Ekonomi 20 milyar liralık şehir hastanesi atağı

20 milyar liralık şehir hastanesi atağı

13.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eskişehir Şehir Hastanesi için Akfen İnşaat, Türkiye İş Bankası ve Garanti Bankası arasında gerçekleştirilen proje finansmanı imza töreninde konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şehir hastaneleri anlamında şu anda 18 projenin sözleşmesinin yapılmış  olduğunu, birçoğunun da inşaatına başlandığını belirterek, “Sözleşme tarihlerindeki bedelleri itibariyle toplamda 18 yatırımın bedeli 19 milyar 929 milyon lira” dedi.

20 milyar liralık şehir hastanesi atağı

Akdağ, Mersin ve Yozgat şehir hastanelerini bu yıl içinde hizmete açacaklarını belirterek, işin içine özel sektörün dinamizmini katınca bu ortaklığın hızlı ilerlemesinin sağlandığını kaydetti. Bu yatırımları 2017 - 2018 gibi hizmete alacaklarını bildiren Akdağ, “İnşallah 2020’ye kalmayacak” dedi.

Yeni projeleri olduğunu ifade eden Akdağ, “Sözleşme tarihlerindeki bedelleri itibariyle toplamda 18 yatırımın bedeli 19 milyar 929 milyon lira. Bu hastanelerde 8 milyon 262 bin metrekare kapalı alan, 27 bin 911 de yatak kapasitesi olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

20 milyar liralık şehir hastanesi atağı


‘Risk özel sektörde’

Önlerinde sözleşme bekleyen hastaneler, Yüksek Planlama Kurulu’nda bekleyen projeler bulunduğunu, bunlarla toplamda 41 bin yatak kapasitesine ulaşılacağını bildiren Akdağ, sağlığın ertelenemez bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Recep Akdağ, kamu-özel sektör iş birliği projelerine değinirken, “Biz yükleniciye 25 yıl boyunca ödeme yapıyoruz. Riski özel sektör üstleniyor” dedi. Bu modelin iyi anlaşılması gerektiğini, buna karşı çıkanların olduğunu belirten Akdağ, sürecin iyi yönetilmesinin önemini vurguladı.

Akfen İnşaat, Eskişehir Şehir Hastanesi için Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası ile 18 yıl vadeli 344 milyon euro’luk proje finansmanı anlaşması imzaladı.

Törende konuşan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Kamu - Özel İş birliği Modeli (PPP) ile hayata geçirilen şehir hastaneleri ile Türkiye’ye teknolojik altyapısı ve donanımı güçlü modern hastaneler kazandıracak olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Akın, “PPP modeli ile hayata geçireceğimiz Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ Şehir Hastaneleri, Sağlık Bakanlığı şartnamelerine uygun olarak en yeni teknoloji ve ekipmanlar ile donatılacak. Toplam 3 milyar lira yatırımla tamamlamayı planladığımız üç hastaneden biri olan Isparta Şehir Hastanesi’nde ise sona yaklaştık” dedi.

Haberin Devamı

2017 sonu teslim

Eskişehir Şehir Hastanesi tamamı 2 bankadan sağlanan finansmanla hayata geçirilecek. 1081 yatak kapasiteli hastane 2017 sonu Sağlık Bakanlığı’na teslim edilecek. Isparta, Tekirdağ ve Eskişehir olmak üzere 3 farklı şehir hastanesi projesinin PPP modeli ile yapımını üstlenen Akfen İnşaat, bu projeler için 3 milyar lira yatırım yapacak.