Gündem 2 köy alındı! Hedef Racu ve Cinderes

2 köy alındı! Hedef Racu ve Cinderes

24.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mehmetçik ve ÖSO güçleri Afrin’e adım adım yaklaşıyor. Harekatın başlangıcından bu yana 101 nokta ve köyde kontrol sağlandı, bin 873 terörist vuruldu. Sıra,  Afrin’in stratejik iki nahiyesi Racu ve Cinderes’e geldi

2 köy alındı Hedef  Racu ve Cinderes

Zeytin Dalı Harekâtı’nda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin’in kuzeybatısındaki Maskah köyü ile Afrin’in kuzeybatısındaki Racu beldesine bağlı Maskah köyünü YPG/PKK-DEAŞ’tan kurtardı. Operasyonda 35 gün geride kalırken Afrin’de 415 kilometrekareden fazla alanda kontrol sağlanarak stratejik 101 nokta ve köy teröristlerden temizlendi. Afrin’de teröristlerin Türkiye ile olan sınır temasının tamamen kesilmesine ise yaklaşık olarak kuzeyden 7, batıdan 7.8 kilometre kaldı.

Haberin Devamı

TSK ve ÖSO, 20 Ocak’ta başlatılan harekâtta Afrin’in kuzey, kuzeydoğu, kuzeybatı, batı ve güneybatı yönlerinden YPG/PKK-DEAŞ terör örgütlerine karşı operasyonlarını sürdürüyor.

Bafler köyü temizlendi

Operasyon olumsuz hava şartları ve engellere rağmen başarıyla sürerken TSK ve ÖSO, dün Afrin’in güneybatısındaki Cinderes beldesine bağlı Bafler köyünü YPG/PKK-DEAŞ’tan kurtardı.

Harekâta katılan birlikler Afrin’in kuzeybatısındaki Racu beldesine bağlı Maskah köyünü de YPG/PKK-DEAŞ’tan kurtardı. Böylece TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-DEAŞ’ın işgalindeki Afrin’de biri belde merkezi, 73’ü köy, 6’sı köy altı yerleşim ve 20’si stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK’ya ait üs olmak üzere 101 noktayı örgütten kurtardı.

Haberin Devamı

Sınır teması kesilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ak Parti’nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’ndaki konuşmasında Afrin’de bin 873 teröristin etkisiz hale getirildiğini ve 415 kilometrekare alanın kurtarıldığını söyledi. 20 Şubat’ta Afrin’in kuzeyindeki Bülbül beldesi ile muhaliflerin kontrolündeki Azez ilçesi birleştirilmiş, Afrin’de teröristlerin Kilis’le olan sınır teması kesilmişti.

AA’nın harita alan ölçümlerine göre, sınırın tamamının temizlenmesine kuzeyden 7, batıdan 7,8 kilometre kaldı. TSK ve ÖSO, Hatay’ın Hassa ilçesinin karşısına düşen 7 kilometrelik sınır hattını kurtarmak için Afrin’in kuzeyindeki operasyonlarını sürdürüyor. Diğer yandan Afrin’in batısında, Hatay’ın Akpınar köyünün karşısında kalan 7,8 kilometrelik hattın birleşmesi için de harekât devam ediyor.

Bin 873 terörist öldürüldü

Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün sabah yapılan bilgilendirmede, “Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında, kara ve hava operasyonları sonucunda 44 PKK/KCK/PYD-YPG ve DAEŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı bin 873 olmuştur. Hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Terör konvoyu böyle vuruldu

Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin’e doğru teröristlere destek için ilerleyen ve 30-40 dolayında araçtan oluşan terör örgütü konvoyunu, önceki gece kara ateş destek vasıtaları ile ikinci kez vurdu. Konvoyun vurulmasına ilişkin görüntüler, Genelkurmay Başkanlığı’nın kurumsal internet sitesi ile video paylaşım sitesi YouTube üzerinden de yayınladı. Ancak YouTube, videoyu önceki gece kaldırdı. Tepkiler üzerine dün sabah görüntüler yeniden erişime açıldı.

2 köy alındı Hedef  Racu ve Cinderes

Afrin’e 15 kilometre

Afrin’e girmek istediği belirtilen bir konvoyun vurulduğunu gösteren görüntüler, önceki akşam TSK’nın YouTube hesabına yüklendi ve twitter’dan paylaşıldı. Vurularak imha edilen konvoyun üzerinden kalkan duman bulutu kameraya yansıdı. Ancak YouTube, videoyu, “rahatsız edici içeriğe sahip olduğu” gerekçesiyle kaldırdı. TSK da bu karar üzerine twitter hesabından teröristlerin vurulduğu anın videosu doğrudan yükleyerek paylaştı. Genelkurmay Başkanlığı, önceki gece 00.45’te kurumsal internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamaya, terör konvoyunun vurulmasına ilişkin videoyu da ekledi. Genelkurmay’ın açıklamasında, “PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait 30-40 araçtan oluşan ve içinde teröristler ile silah ve mühimmat taşıyan konvoy, 22 Şubat 2018 tarihinde Afrin güneydoğusundan şehre yaklaşırken tespit edilmiş ve şehirden 15 kilometre kadar uzaktayken kara ateş destek vasıtaları ile vurulmuştur. Harekât esnasında sadece PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait anılan konvoy hedef alınmış ve her zaman olduğu gibi sivillerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

2 köy alındı Hedef  Racu ve Cinderes

Yanlışlıkla!

