, Vincent Van Gogh... Hepimiz bu isimleri, resim sanatına getirdikleri büyük yeniliklerle tanıyoruz. Ama kaçımız, eserlerine uzun uzun ve yakından bakma fırsatını buldu? Başka bir deyişle; bazen bilmek yetmez, hissetmek gerekir.

Rüya Salik
Rüya Salik

Philadelphia'daki Barnes Vakfı, empresyonist, post-empresyonist ve erken modern üstatları dahil, birçok sanatçının önemli eserini online erişime açtı. Artnet'in yazarı Sarah Cascone, bu erişim sayesinde 4 bin 21 objenin 2 bin 81'inin online yayınlandığını duyurdu. Bunlar arasında bilgisayarımıza indirebileceğimiz 1,429 çalışmanın yüksek çözünürlüklü görüntüleri de var.

Barnes Vakfı'nın kurucusu olan eksantrik sanat koleksiyoncusu Alfred C. Barnes'ın (1872-1951) tercihlerine bağlı olarak, hiçbir eseri online yayınlamayan bir müze için, bu büyük bir adım. Barnes'in normalde epey katı kuralları var.

Haberin Devamı

Müze Direktörü Yardımcısı Shelley Bernstein, “Koleksiyonumuzu online olarak gözden geçirirken öğrencilerin, araştırmacı ve akademisyenlerin ihtiyaçları düşündük. Diğer kurumların çalışmaları, özellikle Met'in açık erişim girişimi, bu kararı almamızı kolaylaştırdı. Barnes ilk olarak 5 yıl önce internete sanat eserlerini ortaya koymaya başlasa da, çevrimiçi koleksiyonumuz kullanıcıların görüntüleri indirme veya paylaşmasına el vermiyordu" dedi.

Şimdi, Barnes'ın çevrimiçi koleksiyonunda indirilebilecek yaklaşık 1.500 sanat eseri bulunuyor. Yüklenen her materyal kolayca aranabilir, taranabilir ve farklı formatlarda görüntülenebilir durumda. Van Gogh'un The Brothel'i, Paul Cézanne'nin The Bathers'ı ve Rousseau'nun Paris'in eteklerini resmettiği eseri gibi önemli materyaller var. 19'uncu ve 20'nci yüzyılda yapılmalarına rağmen, stil olarak taptaze görünüyorlar.

Haberin Devamı

Benzer İçerikler