Gündem 200 şüpheli ülkeye sokulmadı

200 şüpheli ülkeye sokulmadı

30.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emniyet İstihbaratı’na bağlı ekiplerin çatışma bölgelerine giden uçaklar ve yolcuları yakın takibe aldığı öğrenildi. Uygulama kapsamında ‘savaşçı’ olabileceğinden şüphelenilen bazı kişilerin havalimanında sınır dışı edildiği ortaya çıktı

200 şüpheli ülkeye sokulmadı

Avrupa ülkelerinden başta olmak üzere Suriye’deki çatışma bölgelerine gitmek amacıyla havayoluyla Türkiye’ye gelenlerin yakalanması amacıyla bazı havalimanlarında “risk analizi” uygulamasına geçildiği ortaya çıktı. Emniyet İstihbaratı’na bağlı sivil polislerden oluşan ekiplerin, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Şanlıurfa havalimanlarında “şüpheli uçaklar” ve “şüpheli yolcular” üzerinde takip uygulaması yaptığı öğrenildi. Uygulama kapsamında 200’e yakın şüpheli yolcunun ülkeye girişi yapılmadan sınır dışı edilmesi sağlanırken, MİT’in de deniz sınır kapılarında özel uygulama yaptığı kaydedildi.

Uçaklar ve yolcular takipte
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Suriye’de devam eden çatışmalara katılmak için dünyanın dört bir yanından gelen savaşçılara karşı etkin mücadele için Emniyet Genel Müdürlüğü ile MİT Müsteşarlığı’nın “risk analiz” uygulaması başlattığı ortaya çıktı. Son olarak Paris’te Charlie Hebdo’ya yönelik eyleme katılan radikal dinci teröristlerden birisinin kız arkadaşının Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğinin anlaşılmasıyla dikkatler yeniden Türkiye’ye dönmüştü.
Bu kapsamda, özellikle Avrupa ülkelerinden Suriye’deki çatışma bölgelerine katılmak amacıyla havayolunu kullanarak gitmek isteyen savaşçıları önlemek amacıyla bazı havalimanları ile deniz limanlarında “şüpheli uçaklar” ile “şüpheli yolcular”a yönelik “risk analizine” başladı. Emniyet İstihbarat Dairesi’ne bağlı yerel unsurlardan oluşturulan sivil ekiplerin havalimanları içinde görev yaptığı ve gelen uçakları ve yolcuları mercek altına aldığı öğrenildi. Başta İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa havalimanlarında görev yapan “risk analiz grupları”nın durumundan şüphe duyduğu yolcuları incelediği ve “hedef” yolcuların yeterli bilgi verememesi halinde ülkelerine sınır dışı edilmesini sağladığı kaydedildi. Bu uygulama kapsamında son dönemde 200’e yakın “savaşçı” konumundaki şüpheli yolcunun ülkeye sokulmadan sınır dışı edildi.

Deniz limanları da var
Bu arada, havalimanlarında alınan önlemler nedeniyle, çatışma bölgelerine gitmek isteyen bazı savaşçıların bu kez deniz yolu ile Türkiye’ye girmeye çalıştıklarının anlaşılması üzerine deniz limanlarında da risk analiz uygulaması başlatıldı. 0Deniz limanlarındaki risk uygulamalarında MİT’e bağlı ekiplerin görev aldığı ve havalimanlarındaki önlemlere benzer çalışmalar yapıldığı kaydedildi.