toolbar

milliyet logosu
baykal.jpg

Baykal: Güçbirliğine hazırız

Ecevit'in çağrısına olumlu yanıt veren CHP Lideri, "rejimin tehlikeye girdiği bugün, sosyal demokratların birlikte olması gerekiyor" dedi

Cem ÇON - ANTALYA

CHP Lideri Deniz Baykal, DSP Lideri Bülent Ecevit'in "CHP'yle güçbirliği yapabiliriz" çağrısına olumlu yanıt vererek "Bugün rejim tehlikesiyle karşı karşıyayız. Böyle rejimin tehlikeye girdiği bir anda tüm sosyal demokratların birlikte olması gerekiyor. Güçbirliğine hazırız" dedi.
Baykal, partisinin il teşkilatındaki bayramlaşmada Milliyet'in dünkü manşetinde yer alan Ecevit'in açıklamalarıyla ilgili şöyle konuştu:
"Fransa'da Le Pen'ciler diye rejimi tehlike altına alan ırkçı bir kesim var. Fransa da bunu kara kara düşünüyor. Benzer olaylar tüm dünyada var. Sosyal demokratların, cumhuriyete, anayasaya sahip çıkan tüm kitlelerle birlikte olması gerekir. Hatta bu prensiplere sahip çıkan tüm partilerin birlikte olması gerekir.
Sosyal demokratlara bu anlamda daha fazla iş düşüyor. Biz demokrasinin koruyucusuz. Siyasal partilerin hepsinin kendilerince ilkeleri vardır. Sosyal demokratların yaklaşmasında doğacak vesileleri değerlendiririz. Sosyal demokratlar, iş ve güçbirliğinin yanısıra birbirlerini desteklemelidir. Şimdiye kadar çeşitli nedenlerle sosyal demokratlar ayrışmıştır, ancak bunları aşmak zorundayız."
Baykal sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aslında şu anda birtakım sıkıntıları konuşmaya ara vermek gerekir, ancak sıkıntılar bayram tatil dinlemiyor. 25 Şubat'ta CHP ve DSP'nin ayrı ayrı verdiği gensoru görüşülecek. Türkiye'nin kaderini tartışmak için bir şans doğdu. Hükümet, Türkiye'yi sürekli olarak bir kutuplaşmaya kırgınlığa götürüyor. Halkın umudu kesildi. İktidarlar toplumun huzuru için vardır. Refahyol hükümeti Türkiye'yi başka noktalara götürüyor. Bu bir rastlantı değildir.
İlk hükümet çağrısı yapıldığında reddettik. RP'nin laik bir rejimi benimsemeyeceğini biliyorduk. RP, laik demokrasiyi içine sığdıramadığını, orduda, eğitimde, din istismacılığı yaparak İran rejimini benimseyeceğini söylemiştik. Sincan'daki sıkıntı bir tesadüf değil. Sincan olayı, RP'nin içinde olduğu durumu ortaya koymuştur. RP, İran'daki İslam cumhuriyetine özeniyor. RP, sandıkla mücadelinin yanı sıra silahla mücadeleye de sıcak baktığını göstermiştir. Filistin'e özenmiştir. Bunlara İran Büyükelçisi'nin katkısı da görülmüştür. Burada yasa dışı terör örgütlerinin liderlerinin posterleri asılmıştır. Bu, RP'nin vizyonunun ne olduğunu ortaya koymuştur."
RP'nin tehlikeli kadrolaşmanın içerisinde olduğunu da söyleyen Baykal şu değerlendirmeyi yaptı:
DYP milletvekillerinin durumu değerlendirmesini istiyorum. Bu olaylar biter diye beklemesinler. Bunların gerisi olacaktır. Şu anda tarihi bir hükümlülükle karşı karşıyalar. Ayrıca gensoru sırasında tüm muhalefet partilerini de bu tarihi karara bekliyoruz. Bu Türkiye için bir şanstır. İlerisi için bir umuttur."
Sokakta vatandaşlarla bayramlaşırken bazı başörtülü kadınlarla anı fotoğrafı çektiren Baykal, basın mensuplarının bu fotoğrafı çekmelerini istedi.

[Ana Sayfa] [Siyaset] [Haber] [Ekonomi] [Dünya] [Sanat] [Yaşam]
[Entellektüel] [Spor] [Köşe Yazarları]