Gündem 19. yüzyıldan günümüze uzanan kantolar

19. yüzyıldan günümüze uzanan kantolar

20.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

19. yüzyıl İstanbul’unun kantoları, Gamze Canyurt’un ‘Son Kanto’ (Pembeli Kız) ismini verdiği yeni albümünde müzikseverlerin karşısına çıktı.

19. yüzyıldan günümüze uzanan kantolar

Eski kantoları yeniden yorumlayan Gamze Canyurt’un uzun süredir üzerinde çalıştığı ve albüme adını veren ‘Son Kanto’ (Pembeli Kız) isimli projesinden seçilen 10 şarkılık albüm, Kalan Müzik tarafından dinleyiciye sunuldu.

Latince ‘cantus’ İtalyanca ‘canto’ kelimelerinden gelen neşeli şarkı, ezgi, şarkı söyleme sanatı anlamlarını taşıyan kanto, 19. yüzyıl İstanbul’unda tuluat tiyatrolarında çeşitlilik sağlamak ve halkın ilgisini çekmek amacıyla asıl oyun dışında söylenen fantezi şarkılar için kullanıldı.

Türkiye kanto tarihi hakkında fikir verecek eserlerden seçilen albümdeki şarkılar’ın bir kısmı Prof. Dr. Ruhi Ayangil’in arşivinden alındı. Ayangil’in Osmanlıcadan çevirdiği bir kanto kitabından seçilen ‘Bülbül Kantosu’, taş plağa sesi kaydedilen ilk Türk kadını Fikriye Hanım’ın seslendirdiği Hicazkar Kanto ‘Bir Bahtı Karaya Bağlandım Kaldım’, Bayan Küçük Bedia’nın taş plağa seslendirdiği ‘Pembeli Kız’ ve başka bir taş plak kaydından Roza Eskenazi’nin söylediği ‘Eminem Kantosu’ ile ‘Dondurmam Buz’ adlı kanto albümdeki eserlerden bazıları.