12 Mart 1997

milliyet logosu
altinda.jpg

Halis Ağa faizde Hoca ile yarışta

Başbakan Erbakan'ın bedelsiz ithalatta mark bazında yıllık yüzde 10 faiz vermesinden sonra, şimdi de altın sertifikaları ile yastık altındaki altına yüzde 9 civarında faiz vermeye hazırlanıyor
Ancak, uzun zamandır halkın elindeki altınları toplamak için Altın Depo hesapları açan Halis Toprak'ın sahibi olduğu Toprakbank'ın da altın faizini yüzde 4'ten yüzde 7'ye çıkartarak, Erbakan ile faiz yarışına girdi

Nedim ŞENER

BİR yandan, "rant ekonomisinden reel ekonomiye geçtik" yönünde açıklamalar yapan Başbakan Necmettin Erbakan, kaynak sağlama iddasıyla aldığı kararlar sonucunda ekonomide kamu, özel sektör rekabetini de artırıyor. "Faizleri düşürdük, rantiyenin belini kırdık" diyen Erbakan, diğer yandan bedelsiz ithalat ile yutrdışından otomobil getirme hakkı yanında, mark bazında yıllık yüzde 10 faiz veriyor. Başbakan ayrıca hazırlığını yaptığı beşinci kaynak paketiyle, çıkartılacak altın sertifikalarıyla yastık altındaki altınları çekebilmek için yıllık yüzde 9 civarında bir faiz vermeye hazırlanıyor.
Ancak bedelsiz ithalat ile döviz cinsi tasarruflardan pay alan hükümet, böylece kamu gücünü arkasına alarak halkın elindeki altınlara da yüzde 9 faiz vererek, özel bankalara rakip oluyor.
Başbakan Erbakan'ın altına vereceği yüksek faiz, Türkiye'de altın depo hesabı tek banka olan Toprakbank'ın sahibi işadamı Halis Toprak'ı harekete geçirdi. Toprakbank'ın altın işleriyle sorumlu yönetim kurulu üyesi Salih Yardımcı, bugüne kadar yıllık yüzde 4 olan altın depo hesaplarına bundan böyle yüzde 7 faiz verileceğini belirtirken, gerekçesini şöyle dile getirdi:
"Halk artık altın depo hesabı açarken, diğer yatırım araçları ile karşılaştırıyor. Bu alanda kendimize rakip olarak da mark bazında bedelsiz ithalat hesaplarına verilen yüzde 10'luk faiz ile yakında çıkması beklenen altın sertifikalarını görüyoruz. Çünkü bu sertifikaların piyasaya yüzde 8 - 9 arasında yılık bir faizle çıkmasını bekliyoruz. Bu yüzden bizde yüzde 4 olan altın depo hesapları faizini yüzde 7'ye çıkardık."
Altın depo hesaplarının, hurda altın, Türk Lirası ve döviz üzerinden açıldığını belirten Yardımcı, 106 şubede bu işlemin yapıldığını anlattı. 25 şubede, halkın getirdiği hurda altının içinde yeralan saf karşılığında, hesaplar açıldığını anlatan Yardımcı, istenirse 1 gram için dahi altın depo hesabının açılabileceğini söyledi.
Bu hesaplarda bugüne kadar 2.5 ton altın topladıklarını belirten Yardımcı, toplam 3.2 ton altın kredisi verdiklerini sözlerine ekledi.

[Ana Sayfa] [Siyaset] [Haber] [Ekonomi] [Dünya] [Sanat] [Yaşam]
[Entellektüel] [Spor] [Köşe Yazarları]