Geri Dön
1977-1983 yılları arasında doğan jenerasyonun yeni adı: Xennials

1977-1983 yılları arasında doğan jenerasyonun yeni adı: Xennials

1980'li yıllarda dünyaya gelenleri 'x jenerasyonu' veya 'milenyum çocukları' olarak tanımlamıyorum ben. Milenyum çocukları gibi teknolojiyle büyümedim çünkü. Ama bu gerçekleşen devrimin bir parçası olacak kadar da gençtim aynı zamanda. Mesela 'eski telefonların kullanımı ne kadar kolaydı' diye şikayet etmeden iPhone kullanabilecek düzeydeyim.

Rüya Salik
Rüya Salik

Teknolojiyle büyümeyen son nesiliz biz. Online flörtü, sosyal medyayı ve mesajlaşmayı 20'li yaşlarında tecrübe eden ilk kişileriz.

Haberin Devamı

Halbuki ortaokuldayken defter kullandık, liseye gelene kadar cep telefonu nedir bilmedik. Lisedeyken de zaten çok azımızın telefonu vardı. Nihayet bir telefon alındığında, yanımızdaki arkadaş beyin kanaması geçirmediği sürece kullanamazdık; zira aramalar ve mesajlaşmalar aşırı pahalıydı.

Selfie nedir bilmezdik. Yanımıza arkadaşlarımızı alır, fotoğraf makinesini yüzümüze doğrultup milyonlarca kez deklanşöre basardık. Yarısı bulanık çıkardı, yarısında ise yalnızca alnımız görünürdü. 'Milyonlarca kez deklanşore basardık' derken de 24 kez demek istiyorum, yanlış anlaşılmasın. Bir ruloda kaç tane film olurdu ki sonuçta?

İzleyecek çok fazla şey bulamazdık: Bir televizyon, bir de VCD vardı işte. Asmalı Konak'ın son bölümünü kaçırmamak için kardeşimizle kumanda kavgası yapardık.

Haberin Devamı

En sevdiğimiz grubun yeni albümü çıktığında, bi' şarkı dinleyebilmek için radyonun başından ayrılmazdık. Hayatımızın en büyük kabusu ise, tam biz en sevdiğimiz şarkıyı kasede kaydedecekken, parçanın ilk 10 saniyesinde radyo DJ'inin hala konuşmaya devam ediyor olmasıydı. Alacağın olsun Ceyhun Yılmaz! Bu konuda çok ahımızı aldın...

Melbourne Üniversitesi'nden Dan Woodman, "Tam çocukluktan çıkacağımız dönemde teknoloji devrimi gerçekleşti" diyor. 1977-1983 yılları arasında doğduysanız bu söze hak vereceksinizdir. Bu gelişmelerin hepsi sadece 7 yıl içinde oldu çünkü. Biz bu iki tarihin tam ortasında yer alıyoruz: X jenerasyonu ve milenyum çocukları arasındayız... Analog ve dijital arasında köprü oluşturan nesiliz biz. Sosyoloji profesörü Woodman'a göre ismimiz, 'xennials'.

"Düşüncemiz şuydu: Baby Boomers ve milenyum çocuklarının ardından gelen ve oduncu gömleği giyen, grunge dinleyen çocuklar olarak düşünen x jenerasyonundan önce, tam arada duran bir mikro nesil var mıydı?" diye ekliyor Woodman. Evet vardı! O bizdik!...

Sosyoloji profesörü Dan Woodman'a göre 'xennials' nedir?

- Milenyum ve x jenerasyonunun tam arasında doğan
- 1977-1983 yılları arasında dünyaya gelen (Yani orijinal Star Wars üçlemesi ilk yayınlandığında diyelim)
- Analog bir çocukluk, dijital bir gençlik yaşayan
- X jenerasyonunun depresifliğini ve milenyum çağı çocuklarının pozitifliğini taşımayan, ara bir nesil.

Benzer İçerikler