Gündem 2.8 milyar kilometre yol katetti

2.8 milyar kilometre yol katetti

06.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

5 yılda 2.8 milyar kilometre yol kat eden NASA’nın uzay aracı Juno, Jüpiter gezegeninin yörüngesine dün sabah ulaştı. Uzay aracının elde edeceği bilgiler güneş sisteminin nasıl oluştuğuna ışık tutacak

2.8 milyar kilometre yol katetti

ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonun’dan, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’in sırlarını çözmek için 5 Ağustos 2011’de fırlatılan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’ne (NASA) ait uzay aracı Juno, 5 yıl süren yolcuğun ardından Jüpiter’in yörüngesine girdi.

Haberin Devamı

Dünyaya 869 milyon kilometre uzaklıkta gerçekleşen tarihi olayı ABD’nin California eyaletine bağlı Pasadena şehrindeki NASA’ya ait Jet Propulsion Laboratory’den (JPL) yöneten Juno Misyon ekibi, uzay aracının yörüngeye yerleşmesiyle büyük heyecan yaşadı. ABD’nin Bağımsızlık Günü 4 Temmuz’da gerçekleşen tarihi olay, Türkiye saatiyle 06.18’de başladı.

Türk uzman konuştu

JPL’de görevli Türk astrofizikçi Umut Yıldız, tarihi bir ana tanıklık ettiklerini belirterek, “Juno, bugüne kadar Jüpiter’in en yakınına kadar gelip yörüngesine giren bir uzay aracı olarak gezegen hakkında bugüne kadar bildiklerimizi kökten değiştirebilir. Jüpiter’i anlarsak, Güneş Sistemi’nin de, gezegenlerin de nasıl oluştuğuna ışık tutabiliriz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

2.8 milyar kilometre yol katetti

Jüpiter’in iç yapısını inceleyecek Juno’nun, görevi sırasında gezegenin çekim kuvveti, manyetik alanları ve atmosferik dinamiklerine dayanan veriler üzerinden Jüpiter’in oluşum ve evrimine ilişkin sırları çözmesi bekleniyor. Bilim insanları, çapı ve yüksekliği 3 buçuk metre olan ve 9 metreye 20 metre uzunluğunda üç adet güneş paneli taşıyan uzay aracının, Jüpiter’in çevresini kaplayan yoğun bulutları aşarak bilim tarihinde bugüne dek söz konusu gezegenin en yakın ve yüksek çözünürlüğe sahip fotoğraflarını çekeceğini belirtiyor. Dünya’ya mesafesi en uzak ilk güneş enerjili uzay aracı Juno, şimdiye kadar bir gezenin yörüngesine giren en hızlı uzay aracı olma özelliği de taşıyor.

Fırlatıldığından Jüpiter’in yörüngesine yerleşmesine dek beş yıllık sürede 2,8 milyar kilometre kateden Juno uzay aracının, misyonunu tamamladığında 3,4 milyar kilometre mesafe katetmiş olması bekleniyor.

1.1 milyar dolara mal oldu

Üzerinde 20 metrelik 3 adet güneş paneli bulunan Juno 3 bin 624 kilo ağırlığında. Saatte 265 bin kilometre hızla giden uzay aracı Jüpiterin yörüngesine girince hızını 5 bin kilometreye düşürdü. Juno gezegenin etrafını 33 kez turlarken elde ettiği bilgileri de dünyaya gönderecek. yaklaşık 1 yıl sürecek Jüpiter keşfinin maliyeti ise 1.1 milyar dolar olacak.

Haberin Devamı

Juno’nun görevi: Juno, yoğun bulutlu Jupiter atmosferinin arasından gezegenin yüzeyini inceleyecek. Juno’nun yanıt bulması beklenen en önemli soru Jupiter’in yüzeyinin yapısı ve gezegende su bulunup bulunmadığı ile ilgili. Gezegenin derinliklerini de incelemesi beklenen Juno ayrıca ‘Büyük Kırmızı Leke’ adı verilen ve sürekli devam eden esrarengiz fırtınayı da araştıracak.