|
|
Zorunlu'daki para da gidiyor Atilla ÖZSEVER
Konut Edindirme Yardımı'nda önce kesintiler durduruldu sonra tasfiye edildi. Zorunlu Tasarruf'un da bu yöntemle tasfiye edilmesi öngörülüyor
Çalışanları konut sahibi yapmak amacıyla oluşturulan Konut Edindirme Yardımı Hesabı, 29 Aralık 1999 günlü Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla tasfiye edildi. Türk - İş Araştırma Müdürü Prof. Dr. Oğuz Oyan, Zorunlu Tasarruf Fonu'ndaki birikimin de bu şekilde tasfiye edileceğini söyledi. Profesör Oğuz Oyan'ın görüşü şöyle:
"Konut Edindirme Yardımı ile ilgili kesintiler, 1995 sonu itibariyle durduruldu. 1999 yılı sonunda yayınlanan bir kararname ile de tasfiye edildi. Sosyal güvenlik yasası ile Zorunlu Tasarruf Fonu'ndaki kesintiler de, Haziran 2000'den itibaren İşsizlik Sigortası Fonu'na devrediliyor. Yani Konut Edindirme Yardımı'nda olduğu gibi önce kesintiler sona erecek ardından da fonun tasfiyesi gündeme gelecek."
Sosyal Güvenlik Yasası'na göre, Zorunlu Tasarruf Fonu'na kesilen yüzde 2'lik çalışan payı ile yüzde 3'lük işveren katkısı 1 Haziran 2000 tarihinden itibaren İşsizlik Sigortası Fonu'na kesilecek. Yasada, Zorunlu Tasarruf Fonu'ndaki birikimin nasıl tasfiye edileceği belirtilmiyor.
Devlet Bakanı MHP'li Sadi Somuncuoğlu, zorunlu tasarrufun da Konut Edindirme Yardımı'ndaki (KEY) yöntemle tasfiye edilmesini önerdi. Bu yöntem, hak sahiplerinin Emlak Konut'a devredilen KEY hesabı ile ilgili gayrimenkul yatırım ortaklığından hisse senedi almasını öngörüyor.
Bu arada Zorunlu Tasarruf Fonu'ndaki paranın devlet tahvili veya hazine bonosu şeklinde verilmesi ya da özel emekliliğin alt yapısını oluşturması da diğer bir seçenek. Seçenekler, henüz kesinleşmedi.
Öte yandan 31 Ekim 1999 sonu itibariyle fondaki para, 3.6 katrilyon lira oldu. Toplam nema oranı ise yüzde 287.39. Oysa geçen yılki nema oranı yüzde 288.31 idi. Enflasyonun yüzde 70'lere ulaştığı bir ortamda çalışanların birikimi, yıllık olarak şimdilik sıfırın altında değerlendirilmiş gözüküyor. Bu oranın Aralık sonu itibariyle en fazla bir kaç puan olacağı tahmin ediliyor. Nemaların Şubat ayında ödenmesi bekleniyor.
Küresel sendika Metro'dan geçti
Uluslararası Banka, Sigorta ve Büro İşçileri Federasyonu (FİET), üyesi olduğu Tez Koop - İş Sendikası'nın Metro Grossmarket işyerinde yaşadığı örgütlenme sorununa doğrudan katkıda bulundu. Olayın gelişimi şöyle oldu:
Tez Koop - İş Sendikası, daha önce toplu sözleşme yapma yetkisi bulunan Metro işyerinde istifalar nedeniyle yetkiyi kaybetti. Sendika, istifaların işveren baskısından kaynaklandığını iddia ederek FİET'e başvurdu. FİET, sorun çözülmezse başta Almanya olmak üzere Metro şirketinin dünya çapındaki işyerlerinde uyarıda bulunacağını ima etti. Bunun üzerine Tez Koop - İş ve FİET temsilcileri ile Metro'nun Alman ve Türk genel müdürlerinin Frankfurt'ta yaptıkları toplantıda bir protokol imzalandı. 10 Kasım 1999 tarihinde imzalanan protokolda, örgütlenme hakkı ile ilgili 87 ve 98 sayılı ILO sözleşmeleri hükümlerine uyulması, toplu sözleşme ile ilgili 2822 sayılı yasanın yükümlülüklerin yerine getirilmesi karar altına alındı.
Tez Koop - İş Başkanı Sadık Özben, "Üye yazımı devam ediyor, henüz yasal çoğunluğu sağlayamadık. Bir kaç mağaza müdürünün bazı olumsuz tavırları oldu. Ancak sosyal diyalogla çözümden yanayız. FİET temsilcileri, 17 Ocak'ta Türkiye'ye gelerek protokola uyumu inceleyecekler" dedi.
Metro Genel Müdürü Hakan Ergin de, "Sendika ile tekrar sözlendik. Yeniden bir güven tazeleme gerekiyor. Başkan Özben'e güvenimiz var ancak alt kadrolara yönelik güvenin oluşmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Anlamlı ve çoşkulu bir yaşam için...
Kişinin gelişimi ile ilgili çok sayıda kitabı bulunan Doğan Cüceloğlu, okurlarına yeni bir kitap daha kazandırdı. Kitabın ismi, "Anlamlı ve Çoşkulu Bir Yaşam İçin Savaşçı". Cüceloğlu, Sistem Yayıncılık'tan çıkan bu kitabında bakın ne diyor:
"Anlam arayışında ilk adım, kritik ve can alıcı soruları sorabilmektir. İkinci adım ise, soruların yanıtını aramaktır... İçinde bulunduğumuz sorunların felsefi boyutlarını kavramadıkça, hayatın anlamını bulamazsınız..."
Son derece anlaşılır ve sade bir dille yazılan kitap, kişinin önce kendi içinde bir yolculuğa çıkmasını ve kendisini keşfetmesini öneriyor...
Kum
Sen kum nedir bilmezsin
Deniz görmedin ki.
Yum gözlerini zamanı düşün,
Deniz bir gözünde
Kum bir gözündedir.
Sen kül nedir bilmezsin
Ateş yakmadın ki.
Uzat ellerini gökyüzüne,
Ateş bir elinde
Kül bir elindedir.
Sen aşk nedir bilmezsin
Beni sevmedin ki.
Ağla, ağlayabildiğin kadar.
Bütün güzellikler sende
Aşk bendedir.
Ümit Yaşar OĞUZCAN
|
|