12 Mart 1997

milliyet logosu

Yil sonuna kadar 2 milyar dolar borc bulunacak

Yarin Ankara'da olacak IMF ve Dunya Bankasi heyetleriyle yapilacak gorusmelerde, yeni bir anlasma ya da kredi talebi gundeme getirilmeyecek. Hazineciler "Rutin bir ziyaret, biz de rutin hazirliklarimizi yapiyoruz" derken, hukumetin IMF'ye donuk yeni bir stand - by, ya da daha farkli bir anlasma ve program dusuncesinin olmadigi, "Turkiye'nin kendi yagiyla kavrulacagi mesajinin IMF'ye iletilecegi" belirtildi

Zulfikar DOGAN - ANKARA

Hazine bu yil icin asgari 2 milyar dolarlik dis borclanma programi yapti. Uluslararasi piyasalardaki kosullara gore bu tutarin degisebilecegini belirten ekonomi kurmaylari, dolar ve yen piyasalarina donuk hazirliklar yapildigini, ayrica ilk kez Turkiye'nin bu yil italya para piyasalarinda 200 milyon dolarlik bir tahvil satisini gerceklestirdigini kaydettiler
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) heyetinin 1 Nisan'dan itibaren baslayacak Turkiye ziyaretinde hukumet, ekonomi yonetimine herhangi bir anlasma ya da istikrar programinin gundemde bulunmadigini, "rutin" hazirlik disinda bir hazirlik yapilmamasi talimatini verdi.
Hazine, DPT, Maliye ve Merkez Bankasi tarafindan surdurulen hazirliklarda ekonominin son durumuna iliskin gostergeler derlenirken, burokratlar IMF'nin ziyaretinin "Article four" cercevesinde yillik, olagan ve rutin bir ziyaret oldugunu, siyasal otoritenin bu yonde bir talebi olmadigi icin de stand - by anlasmasi, EEF veya Shadow programi yonunde bir calisma yapilmadigini kaydettiler.
Hazine kurmaylari, "Aslinda Turkiye bu yonde bir istemde bulunsa, herhalde IMF is cikti diye sevinir. Son zamanlarda IMF ile boyle bir programa yonelen ulke hemen, hemen kalmadi, kurulus issizlikten kivraniyor" derken, uluslararasi kuruluslar da dahil kimsenin Turkiye'de bir ekonomik kriz beklemedigini, tum sorunun "imaj sorunu" oldugunu, Turkiye'nin "kendi yagiyla kavrulmayi sectigini" belirttiler.
Turkiye' nin kredi notunun dusurulmesine ve IMF ile de yeni bir baglantiya girmeyi dusunmemesine karsilik, dis piyasalarda borclanma programlarini sistemli bir sekilde yuruttugu, bu yil Hazine'nin "muhafazakar" bir yaklasimla yil sonuna kadar 2 milyar dolarlik dis borclanma ongordugu belirtildi. Mark piyasalarinda yapilan borclanmada vadenin 5 yildan 7 yila uzatildigi, yine Turkiye'nin ilk kez italya para piyasalarinda 200 milyon dolarlik tahvil ihraci gerceklestiren ilk "non - latino" ulke oldugu kaydedildi.
Onumuzdeki aylardan itibaren dolar ve yen piyasalarina cikis icin hazirliklar yapan Hazine'nin bu cercevede yil sonuna kadar ongordugu 2 milyar dolarlik tahvil ihraci tutarinin, piyasalarda olusacak kosullara ve borclanma olanaklarinin genislemesine gore artabilecegi, ancak bu tutarin altina inmeyecegi belirtildi.

[Ana Sayfa] [Siyaset] [Haber] [Ekonomi] [Dunya] [Sanat] [Yasam]
[Entellektuel] [Spor] [Kose Yazarlari]