YouTube ise dün sabah saatlerinde tepkiler üzerine, silinen videoyu yeniden erişime açtı. YouTube’dan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Nadiren, kullanıcılar tarafından işaretlenen ya da ekiplerimiz tarafından belirlenen bir videonun yanlışlıkla kaldırılması söz konusu olabilmektedir. Durum fark edildiğinde, içeriğin incelenmesinin ardından kaldırılan videonun tekrar açılmasını da içerecek şekilde, gerekli adımlar atılmaktadır.”

Haberin Devamı

2 köy alındı Hedef  Racu ve Cinderes

TSK: Kara propaganda yapılıyor

Genelkurmay Başkanlığı, Zeytin Dalı Harekâtı’nda sivillerin hedef alındığı yönündeki propaganda faaliyetleri konusunda açıklama yaptı. Açıklamada, “Terör örgütleri başta olmak üzere bazı kişi ve kurumlar tarafından geçmişte başka yerlerde yaşanmış insan hakları ihlallerine ait fotoğraf ve videolar kullanılarak kara propaganda yapılmaktadır” denildi.

Açıklamada teröristlerden arındırılan yerleşim yerlerinde yaşayan halka ihtiyaç duydukları tüm insani yardımlarların da yapıldığı belirtilerek “Halkın harekâta olan olumlu yaklaşımı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ne karşı sevgisi açıkça görülmektedir. Terör örgütünden temizlenen yerleşim yerlerinde halkın evlerine dönmeye başladıkları da gözlenmektedir” ifadeleri yer aldı.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DAEŞ’e mensup teröristleri etkisiz hale getirmek için 20 Ocak’ta başlatılan harekatın başarıyla sürdürüldüğü belirtildi.

Kullanılan silah ve mühimmat dâhil tüm faaliyetlerin Silahlı Çatışma Hukuku’na uygun ve meşru zeminlerde yürütüldüğü vurgulanan açıklamada, sivillerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyetin gösterildiği dile getirildi.

Teröristler hendeği yarım bırakıp kaçtı

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin karşısında bulunan Suriye’nin Mersawa bölgesinde teröristlerin iş makineleriyle kazdıkları 3 kilometrelik hendek ortaya çıktı. Teröristlerin kazıyı yarım bıraktığı ve hendekte bir iş makinesi, jeneratör ve çok sayıda kullanılan malzemeyi bırakıp kaçtıkları belirlendi. Malzemelere el konuldu.

‘Şam rejimi ile YPG/PKK iş birliği yaptı’ iddiası

(NAMIK DURUKAN Ankara)

Terör örgütü PYD/YPG’nin Mınniğ hava üssü ile stratejik Tel Rifat kasabasını da Esad güçlerine bırakmaya hazırlandığı iddia edildi. Halep ve Tel Rifat’tan çekilen YPG’liler ise Afrin’e kaydırıldı.

?Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında sınır hattının tamamına yakınının TSK ve ÖSO güçlerinin denetimine geçmesi sonrası terör örgütü YPG’nin rejimle anlaşabilmek için büyük tavizler verdiği ortaya çıktı.

Rejim güçleri girdi

İddiaya göre, rejimle YPG arasındaki görüşmeye İran aracılık ederken, Rusya karşı çıktı. Görüşmeler kapsamında YPG, Şam yönetiminden Afrin’e merkezi ordu birliklerinin gönderilmesi, bölgeye gönderilecek Suriye askerlerinin TSK’nın harekât düzenlediği sınır hattına konuşlanmasını ve Suriye hava sahasının kapatılmasını talep etti.

Milliyet’in bölgedeki kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre Şam yönetimi, ordu güçlerinin Afrin’e gönderilmesi konusunu hâlâ müzakere ederken bu aşamada daha çok milis gücü gönderilmesini onayladı. Yerel bazı kaynaklar, Halep’ten Afrin kent merkezine şu ana kadar Ceyş Şabi olarak adlandırılan 4 bin civarında Şii milis kuvvetinin ulaştığını iddia etse de güvenlik kaynakları bu bilgiyi doğrulamadı.

Esad rejimi ile yapılan anlaşma kapsamında YPG, uzun süredir kontrol altında tuttuğu Halep’teki sekiz mahalleyi Suriye yönetimine bırakarak çekildi. Yoğun Kürt nüfusunu barındırması gerekçe gösterilerek eyh Maksut ve Eşrefiye mahallelerindeki denetim ise YPG’ye bırakıldı. Rejim güçleri, dün al-Halak, Bani Zaid ve Bustan al-Basha bölgeleri ile Şeyh Maksud mahallesine girdi.

Tel Rifat da rejime

İddialara göre YPG ile rejim arasında ikinci anlaşma Tel Rifat’ta gerçekleşti. YPG’nin Halep kentinde elindeki yerleri Suriye ordusuna devretmesinin ardından stratejik önemdeki Tel Rıfat kasabası ile Mınniğ hava üssünün kontrolünü de Suriye ordusuna devretmeyi kabul etti. Bölgedeki bağımsız kaynakların haberine göre, Tel Rifat’ın kontrolünün Esad rejimine devredilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Bir kaç gün içinde Suriye ordu güçlerinin Tel Rifat kasabasına gireceği, Rus askeri polisinin de bölgeye intikal ettiği belirtiliyor.

Afrin’e kaydırılıyor

Halep’te sekiz mahalledeki silahlı gruplarını dün tamamıyla bölgeden çeken YPG, bunların büyük bölümünü ise Afrin’e sevk etti. Tel Rifat ve çevresini ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (SDG) bünyesindeki Ceyş el Suvar adı verilen grup kontrol ediyordu. Sayıları yaklaşık bin 200 civarında olduğu bildirilen Ceyş el Suvar grubunun da bölgenin Suriye rejimine teslim edilmesi sonrası Afrin’e kaydırılacağı öğrenildi.