Gündem 19 Haziran’a durdurma

19 Haziran’a durdurma

25.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP’de hukuk savaşları kıran kırana devam ediyor. Başvuru üzerine Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi 19 Haziran kurultayında alınan tüm kararların yürütmesini durdurdu. Karar kalkmazsa 10 Temmuz kurultayını Genel Merkez organize edecek

19 Haziran’a durdurma

MHP’de olağanüstü kurultay tartışmasında sürpriz gelişme yaşandı. Bir MHP üst kurul delegesinin açtığı dava sonucu Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, 19 Haziran 2016 tarihinde muhaliflerin gerçekleştirdiği olağanüstü kurultayda alınan tüm kararların yürütmesini durdurdu. Karar muhalif kanatta şok etkisi yaratırken önümüzdeki hafta yeni bir yargı kararı sözkonusu olmazsa 10 Temmuz’daki olağanüstü kurultayı MHP Genel Merkezi mevcut tüzük hükümlerine göre gerçekleştirecek.

MHP Genel Merkez Avukatı Yücel Bulut, MHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında 19 Haziran öncesi hukuki duruma değinerek, şunları kaydetti:

“Bilindiği üzere Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından görevlendirilen Çağrı Heyeti’nce MHP Olağanüstü Genel Kurulu Tüzük Değişikliği Gündemiyle 19 Haziran 2016 tarihinde toplantıya çağrılmıştır. Söz konusu toplantıda; Çağrı Heyeti’nin beyanlarına göre 752, noterin açıklamasına göre 656, Noterin televizyon programında söylediğine göreyse 330 delegenin katılımı sağlanmıştır. Pek çok usul hatası yapılmış, söz konusu toplantıya halen sayısı tam olarak tespit edilemeyen bazı delegelerimiz iştirak etmiştir.”

Davayı delege açtı

Bulut, kurultay sonrasında aralarında Koray Aydın, Sinan Ogan ve Sait Gönen’in de bulunduğu birçok ismin, kurultayın iptal edilme riskine ilişkin açıklamalar yaptığı, birden fazla tüzük maddesi değişikliğinden de haberdar olmadıkları, toplantı gündeminin bir dayatmayla değiştirildiği sözlerini anımsattı.

Bulut, MHP Genel Merkezi’nin 19 Haziran kurultayını yargıya götürmeyeceği açıklaması yaptığını, üst kurul delegelerinin ise dava açma ve kongrenin iptalini isteme hakkı bulunduğuna dikkat çekti. Bulut, “Bu çerçevede bir üst kurul delegemizin Genel Kurul’un iptali istemiyle ilk davayı açtığı bilgisi Genel Merkezimize ulaşmıştır. Üst kurul delegemiz tarafından Ankara 3’ncü Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde açılan Genel Kurul İptali davasının ilk incelemesi neticesinde; 19 Haziran 2016 tarihli Genel Kurul’da alınan tüm kararların yürütülmesi İhtiyati Tedbir Yoluyla durdurulmuş, Genel Kurul çerçevesinde yapılan sözde yetki devirleri de askıya alınmıştır” dedi.

Genel Merkez yapacak

Haberin Devamı


Mahkemenin bu kararıyla 10 Temmuz’daki kurultay genel merkez tarafından yapılacak. Muhalif kanadın itiraz işlemleri ve sonuç alması beklense dahi yasal takvim elvermediği için 10 Temmuz kurultayına mevcut tüzük hükümleriyle gidilecek.

İşte gerekçeler

Ankara 3’ncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verilen ihtiyati tedbir kararına esas olan gerekçeleri ise özetle şöyle:
Siyasi partiler genel kurullarını Ankara il merkezinde yapmak zorundadır. Buna uyulmamıştır.
Üçte iki oranında delegenin toplantı salonunda hazır bulunması gerekmektedir. Bu sayıya ulaşılamamıştır.
Çağrı Heyeti tarafından 15 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirileceği ilan edilen ancak yargı kararları ve alınan güvenlik önlemleri nedeniyle gerçekleştirilemeyen Genel Kurul Toplantısı ertelenme gerekçeleri ilan edilmemiştir.
Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Çağrı Heyetine sadece Parti Tüzüğünün 63/4 maddesinin değişikliğini görüşmek üzere Olağanüstü Genel Kurul Toplantıya çağırmak yetkisi verilmişken, yasalara aykırı yapılan toplantıda 13 maddenin daha değiştirilmesine teşebbüs edilmiştir.
Üye olamayan, genel kurula katılma yetkisine sahip olmayan ve hatta devlet memuru olan birçok ismin Genel Kurula katılarak sanki parti delegesi gibi oy kullandıkları tespit edilmiştir.

Muhalifler itiraz edecek

Çağrı Heyeti’nin 19 Haziran’da düzenlediği olağanüstü kurultayda alınan kararların yürütmesinin durdurulmasına, muhalifler tepki gösterdi. Söz konusu kurultayda, 10 Temmuz’da seçimli olağanüstü kurultay yapmak üzere yetkilendirilen heyetin başkanı Musavat Dervişoğlu, kararı “şaşkınlıkla” karşıladıklarını ifade etti.
Dervişoğlu, “3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararını henüz görmedim. Bir mahkeme, şayet kongre evraklarını dahi görmeden tedbir kararı veriyorsa ve o mahkemenin duvarında ‘Adalet mülkün temelidir.’ yazıyorsa önce o yazıyı indirsinler. MHP meşru bir kongre yapmıştır, milliyetçi-ülkücü hareketin iradesine bir takım çevrelerden müdahalelerden bulunularak kelepçe vurulmak istenmektedir. Bu iradeyi onlara bağlattırmayacağız” diye konuştu.
Marara itiraz edeceklerini açıklayan Dervişoğlu, şunları kaydetti:
“Kararı almak istiyoruz, dosya numarasını dahi vermiyorlar. İptal ettikleri MHP kongresidir, dolayısıyla buna izin verebilmemiz mümkün değil. Biz Cumhuriyet Başsavcılığı’na tüzük değişikliğini, MHP mevcut tüzüğüne eklesin diye gönderdik. İlçe Seçim Kurulu’na da seçimli genel kurul yapmak üzere kongre kararı aldığımızı bildirdik. Mahkeme nereden belge aldı da bu kararı verdi bunu çözemiyorum. Kongre tutanaklarını görmeden, belgeleri incelemeden nasıl böyle bir karar aldı anlamıyoruz.” l ANKARA AA