Gündem 2 yıldır tutuklu öğrenciler serbest

2 yıldır tutuklu öğrenciler serbest

08.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kızlar tuvaletinde 2012 yılında meydana gelen patlamaya ilişkin “terör örgütü üyeliği”nden tutuklu yargılanan 5 öğrenci, 2 yılın sonunda tahliye edildi.

2 yıldır tutuklu öğrenciler serbest

Mahkeme sanıkların öğrenci olmasını da tahliye gerekçesi olarak belirtti.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kızlar tuvaletinde 2012 yılında meydana gelen patlamada 3 kişi hafif şekilde yaralanmıştı. Patlamanın ardından üniversite, olayın gaz sıkışması sonucu yaşandığını açıklamış ancak İstanbul Emniyet Müdürlüğü patlamanın tuvalete koyulan ses bombası yüzünden olduğunu açıklamıştı.
Patlamaya ses bombasının sebep olduğu ihtimali üzerinde duran polis aralarında üniversite öğrencilerinin de olduğu birçok kişiyi gözaltına almıştı. Ancak mahkemeye emniyet tarafından gönderilen ekspertiz raporunda patlamanın bomba yüzünden olduğuna dair açık bir ifade olmaması avukatların tepkisine sebep olmuştu.
TMK 10. Madde ile yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından ilk duruşması dün İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 5 tutuklu öğrenci ve bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmaya HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de izleyici olarak katıldı. Duruşmada ilk olarak söz alan avukat Fırat Epözdemir, dava dosyasının özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından genel ağır ceza mahkemesine gönderildiğini belirterek, “Davaların kaldığı yerden devam edeceği hükmü Anayasa’ya aykırı bir hükümdür. Bu hükmün Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesini istiyorum. Paralel devlete yönelik bir soruşturma var. O soruşturma neticelenmeden ÖYM’lerden genel yetkili mahkemelere devredilen davalarda yargılamanın bekletilmesini talep ediyorum” dedi.
Sanık olan öğrencilerin avukatlarından olan Sinan Zincir ise öğrencilerin hukuka aykırı delillerle tutuklandığına belirterek haklarında derhal beraat kararı verilmesini talep etti.

‘Dava açılması mantıksız’
Avukat Hüseyin Boğatekin de 30 kişinin kullandığı tuvalete giren iki Kürt’e dava açılmasının mantıksız olduğunu belirterek, “Bunu düşman ceza hukuku ilkeleri ile açıklayabilirsiniz. Patlama olayında açık bir ırksal bir profilleme vardır. ‘Kürdü kurban et, kamu vicdanını kurtar’ mantığıdır” diye konuştu.
Alınan taleplerin ardından ara kararını açıklayan mahkeme tutuklu 5 öğrencinin tahliyesine karar verdi. Mahkeme tahliye gerekçesi olarak, delillerin toplanmış olması, delillerin karartılması ihtimalinin olmaması ve sanıkların öğrenci olmalarını gösterdi. Sanık avukatlarının davanın bekletilmesi talebi ise reddedildi.