Gündem 20 yıl nasıl geçti anlamadım

20 yıl nasıl geçti anlamadım

15.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

NBA’de normal sezon dün gece sona ererken, Lakers efsanesi Kobe Bryant da parkeye son kez çıktı. Yoğun ilginin olduğu maçta son bir resital sunan Bryant, Utah Jazz potalarına 60 sayı bıraktı

20 yıl nasıl geçti anlamadım

Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi (NBA) tarihinin gelmiş geçmiş en iyi oyuncuları arasında yer alan Los Angeles Lakers’lı Kobe Bryant, dün gece başarılarla dolu 20 yıllık kariyerine son noktayı koydu. Utah Jazz maçında Lakers’lı taraftarlar başta olmak üzere ünlü basketbolcular ve eski sporcular da tribünlerdeki yerini alırken, Kobe herkese son bir gösteri daha sundu. Mücadeleyi Lakers 101-96 kazanırken, Bryant rakip potaya 60 sayı göndererek ayakta alkışlanmayı haketti. Liseden mezun olduktan sonra NBA’e adım atan yıldız basketbolcu, 1996’da Charlotte Hornets tarafından 13. sıradan draft edilirken, bu takımda forma giymedi. Kobe, Lakers’a takas edilerek 20 senelik serüvene adımını Los Angeles’ta attı. Bryant, başarılarla dolu kariyerinde ilk rekorunu 18 yıl, 2 ay ve 11 gün ile NBA ligi tarihinde en genç yaşta forma giyen oyuncu olarak kırdı (daha sonra bu rekor Jermaine O’Neal tarafından daha aşağılara çekildi). O sezonki en dikkat çeken başarısı ise Çaylaklar All-Star maçında doğu takımına attığı 31 sayı oldu. Aynı organizasyonda smaç yarışmasında da zirveye çıkan efsane bir ilke daha imza attı.

Haberin Devamı

20 yıl nasıl geçti anlamadım

19’unda All-Star

İkinci sezonunda da Kobe ilklere imza atmaya devam etti ve New York’ta yapılan All-Star karşılaşmasında, 19 yaşında ilk 5’te başlayan ilk isim olarak tarihe geçti. Ligdeki 4. sezonunda ligin en iyi savunma beşine ve en iyi 2. beşine seçilen Kobe, NBA’deki ilk şampiyonluk kupasını da 22 yaşında kaldırdı.

Kobe, 2005-2006 sezonunda Dallas karşısında sadece 3 çeyrekte 62 sayı kaydetti. Black Mamba lakaplı oyuncu aynı sezon 22 Ocak’ta oynanan ve Lakers’ın 122-104’lük galibiyeti ile sonuçlanan Toronto maçında 81 sayı atarak, NBA tarihinde bir maçta en fazla sayı atan 2. oyuncu unvanını aldı.

Bryant, aynı sezonda 4 maç üst üste 50 sayı barajını geçerek, 1964’ten beri bunu yapan tek isim oldu. Bir sezonda 2832 sayıyla Lakers tarihine adını yazdıran Kobe, sezon sonunda 35.4 sayı ortalaması ile sayı kralı oldu.

Haberin Devamı

‘Kalbimde olacaksınız’

Utah karşısında kariyerinde altıncı kez 60 sayı barajını geçen Bryant, veda konuşmasında göz yaşlarını tutamadı. Son maçtaki performansının kendisini de şaşırttığını belirten yıldız basketbolcu, “Mamba artık oyun dışı. 20 yıl nasıl böyle hızlı geçti anlamadım. Beni en çok şaşırtan şey ise yıllarca pas ver tezahüratlarını duyarken, bugün ‘Kobe pas verme’ sözlerini duymam oldu” dedi. Büyük destek gördüğünün altını çizen Bryant, “Her zaman kalbimde olacaksınız” dedi.

Rekorların adamı Mamba

2007-2008 sezonunda önce 20.000 sayı barjaını geçen Kobe, normal sezonun MVP ödülünü alarak, kariyerinde ilk defa bu gurura ulaştı. NBA finallerine ulaştığı bu başarılı sezonda Boston Celtics’e karşı seriyi 4-2 kaybeden Kobe ve Lakers şampiyonluk için bir sezon daha bekleyecekti.

Bryant, 2008-2009 sezonuna da çok iyi girmişti. All-Star karşılaşmasında MVP ödülünü Shaquille O’neal ile paylaşan Kobe, Lakers’ın deplasmanda 126-117 kazandığı New York maçında 61 sayı atarak Madison Square Garden salonunun rekorunu kırmış oldu. Lakers, 7 yıl aradan sonra Orlando’yu final serisinde geçerek şampiyonluğa ulaşırken, Kobe de finallerin MVP’si ödülünü aldı, 31 yaşında ulaştığı 25.000 sayı ile bunu başaran en genç isim oldu.

Haberin Devamı

2009-2010 sezonunda da NBA finallerine çıkan Lakers olurken, finalde bu kez karşılarında ezeli rakipleri Boston vardı. Seriyi 4-3 ile Lakers kazanırken, bir önceki sezon olduğu gibi yine MVP ödülünü Kobe aldı ve bu şampiyonluk ile kariyerindeki 5. ve son şampiyonluğuna ulaştı. Son dönemde sakatlıklarla boğuşmasına rağmen kariyerine birçok rekor sığdıran Kobe, 20 yıllık NBA macerasında 1346 maça çıktı ve toplam 33643 sayı üretti. Lig tarihinin en skorer 3. ismi olan Black Mamba kariyeri boyunca 6306 asist yaptı.

‘20 yıldır mükemmeldi’

Kobe’nin vedasına, diğer ünlü basketbolcu ve sporcular da yoğun ilgi gösterdi. NBA’in efsane isimlerinden Magic Johnson, maç sonunda sarılarak destek verdiği Bryant için, “Burada 20 yılın harika oyuncusuna veda ediyoruz. O, 20 yıldır mükemmeldi. Bu mükemmelliği sayesinde 5 şampiyonluk yaşadı” dedi. Cleveland Cavaliers’ın all-star oyuncusu LeBron James, Twitter hesabından “yaşayan efsane” olarak nitelediği Black Mamba’yı tebrik ederken, NBA’in eski yıldızlarından Reggie Miller ise Jordan ile Bryant’ın gelmiş geçmiş en iyi basketbolcular olduğunu, Bryant’ın daha fazla sayı atması nedeniyle tebrik edilmeyi hak ettiğini söyledi.