Gündem 17 bin şampiyon 176’ya düştü!

17 bin şampiyon 176’ya düştü!

01.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Liselere giriş için 1.2 milyon öğrencinin heyecanla beklediği TEOG yerleştirmeye esas puanları dün açıklandı. Sonuçlara göre 176 öğrenci 500 tam puan aldı. Özel okullara 13 Temmuz’a kadar, devlet liselerine ise 14-24 Temmuz’da tercihler yapılacak...

17 bin şampiyon 176’ya düştü

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puanları (YEP) dün açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) yapılan açıklamaya göre, öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarını, YEP ile il ve Türkiye geneli yüzdelik dilimlerini www.meb.gov.tr internet adresinden öğrenebilecekler. Toplam 1 milyon 192 bin 858 öğrencinin YEP’inin hesaplandığı sonuçlara göre 176 öğrenci, 500 tam puan aldı. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in verdiği bilgilere göre TEOG-1 ve TEOG-2’de tüm soruları doğru cevaplayan öğrenci sayısı 665’ti. TEOG-2’de ise 17 bin öğrenci tüm soruları doğru yapmıştı. Bu durumda 489 öğrencinin yılsonu başarı puanlarının (YBP) düşük olması nedeniyle TEOG YEP sonuçlarında tam puan alamadığı görülüyor.
25 tercih hakkı var
Liselere tercih ve yerleştirme işlemleri için öğrenciler, illerde oluşturulan tercih ve yerleştirme rehberlik komisyonlarına müracaat ederek gerekli bilgiyi alabilecekler. Okullarda öğrenci ve velilere tercih ve yerleştirme işlemlerinde rehberlik yapmak amacıyla da 81 ilde 26 bin 846 öğretmen görevlendirildi.
Özel okullara, devlet liselerinden önce kayıt yapılacak. Dün başlayan özel okul kayıtları üç dönem halinde 11 Temmuz’a kadar yapılacak; 12-13 Temmuz’da ise serbest kayıt dönemi olacak. Daha sonra devlet liseleri için tercih dönemi başlayacak. Özel okula kayıt yaptıranlar, devlet liselerini tercih edemeyecek.
Devlet liseleri için öğrenciler, 14-24 Temmuz’da 25 okula kadar tercih yaparak, ortaokul müdürlükleri tarafından tercih işlemlerini onaylatacaklar. Öğrencilerin tercih değişikliklerini okul müdürlüklerinde onaylatma işleminden önce yapmaları gerekiyor.
Sonuçlar ağustosta
YEP ile öğrenci alan okulların önceden belirlenmiş kontenjanlarına, YEP ve puan üstünlüğüne dayalı olarak öğrencilerin tercihleri doğrultusunda merkezi yerleştirme yapılacak.
YEP’in eşit olması halinde, Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) eşitliğinin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8., 7. ve 6. sınıflardaki YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi durumunda tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi hâlinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması durumunda öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınacak.
Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar, 11 Ağustos’ta açıklanacak. 14-18 Ağustos, 21-23 Ağustos ve 28 Ağustos-6 Eylül 2017 tarihlerinde ise yerleştirmeye esas nakil işlemleri yapılacak.