Eskişehir 18 Yaşını Dolduran Ehliyete Koşuyor

18 Yaşını Dolduran Ehliyete Koşuyor

04.04.2017 - 10:24 | Son Güncellenme:

.

18 Yaşını Dolduran Ehliyete Koşuyor

18 yaşını dolduran gençlerin ehliyete talebinin gittikçe arttığı belirten sürücü kursu işletmecisi Ali Şahin, psikolojik olarak kendisini hazır hissetmeden ehliyete yönelmenin yanlış olduğunu belirtti.
Her gencin en büyük arzularından biri de yasal yaş sınırı dolunca ehliyet almak. Çevresinden etkilenen gençler, ehliyet alabilmek adına yeni yaşına girdiğinde soluğu sürücü kurslarında alıyor. Konuyla ilgili görüşlerini aktaran sürücü kursu işletmecisi Ali Şahin, ülkede her gün araç sayısı arttığını, bunun en büyük sebebinin de babalarından veya ağabeylerinden görüp ehliyet sevdasına kapılan 18 yaşındaki gençler olduğunu anlattı. Özellikle 18 yaşını dolduran adayların bu aylarda taleplerinin çok yoğunlaştığını söyleyen Şahin, "Bizim insanımız yazın ehliyet almayı seviyor. Ama bu konuda bazı yanlış hamleler de oluyor. Gençler, yazın araba kullanma hevesiyle haziran ayında ehliyet almaya başvuruyorlar. Halbuki sürücü kursuna haziran ayında başvuran bir kişi, ehliyetini ancak eylül ayı gibi alabilir. Bunu bazı sürücü adayları bilmediği için zamanlamayı tam ayarlayamıyorlar” şeklinde konuştu.

”18 yaşını doldurunca değil kendinizi hazır hissedince ehliyet alın”
18 yaşını dolduran gençlerin ehliyeti bu kadar yoğun bir şekilde arzulamasını doğal karşıladıklarını belirten Ali Şahin, öte yandan gençleri psikolojik olarak hazır olmadan ehliyete yönelmemeleri konusunda uyardı. Şahin, “18 yaşındaki bir kişinin bu konuda acele etmemesi ve kendini hazır hissettiğinde ehliyet için başvurması daha doğru olur. Ben bir kurum yöneticisi olarak aslında ’18 yaşındaki herkes hemen ehliyetini alsın’ demem lazım. Ama öyle değil. Bu bir hayat konusu. Psikolojik olarak hazır olmak çok önemli. Çünkü sadece kendi hayatınızı değil trafikteki diğer insanların canını da tehlikeye atabilirsiniz. 18 yaşına gelen sürücü adayları öncelikle psikolojisini hazırlasın sonra başvurusunu yapsın. Biz burada zaten A’dan Z’ye her şeyi öğretiyoruz. En ince detayına kadar zaten bizden gerekli bilgilendirmeyi alacaklar. Ama burada önemli olan kendinizi hazır hissetmeniz. Sürücü adayların 18 yaşını doldurmaktan ziyade, ehliyet için kendilerini hazır hissetmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

”Stajyer sürücü uygulaması yanlış biliniyor”
Bazı vatandaşların stajyer sürücü uygulamasını yanlış olarak bildiğini belirten Şahin, ehliyetini yeni almış bir sürücünün ilk 2 sene boyunca araba kullanırken yanında bulunan biri tarafından denetlenmesi gibi bir zorunluluğun olmadığını söyledi. Şahin konuyla ilgili olarak görüşlerini şöyle ifade etti:
“Halkımızın yanlış bildiği bir konu da stajyer sürücülük konusu. Stajyerlikte araba kullanırken mutlaka yanında birisi olacak diye bir zorunluluk yok. Ehliyetinizi aldığınız an arabanızı tek başınıza kullanabiliyorsunuz. Sadece onların ceza puanı biraz düşük. Ona dikkat etmeleri gerekiyor. Kırmızı ışık, yanlış park, aşırı hız gibi ceza gerektirebilecek konularda dikkatli olunması lazım. Bunlara 2 yıl dikkat edilmesi gerekiyor. Onun dışında ehliyetini yeni alan bir sürücü için hiçbir problem yok.”

Yazarlar