Gündem 190 bin modern köle Türkiye’de

190 bin modern köle Türkiye’de

18.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Walk Free örgütünün raporuna göre dünyada yaklaşık 36 milyon kişi modern köle olarak yaşamını sürdürüyor. Avrupa’da 566 bin modern köle bulunuyor. Bu kölelerin üçte birinden fazlası Türkiye’de yaşıyor

190 bin modern köle Türkiye’de

Merkezi Avustralya’nın Perth kentinde bulunan Walk Free örgütü, yayımladığı “2014 Küresel Kölelik Endeksi”nde dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5’inin zorla çalıştırılarak, fuhşa zorlanarak, borçlandırılarak ya da insan kaçakçılarının eline düşerek yaşamlarını köle olarak sürdürdüğüne dikkati çekti.
Örgüt, araştırmanın yapıldığı 167 ülkenin tamamında köleliğin var olduğunu ancak en yüksek rakamlara Hindistan’da rastlandığını belirtti. Rapora göre, 14 milyon kişinin köle olarak yaşadığı Hindistan’ı 3 milyon kişiyle Çin izliyor. Pakistan, Özbekistan ve Rusya da köleliğin en fazla rastlandığı ilk beş ülke arasında yer alıyor.

Türkiye’ye düşük not
Köle olarak çalıştırılanlar arasında çok sayıda çocuğun da bulunduğuna işaret edilen raporda, zorla çalıştırılan ve fuhşa zorlanan kölelerin en çok Afrika ve Asya ülkelerinde yaşadığı kaydedildi. Rapora göre, Avrupa genelinde 566 bin 200 modern köle var. Modern köle endeksinde Türkiye Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor. Rapora göre Avrupa’daki modern kölelerin üçte birinden fazlası Türkiye’de bulunuyor. Türkiye’de 190 bin modern köle yaşıyor. Türkiye, köleliğe karşı politika ve uygulamalarda da orta-düşük not aldı. Türkiye’nin en kötü performansı ‘kurtulanlara verilen destek’ başlığında gösteriyor. Raporda, Türkiye içinde bulunduğu coğrafi şartlar ile modern köleliğe karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi olarak belirtiliyor.