Gündem 2 bin 847 hâkim ve savcıya ihraç şoku

2 bin 847 hâkim ve savcıya ihraç şoku

25.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK, 2 bin 847 hakim ve savcıyı KHK uyarınca meslekten ihraç etti. Oybirliği ile verilen kararın gerekçesinde, “Yargıya duyulan güveni dibe vurdurdular” denildi

2 bin 847 hâkim ve  savcıya ihraç şoku

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu dün FETÖ soruşturması kapsamında 2 bin 847 hakim ve savcıyı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hükümleri uyarınca meslekten ihraç etti. Oybirliğiyle verilen kararın gerekçesinde, “Darbe girişiminin ardından itirafçı yahut gizli tanık olarak ifadeleri alınan hakim ve savcıların beyanlarında belirttikleri bazı hususlar, Cumhuriyetin ilk yıllarından beri yurdun her köşesinde insanüstü bir gayretle, tüm zorluklara göğüs geren onurlu ve sağlam vicdanlı hâkim ve savcılar sayesinde toplumun yargıya duyduğu güvenin kısa bir süre içerisinde neden dibe vurduğunu ve örgütün toplumdan gizlediği kirli yüzünü gözler önüne serecek mahiyettedir” denildi. Kararın gerekçesinde, o itiraflardan bazıları şöyle paylaşıldı:

‘Polis getiriyordu’

“- 2011’de Beşiktaş Adliyesinde Özel Yetkili (CMK 250 maddesi) savcı olarak göreve başladım. Hiç iddianame yazmadım. Arama, elkoyma, gözaltına alma, telefon dinleme, teknik araçlarla izleme, vb. tüm talepleri TEM Şube Müdürlüğü görevlileri flash bellekle hazır olarak getiriyordu. Ben de imzalıyordum.

- Cemaatin YAR-SAV’a üye olarak Eminağaoğlu’nu başkanlıktan alma projesi de vardı. Bu projenin devamı olarak cemaatten olan meslektaşlar YAR-SAV üyesi olup Eminağaoğlu’nun listesinden seçime giriyorlardı. Oylama zamanı Eminağaoğlu listesinde cemaatçiler doğaçlama gelişiyormuş gibi bir görüntü vererek oylama sırasında ‘ben de adayım’ diyerek ortaya çıkıyorlar, bu şekilde listeyi delip gerçekte seçilmesi gereken grubun yani cemaatin seçilmesini sağlıyorlardı.

- Onunla birlikte hareket eden birçok Gülen cemaati mensubu hâkim, savcı, daire başkanı, genel müdür yardımcısı vardı. Bakanlıkta yurtdışı gezilerine kimin katılacağı, özel görevlere kimin gideceği hep ... tarafından belirleniyordu. Genelde listeyi kendi adamlarından oluşturuyorlardı.

HSYK’nın ihraç ettiği isimler arasında, eski HSYK üyeleri İbrahim Okur, Nesibe Özer ve Teoman Gökçe, “Kozmik Oda” soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, MHP kurultay davasında verdiği kararla gündeme gelen hakim Burhan Yaz, Ferhat Sarıkaya, Ahmet Kaya, Mustafa Başer, Metin Özçelik de bulunuyor.