Gündem 2,5 milyon Suriyeliden yüzde 3’ü vasıflı

2,5 milyon Suriyeliden yüzde 3’ü vasıflı

13.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu’nda konuşan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Türkiye’de bulunan 2,5 milyon Suriyeli ile ilgili dikkati çeken veriler açıkladı.

2,5 milyon Suriyeliden  yüzde 3’ü vasıflı

Önder, yaptığı sunumda dikkat çeken şu açıklamaları yaptı:
- YÜZDE 53’Ü ERKEK: Çoğunluğu 18-65 yaş arasında. Bu da çalışma çağındaki nüfus olduğu anlamına geliyor Bakanlığımızın bakış açısı açısından. Yüzde 52’si çalışma çağında. Yüzde 53’ünün erkek, yüzde 47’sinin de kadın olduğunu görüyoruz.
- DİPLOMALARI YOK: Kitlesel olarak savaştan kaçıp ülkemize gelen kimselerden bahsediyoruz. Bunların büyük çoğunluğunun kimliği bile yok. Biyometrik fotoğraflarını çekip parmak izi gibi çeşitli verileri alarak bunları kayda alıyoruz. Dolayısıyla, diplomaları da yok aslında.
- NİTELİKSİZ KİTLE: Beyana göre verilen veriler. Bunlara baktığımızda aslında çok iç açıcı durum söz konusu değil. Büyük çoğunluğunun ilkokul ya da altında olduğunu da görüyoruz. İstihdam açısından baktığımızda da son derece niteliksiz kitle anlamına geliyor.
- MESLEĞİ BİLİNMEYEN, VASIFSIZ YÜZDE 80: İllere baktığımızda yoğun olan 10 ili aldık biz: Urfa, Hatay, İstanbul, Antep, Adana, Mersin, Kilis, Mardin, İzmir ve Kahramanmaraş da en çok Suriyeli misafirlerimizin bulundukları iller. Mesleklerine baktık. Daha doğrusu bunlar Göç İdaresi’nin beyan üzerine oluşturduğu veriler. Bilinmeyen yüzde 80 civarında. Bunların biz vasıfsız olduklarını kabul ediyoruz. Vasıflı olan çok az. Yüzde 2’yi, 3’ü bulan bir vasıflı oranı var. Büyük oranda vasıfsız. Bunların tamamı sorulduğunda söylenen meslekler aslında.
- ÇALIŞMA HAKLARI OLMALI: Çalışma izinleriyle ilgili üç yıldır çalışıyoruz. 2011’den beri aslında çalışıyoruz ama 2012’den itibaren daha yoğun çalışmaya başladık. Takdir edileceği gibi, tabii ki bu kişilerin çalışma hakkı Türkiye’de olmalı ama Türkiye’de de ciddi oranda, yüzde 10’ları bulan, 11’e yaklaşan işsizlik oranımız var.
- PASAPORTLULARIN MADDİ DURUMU İYİ: Bir de ülkemize savaşın başında ya da savaş başlamadan önce pasaportlarıyla girip ikamet alan Suriyeliler var. Bunlar da Göç İdaresi’nden aldığımız rakamlar: 80 bin civarında Türkiye’de ikamet almış olan Suriyeli var. Bunlar, maddi durumları daha iyi ve eğitim durumları daha yüksek olan Suriyeli misafirlerimiz çünkü bir şekilde o ülkede pasaporta sahip olup yurt dışına çıkacak duruma sahip olan kişiler.