Yesil'in fidyeleri Ziraat Bankasi'nda
Emniyet Genel Mudurlugu istihbarat Daire Baskan Yardimcisi Hanefi Avci, Dogu ve Guneydogu'daki pek cok fidye olayindan Yesil kod adli ve Ahmet Demir sahte kimligini tasiyan Mahmut Yildirim'in sorumlu oldugunu soyledi
ANKARA - UBA
ACIKLAMALARIYLA Susurluk Komsiyonu'nda pek cok parcayi birlestiren Emniyet Genel Mudurlugu istihbarat Daire Baskan Yardimcisi Hanefi Avci, Yesil tartismasina da aciklik getirdi. Avci, Dogu ve Guneydogu'daki pek cok fidye olayindan Yesil kod adli ve Ahmet Demir sahte kimligini tasiyan Mahmut Yildirim'in sorumlu oldugunu dile getirerek "Fidye icin istenen paralar, Ziraat Bankasi Heykel Subesi 0123843 No'lu hesaba yatiriliyor ve bu adamin sahte kimligiyle goturulup paralar cekiliyordu" dedi. Avci, Susurluk Komisyonu tutanaklarinda yer alan ifadesinde devlet adina calistigi kaydedilen PKK itirafcisi Yesil kod adli Mahmut Yildirim'in, adam kacirarak fidye istedigini acikladi. Yesil'in gecmiste Guneydogu'da jandarma tarafindan eleman olarak kullanildigini, kendisinden bilgi alindigini dile getiren Avci, "Belki baslangicta cok iyi niyetliydi. Cok caliskandi, gercekten oralarda kosturan bir insandi, ama daha sonra bu insan, bu gruplarin icinde en buyuk para tahsilatcisina donusuyor" diye aciklamada bulundu. Avci'nin Yesil'e iliskin komisyon tutanaklarinda yer alan ifadesi soyle: "Benim hatirladigim kadariyla Kocakayalar soyadli, meshur Diyarbakirli adamlar var. Yine, size de geldi. Senar Er'in kendisi var. Hursit Han var, Selim Isik var, bu adamlara telefon acip `Sunu sunu ben oldurdum. Biz kontrgerillayiz, bize para vereceksin' diyorlar. Milyon dolarlar mertebesinde para isteniyor. Hatta hatirlarsiniz, iki iranli kacirilmisti da bu iranlilarla ilgili yine telefon acilip para isteniyor. Ziraat Bankasi Ankara Heykel Subesi'nin 0213843 Nolu hesabina para yatirilmasi isteniyor. Bu ifadeyi hatirlarsiniz. Alaattin Kanat'in ifadesinde de vardir bu hesap numarasi. Senar Er'in ifadesinde de vardir. Kacirilan iki iranli'nin akrabalarinin para gonderdigi hesapta da ayni hesap numarasi vardir. Bunlar bildigim ve kesin emin oldugum ornekler. Benim emin olmadigim yuzlerce insan var."
"YESiL HALA MiT iCiN CALISIYOR"
Avci, Yesil'le 1990'da Diyarbakir'da istihbarat Sube Mudurlugu gorevi sirasinda karsilastigini belirttigi ifadesinde, "Bir gorevi vardi. Hatta, konustum kendisiyle. Tabii o zaman boyle degildi" diye konustu. Avci, Yesil'in gercek kimligiyle ilgili sorulari yanitlarken sunlari soyledi: Avci: Bu paralar bu hesaba yatiriliyor. Bu adamin sahte kimligiyle goturulup paralar cekiliyor. Bu paralarin cekildigini, bu adamin bu parayi aldigini hem jandarma hem Milli istihbarat biliyor. Su anda bu adam, Milli istihbarat Teskilati (MiT) tarafindan resmen eleman olarak kullaniliyor. Yasar Topcu: (ANAP Sinop Milletvekili): Su anda? Avci: Tabii efendim. Yani bu dort dorttur. Acip sorarsiniz. inkar edemezler. Kendileri tarafindan kullaniliyor. Kendilerine bagli elemanlari ve surekli de gorusuyorlar. incelediginiz zaman her iki tarafin telefonlarindan bu acik acik gorulecektir. Fikri Saglar: (CHP icel Milletvekili) Kim bu adam? Avci: Basina da yansidi. Mahmut Yildirim. Ahmet Demir sahte huviyeti. Aksam Gazetesi'nde yayinlanan resim onun.
|