23 kasım tool
milliyet logosu
elezher.gif

El-Ezher mezunları göreve başladı

İsmail BAŞARAN - GÖLKÖY, Erkan DURSUN - SİVAS

MISIR'ın başkenti Kahire'de şeriatçı eğitim veren El Ezher Üniversitesi'nden mezun olan ve öğretmenlik başvurusunda bulunan 4 kişiden biri Ordu'nun Gölköy ilçesinde, üçü de Sivas'ta ilkokul öğretmeni olarak göreve başladı, ancak bunlardan Sivas Yavuz Selim İlköğretim Okulu'na ataması yapılan Dilaver Şahin'in kararnamesi geri alındı.
Hızır Ali Erkan, El Ezher Üniversitesi'nin Din Usülleri Fakültesi mezunu olmasının, ilkokul öğretmenliği yapamayacağı anlamına gelmediğini belirtip, "Atatürk'ü seviyorum, bunu da açık yüreklilikle söylüyorum" dedi.
Hızır öğretmen, "Burada öğrenciler öğretmen beklerken, ben kendilerini bırakıp da dönmem. İlk günün heyecanını sadece okulu gezmekle yaşadım. Ülkemin her yerinde görev yaparım. Ben aslen Fıkıh öğretmeniyim" dedi.
Hızır Ali Erkan, 1987 yılında Rize İmam Hatip Lisesi'nden mezun olunca sınavsız öğrenci alan Kahire El Ezher Üniversitesi'ne gidip kayıt yaptırdı ve 1992 yılında Yüksek Öğretim Kurumu'ndan Ankara Bilkent Üniversitesi'nin denklik belgesini aldı.
El Ezher Üniversitesi'nin şeriatçı eğitim vermesi nedeniyle mezunlarına öğretmenlik hakkı verilmesi tepki görürken Sivas'ta da üç El Ezher mezunu göreve başladı. Ancak bunlardan birinin atama kararnamesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geri çekildi. Mısır El Ezher mezunu yeni öğretmen Bedrettin Gündoğdu, "Bizim atamamızın yapılmasına hiç kimse alınmasın. Bu ülkede her fakülte mezunu gibi benim de öğretmen olma hakkım var. Bu ülke herkesin vatanı olabildiği gibi benim de vatanımdır. Devlet bana bu hakkı verdi. Bu hak müktesaptır" dedi.
Öğretmenliğe başladıktan sonra bir takım çevrelerin taşıdıkları endişenin yersiz olduğuna da değinen Gündoğdu "Atatürk'ü komünistler kendi atası olarak görüyorsa benim de atamdır" diye konuştu.
Öte yandan El Ezher mezunlarının öğretmenliğe kabul edilmesiyle ilgili oluşan tepkilerin ardından Mehmet Sağlam'ın "Benim YÖK Başkanlığımda denkliğini kabul ettiğimiz insanları nasıl olur da bakanlığım dönemimde atamasını yapamayız. Bu benim kendimle çelişmem demektir" dediği öğrenildi.
Sivas'a ataması yapılıp Yavuz Selim ilköğretim Okulu'nda depo tayin olarak göreve başlayan öğretmenlerden Dilaver Şahin'in kararnamesi geri çevrilirken, Mehmet Koç ve Bedrettin Gündoğdu halen 228 yeni öğretmen için hazırlanan mesleğe hazırlama kursuna devam ediyor.

[Ana Sayfa] [Siyaset] [Ekonomi] [Dünya] [Magazin] [Sanat] [Yaşam]
[Entellektüel] [Spor] [Köşe Yazarları] [Dizi Yazı] [Eğitim]