1 Mart 2000 Carsamba 
 ANA SAYFA
 SIYASET
 HABER
 EKONOMI
   DOVIZ
   BORSA
   SERBEST PIYASA
 DUNYA
 SANAT
 YASAM
 SPOR
 YAZARLAR
 ENTELLEKTUEL B.
 CIZERLER
 INTER EKRAN
 HAVA DURUMU
 GAZETE PAZAR
 VITRIN
 INTER@KTIF
 21.YUZYIL
 PAZAR SOHBETI
 SAGLIK HATTI
 E-POSTA
 ARSIV
 KUNYE
 TURKCE KARAKTER
 REKLAM TARIFESI
 YARDIM SAYFASI
 IN ENGLISH
Fahis zamma Rekabet sorusturmasi geliyor

Harun Gurek Ankara


eko05a.jpg        Enflasyonun ocak ayinda yuzde 5.8 cikmasiyla baslayan tartismasinin ardindan Rekabet Kurulu da enflasyonla mucadeleye destek icin devreye giriyor. Rekabet Kurulu Baskani Prof. Dr. Tamer Muftuoglu, fahis zamlari incelemeye alacaklarini, Rekabet Yasasi'na aykiri hareket ettigi belirlenen firmalar hakkinda sorusturma acacaklarini bildirdi.
       Rekabet Kurulu'nun piyasada yuksek zamlara bugune kadar "tekel olusturma", "uyumlu hareket ederek fiyat belirleme", "rekabeti engelleme" sikayetlerinin gelmesi uzerine mudahele ettigini belirten Muftuoglu, bundan sonra re'sen hareket etme karari aldiklarini bildirdi. Ocak ayinda enflasyonun cok yuksek cikmasi, bazi sektorlerde yuzde 80'lere varan zamlar yapilmasinin da bu kararda etkili oldugunu belirten Muftuoglu, Milliyet'e su bilgileri verdi:
       "Unlu bir Alman bakan bir ekonomide iki onemli kurumun oldugunu soyler: Birincisi Merkez Bankasi, ikincisi Rekabet Kurulu. Merkez Bankasi piyasada fiyat istikrarini sagladigi icin onemlidir. Rekabet Kurulu ise mikro bazda isletmeler arasinda rekabeti koruyarak, ekonomide verimlilik ve buyumeyi saglar. Rekabet Kurulu, her fiyat artisina mudahele etmez. Eger fiyatlar arz ve talep sonucu dalgalaniyorsa, dogaldir. Ekonominin saglikli isledigini gosterir. Ancak arz ve talepde bir degisme olmadigi halde fahis fiyat artisi soz konusu ise bizi ilgilendirir ve rekabetin aksamaya ugradigini gosterir. Bu nedenle, re'sen konulara el atmak istiyoruz."

Ozel komite kurulacak

       Sadece fahis artis var diye ilk bakista harekete gecerek, sorusturma acilmasinin firmalara verecegi zarari dikkate alarak, bilimsel komite olusturma karari verdiklerini belirten Muftuoglu, soyle devam etti:
       "Bilim adamlarindan olusacak bir komisyon olacak. Bu komisyon, fiyat endeksleri aciklandigi zaman yapilan fahis zamlari incelemeye alacak ve zamlarin neden kaynaklandigini belirleyecek. Komitenin yapacagi belirlemelere gore, kurul olarak inceleme baslatacagiz. Inceleme sonunda hakim durumun kotuye kullanilmasi, tekel olusturma, birlikte hareket ederek fiyat belirleme gibi durumlar soz konusu ise, o zaman firmalar hakkinda sorusturma acacagiz. Bu modeli saglam oturtursak, enflasyonla mucadeleyi de kolaylastirmis olacagiz."
       Rekabet Kurulu Baskani Prof. Dr. Tamer Muftuoglu, komisyonun ve olusturmaya calistiklari re'sen mudahele modelinin 15 - 20 gun icinde bicimlenecegini belirterek, ardindan re'sen mudahale sisteminin harekete gececegini soyledi.


© 2000 Milliyet