Gündem 17-25 Aralık hakim ve savcılarına ihraç

17-25 Aralık hakim ve savcılarına ihraç

13.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK 2. Dairesi, Savcılar Öz, Kara, Yüzgeç ve Akkaş ile hakim Karaçöl’ü meslekten ihraç etti. 2. Daire Başkanı Yılmaz, ihraçların yolsuzluk soruşturmasından kaynaklanmadığını söyledi

17-25 Aralık hakim ve savcılarına ihraç

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında görev alan savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile Hâkim Süleyman Karaçöl’ün meslekten ihracına karar verdi. Ergenekon soruşturmalarının ünlü savcısı Zekeriya Öz, işadamı Ali Ağaoğlu’nun finanse ettiği Dubai tatili, Fatih Belediyesi’nde imar işlerinde aracı olması, yurtdışında bulunduğu dönemde kendisini işe başlayıp ayrılmış göstermesi nedeniyle ihraç edilirken diğer savcılar ve Hâkim Karaçöl, 17-25 Aralık soruşturmalarındaki, “usulsüzlük” iddiaları nedeniyle mesleklerini kaybetti. Kararı veren 2. Daire’nin başkanı Mehmet Yılmaz, “Biz bu soruşturmanın tarafsız yapılmadığı ve yargıyı yıpratan, kamuoyunda güvensizlik algısı yaratan bir eylem olduğu kanısına ulaştık” derken kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla alındığı iddialarına da “Bu son derece terbiyesiz bir laf” sözleriyle tepki gösterdi.
Kararla ilgili bilgi veren Yılmaz, hâkim ve savcıların savunma dilekçelerini gönderdiklerini, müfettişlerle ilgili şikayette bulunduklarını ayrıca heyetin reddi, savunma için ek süre talepleri olduğunu, öncelikle bu meseleleri karara bağladıklarını anlattı. Bu taleplerin reddedildiğini belirten Yılmaz, Daire üyesi Mahmut Şen’in ek süre verilmesi gerektiğini savunarak, karara muhalif kaldığını aktardı. Yılmaz, üye Mustafa Kemal Özçelik’in ise Zekeriya Öz dışındaki isimlere süre verilmesi gerektiğini düşündüğünü, bu konuda muhalif kaldığını belirtti.
Daha sonra esasa geçtiklerini belirten Yılmaz, Zekeriya Öz’e atılı eylemlerin, mesleğin şeref ve onuru, memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak şekilde olması göz önünde tutularak, meslekte kalmasına olanak bulunmadığına karar verildiğini bildirdi.
İkiye karşı beş oy
Yılmaz, Özçelik’in kınama cezası verilmesi gerektiğini, Şen’in ise eylem otel kayıtlarından ispatlanırsa kınama cezası verilmesi gerektiğini savunduğunu, bu nedenlerle karara muhalif kaldıklarını aktardı.
Yılmaz, savcılar Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile Hâkim Karaçöl hakkındaki kararın, 17-25 Aralık soruşturması kapsamında Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ilgili maddelerine aykırı şekilde usulsüz dinleme ve el koyma kararları alınması nedeniyle verildiğini anlattı.
Üye Mahmut Şen’in bu kişilere sözlü savunma hakkı verilmesi, adli kovuşturmanın sonucunun beklenmesi gerektiğini savunarak karara muhalif kaldığını belirten Yılmaz, yasada, sözlü savunma hakkının sadece Genel Kurul’daki itiraz incelemesi için düzenlendiğini bildirdi.
20 dakikada karar
Yılmaz, “Hâkim Karaçöl, 20 dakikada el koyma kararı veriyor. Karara yapılan itiraz ise 5 günde karara bağlanamıyor. Ayrıca Anonim Şirketlerin tamamına el koymak mümkün değilken hiçbir araştırma yapmadan el koyma kararı veriyor” dedi.
Yılmaz, ayrıca Öz ile Dubai tatiline giden Savcı Ali Güngör’e yer değiştirme cezası verildiğini bildirdi. Kararlara karşı 10 gün içinde yeniden inceleme istenebileceğini, dairenin kararının değişmemesi halinde Genel Kurul’da itiraz edilebileceğini belirten Yılmaz, ihraçla ilgili yargı yolunun açık olduğunu, Danıştay’da dava açılabileceğini söyledi.
Kararların, yürüttükleri yolsuzluk soruşturmasından kaynaklanmadığını savunan Yılmaz, yürüttükleri 17-25 Aralık soruşturmasında, yasal yetkilerini aştıkları, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümlerine aykırı kararlar verdikleri sonucuna vardıklarını belirterek, “Birbirinden habersiz üç ayrı savcının, 17 ve 25 Aralık günlerinde, birdenbire bu soruşturmaya başlamaları manidar ve hayatın olağan akışına aykırı. Biz bu soruşturmanın tarafsız yapılmadığı ve yargıyı yıpratan, kamuoyunda güvensizlik algısı yaratan bir eylem olduğu kanısına ulaştık. Kararları herkes kendi vicdani kanaatlerine göre vermiştir. Hiçbirisinin hiç kimseden etkilenmesi söz konusu değildir” dedi.
Öz: Ayrımcılık suçu
Zekeriya Öz, ihraç kararına twitter’dan paylaştığı mesajlarla tepki gösterdi. Öz, şu mesajları paylaştı:
Haberler doğruysa HSYK yetki gaspı yapmıştır. Verdiği karar yok hükmündedir, verdiği kararda milletinden gecikmeden ötürü özür de dilememiştir. HSYK anayasa ve yasaları çiğneyerek savunmamızı dahi almadan yukarıdan aldığı talimatla bu kararları vermiştir, yazıklar olsun bağımlı HSYK’ya. HSYK’da Cumhurbaşkanı’nın atadığı türbanlı üye ‘biz burada siyasal yargılama yapıyoruz’ diyerek, kararların kimin talimatıyla verildiğini itiraf etmiş. HSYK ayrımcılık suçu işliyor.”
Meslekten ihraç edilen Savcı Muammer Akkaş da “Savunmam bile okunmadan ihraç edildim. Bu kararın ne hukukta ne de vicdanlarda yeri var” dedi.